ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια του Παλατιού Malvini Malvezzi στη Ματέρα από τον Piero Marrese

 

Εγκαίνια του Παλατιού Malvini Malvezzi στη Ματέρα από τον Piero Marrese

 

 

 

Επαρχία Ματέρα                                                                                                                                                            Δήμος Ματέρα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Δουκικό Παλάτι Malvini Malvezzi ανοίγει ξανά. Μετά από εντατική ανακαίνιση, ένα από τα σημαντικότερα και αρχαία ιστορικά κτίρια της πόλης της Ματέρα έχει ανακαινιστεί. Ανοίγει επίσημα μια κατοικία που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στην καρδιά των Βράχων και που επιστρέφει να λάμπει με το φως που την είχε χαρακτηρίσει τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέροντας σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές πλατείες της πόλης μια ανακαινισμένη, ανακατασκευασμένη και εκσυγχρονισμένη δομή με υπηρεσίες αιχμής.

Το κτίριο, που βρίσκεται στην Piazza Duomo (Πλατεία Καθεδρικού), ανήκε στην οικογένεια ευγενών Malvinni-Malvezzi μέχρι το 1960, έτος κατά το οποίο το ακίνητο πέρασε στην επαρχία της Ματέρα, η οποία το προόρισε για την έδρα του Επιστημονικού Γυμνασίου μέχρι το 1972 και στη συνέχεια για την έδρα του Ωδείου Μουσικής μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Μετά από παρέμβαση ενοποίησης που οργανώθηκε μεταξύ της δεκαετίας του ’80 και του ’90, από το 2016 έχουν χρηματοδοτηθεί παρεμβάσεις, συνολικού ύψους περίπου 8.600.000 ευρώ με στόχο τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης των εργασιών ενοποίησης και αποκατάστασης της δομής, εξασφαλίζοντας την πλήρη αξιοποίηση του ακινήτου. Συγκεκριμένα, τα θεμέλια, οι τοίχοι και οι θόλοι ενοποιήθηκαν, οι πόρτες, οι καμβάδες, η κανδήλα και τα ξύλινα στοιχεία αποκαταστάθηκαν, το δάπεδο, οι είσοδοι και οι σκάλες ξαναχτίσθηκαν, αποκαταστάθηκαν πίνακες ζωγραφικής σε καμβά, καθώς και τα τεχνουργήματα και πλαίσια.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων, την οποία διοργάνωσαν η επαρχία της Ματέρα και ο Δήμος της Ματέρα, με τη συμβολική κοπή κορδέλας που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Επαρχίας της Ματέρα, Piero Marrese, τον Δήμαρχο της Ματέρα, Domenico Bennardi και την Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Laura Castelli, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη του Νομού της Ματέρα, Mariarita Iaculli, του Αρχιεπισκόπου της Επισκοπής Ματέρα-Ιρζινά, Σεβ. Giuseppe Caiazzo, του περιφερειακού συμβούλου Enzo Acito, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Για να υποδεχτούν τους καλεσμένους παρευρέθησαν οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου “Tommaso Stigliani” της Ματέρα οι οποίοι έπαιξαν το πρωί ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Στη βεράντα του Palazzo Malvezzi έπαιξαν οι πολύ μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου “Fermi” της Ματέρα.

 

 

«Το Palazzo Malvinni Malvezzi αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης και της επαρχίας της Ματέρα που επιστρέφει στη δυνατότητα χρήσης αυτού χάρη σε μια σημαντική παρέμβαση αποκατάστασης και ανάπλασης – εξηγεί ο πρόεδρος της επαρχίας της Ματέρα, Piero Marrese –. Θα είναι το θεσμικό σημείο αναφοράς της Επαρχίας για θεσμικές εκδηλώσεις, θα έχει μια σειρά χρήσεων τουριστικού χαρακτήρα για την προώθηση των δραστηριοτήτων της Επαρχίας ή άλλων δραστηριοτήτων, όπως συνέδρια και εκθεσιακές εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες που μπορούν να ενισχύσουν το έδαφος της Ματέρα. Σήμερα γιορτάζουμε την επαναλειτουργία ενός κτιρίου που επιστρέφει στη δημόσια χρήση χάρη σε μια σημαντική δέσμευση της επαρχιακής δομής, την οποία ευχαριστώ για το έντονο έργο που μας επέτρεψε να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θέλουμε να αναβιώσουμε στο έπακρο έναν τόπο συμμετοχής του κοινού, όπου η πόλη μπορεί να ταυτισθεί και να προβάλει τον εαυτό της στο μέλλον, μέσα από ιδέες, έργα, πρωτοβουλίες και την επιθυμία να αναπτυχθεί η κοινότητα».

“Ο πλούτος που ανακτάμε σήμερα υπερβαίνει την ανεκτίμητη αξία και την εξαιρετική ομορφιά αυτού του κτιρίου – πρόσθεσε ο δήμαρχος της Ματέρα, Domenico Bennardi –. Επανεξετάζουμε, κατά κάποιο τρόπο, ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας, επειδή το Δουκικό Παλάτι Malvinni Malvezzi αφηγείται το ρόλο και τα γεγονότα της Ματέρα. Σήμερα έχουμε έναν ακόμη λόγο να προβάλουμε την ιστορία μας στο μέλλον, μέσα από αυτό που είναι, μαζί, ένα απόθεμα και ένα πολιτιστικό χωνευτήρι».

 

 

Ιδού το πρωτότυπο εκδοθέν στα ιταλικά:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *