ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνι του Μπάρι, αυξημένη η κίνηση τους 3 πρώτους μήνες του έτους

Αύξηση σε φορτία και επιβάτες

 

Με νούμερα ρεκόρ ξεκινά το 2023 για τα λιμάνια του συστήματος της νότιας Αδριατικής (που περιλαμβάνει το Μπάρι, το Μπρίντιζι, τη Μονόπολη, τη Μανφρεντόνια, τη Μπαρλέτα και το Τέρμολι). Το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Λιμενικού Συστήματος, η κίνηση ξεπέρασε ακόμη και τα προ πανδημίας νούμερα, σημειώνοντας συνολικά +33% σε σύγκριση με τις καλύτερες επιδόσεις της.

 

5.000.000 τόνοι διακινούμενου φορτίου, +660% για κρουαζιέρες

Συνολικά, πάνω από 1.000 πλοία έφθασαν στα έξι λιμάνια του Συστήματος, αριθμός που μεταφράζεται σε σχεδόν 22% περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2022 και διακινήθηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων, έναντι +6, 5%, σε σύγκριση με προς το προηγούμενο έτος. Ένα σχήμα που ενισχύει τη λειτουργία του Συστήματος ως στρατηγικού πολυτροπικού κόμβου και εμπορικής υποδομής στη Μεσόγειο. Η ροή των ταξιδιωτών αυξάνεται εκθετικά. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, στην πραγματικότητα, καταγράφηκαν πάνω από 216.000 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων και των κρουαζιέρων. Παρουσίες που αναπόφευκτα έχουν οικονομικές επιπτώσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες περιοχές. Με περισσότερους από 212.000 επιβάτες, τα πορθμεία διακίνησαν 27% περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αλλά είναι η καμπύλη του τομέα της κρουαζιέρας – τονίζει η Αρχή Λιμενικού Συστήματος της νότιας Αδριατικής Θάλασσας«να σηματοδοτήσει εξαιρετικές κορυφές»: +660%, ένα τριψήφιο επίπεδο ανάπτυξης που οδηγεί το Σύστημα να εδραιώσει περαιτέρω τον ρόλο του ως λιμάνι πρόσβαση στη Νότια Ευρώπη».

 

Το λιμάνι του Μπάρι σε αριθμούς

Το λιμάνι του Μπάρι, ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεχώρισε για τον αριθμό των θέσεων ελλιμενισμού. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το λιμάνι της περιοχής διαχειρίστηκε 477 ελλιμενισμούς.

Επιπλέον, στην αποβάθρα, μεταξύ επιβιβάσεων και αποβιβάσεων, διακινήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων, ίσο με +14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Σημαντική ανάπτυξη που ξεπερνά, σε όλους τους κλάδους φορτίου, ακόμη και τα στατιστικά του 2019, έτος πριν από την πανδημία. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, πέρασαν περισσότερα από 49.000 φορτηγά και ρυμουλκούμενα και σχεδόν 16.000 TEU. Τα πιο σχετικά στοιχεία, και σε αυτή την περίπτωση, καταγράφονται στη ροή επιβατών και επιβατών κρουαζιέρας. Οι επιβάτες των πορθμείων που επέλεξαν το Μπάρι ως λιμάνι επιβίβασης ή αποβίβασης, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ήταν περίπου 137.000 που μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση +15% σε σύγκριση με το 2022. Η κίνηση συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά η βιομηχανία κρουαζιέρας η οποία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνει αύξηση + 530%. μια φιγούρα που σφραγίζει την ηγετική θέση του Μπάρι μεταξύ των ιταλικών λιμανιών κρουαζιέρας.

 

Πηγή: https://www.baritoday.it/economia/porto-bari-crescita-traffici-merci-passeggeri-primo-trimestre-2023.htmlII

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *