ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το γλυπτικό σύμπλεγμα του Ορφέα και Σειρηνών στον Τάραντα, μία νέα αρχή

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα το υπέροχο γλυπτικό σύμπλεγμα. Χθες η παρουσίαση με τον υπουργό Sangiuliano

 

Ο Ορφέας και οι Σειρήνες

Τώρα οι σειρήνες κοιτούν τον Ορφέα, είναι μπροστά του και γοητεύονται από το τραγούδι του. Και χρειάστηκε μια επιστροφή στο σπίτι, στον Τάραντα, για να αποκατασταθεί το νόημα σε αυτό το αριστούργημα του τέταρτου αιώνα π.Χ., το οποίο στο Μουσείο Getty στο Λος Άντζελες είχε τοποθετηθεί σε ακατάλληλη θέση που δεν σεβόταν τον μύθο του. Ο Ορφέας και οι Σειρήνες επέστρεψαν σπίτι τους μετά από μισό αιώνα.

 

Τα αγάλματα είχαν κλαπεί παράνομα τη δεκαετία του 1970, πιθανότατα στην περιοχή Λάμα. Από εκεί, μετά από ένα πέρασμα στην Ελβετία, τα είχε αγοράσει το Μουσείο Paul Getty στο Μαλιμπού (μάλιστα Λος Άντζελες). Αλλά τώρα, χάρη στις προσεκτικές έρευνες των Καραμπινιέρων της Διοίκησης Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συντονίζονται από την Εισαγγελία του Τάραντα, κατέστη δυνατή η ανακατασκευή της δαιδαλώδους διαδρομής και η επιστροφή του Ορφέα και των Σειρήνων στην πατρίδα τους. Ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, τους βάφτισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία για τον Τάραντα και τους πολίτες του που, επιτέλους, αποκτούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους. Μια ανοιχτή πληγή της κοινότητας που είχε υποστεί όχι μόνο την κλοπή αυτού του έργου αλλά και την πώληση και την παράνομη εξαγωγή του επουλώνεται. Ευχαριστώ τον εισαγγελέα του Τάραντα που συντόνισε τη σύνθετη ανακριτική δραστηριότητα μαζί με τους Καραμπινιέρους του ΤΠΚ, σε συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ. Η Διοίκηση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Καραμπινιέρων ξεχώρισε για άλλη μια φορά για το πολύτιμο και αναντικατάστατο έργο που επιτελεί καθημερινά σε κάθε μέρος του κόσμου για να εξασφαλίσει την επιστροφή στην Ιταλία κομματιών της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που κλάπηκαν παράνομα από την κοινότητα ».

«Ως άνθρωπος του Νότου – πρόσθεσε ο Υπουργός – είμαι περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί η ηθική ανάπτυξη μιας κοινότητας μπορεί να προέλθει από τον πολιτισμό, ο πολιτισμός μας βγάζει από τη σπηλιά και μας κάνει να δούμε το φως. Εδώ σήμερα ανακάλυψα ξανά τον ιδρυτικό μύθο αυτής της γης και σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης για να υπογραμμίσουμε την πολιτιστική κλίση του Τάραντα. Αυτή η πόλη και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα έχουν μεγάλες δυνατότητες και η επιστροφή του Ορφέα και των Σειρήνων μπορεί πραγματικά να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Τάραντα, που είναι μια πολιτιστική πρωτεύουσα και αυτό σημαίνει επίσης δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί». Μια εξαιρετική ευκαιρία, λοιπόν, όπως υπογράμμισε και ο δήμαρχος Rinaldo Melucci: «Ο Τάραντας είναι μια πόλη σε κίνηση, η οποία μεταμορφώνεται. Αλλάζουμε την αφήγηση της πόλης και το κάνουμε γύρω από τον πολιτισμό. Αυτή η επιστροφή δίνει επίσης μια αίσθηση της μετάβασης που βιώνουμε και των θυσιών μας. Ναι, ο Ορφέας και οι Σειρήνες αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ευκαιρία γιατί ο Τάραντας δεν είναι μόνο η πόλη του χάλυβα. Σήμερα ξεκινά ένα άλλο κομμάτι της νέας μοίρας αυτής της πόλης».

 

 

Η εισαγγελέας Eugenia Pontassuglia ανασκεύασε τη δικαστική υπόθεση και εστίασε στους κινδύνους των αρχαιομαφιών: «Ο συλλέκτης έργων τέχνης έχει μεγάλους οικονομικούς πόρους και η αγορά τέχνης είναι ένας χώρος όπου δραστηριοποιούνται μηχανισμοί ανακύκλωσης χρημάτων παράνομης προέλευσης. Η Εισαγγελία του Τάραντα είναι πολύ αφοσιωμένη στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει στην επικράτειά μας. Αυτή η δέσμευση κατέστησε δυνατή τα τελευταία χρόνια όχι μόνο την εξάρθρωση πραγματικών ενώσεων αφιερωμένων στη διακίνηση ευρημάτων, αλλά κατέστησε δυνατή την επιστροφή στα κοινοτικά έργα εξαιρετικής σημασίας, όπως ο «Ορφέας και οι Σειρήνες»». «Σήμερα – δήλωσε ο Ταξίαρχος, Vincenzo Molinese, Διοικητής των Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – γιορτάζουμε το αποκορύφωμα των ερευνητικών αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν χάρη και στη συνεργασία με το Γραφείο του Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Η επιστροφή χρημάτων δεν ήταν εύκολη. Δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δράση των τυμβωρύχων, που δεν λεηλατούν απλώς αλλά συχνά και καταστρέφουν λόγω της απειρίας των πράξεών τους».

Τα συμπεράσματα του Luca Mercuri, Γενικού Διευθυντή των Μουσείων της Απουλίας: «Είναι τιμή για ολόκληρο το μουσειακό σύστημα της Απουλίας να καλωσορίζει αυτή τη γλυπτική ομάδα. Μια τιμή που θέλουμε να μοιραστούμε με όλη την επικράτεια και για τον λόγο αυτό, χάρη στην ευτυχή σύμπτωση της Μεγάλης Εβδομάδας του Τάραντα, το MArTA θα είναι ανοιχτό τόσο την Πέμπτη όσο και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 8.30 έως τις 23».

 

Enzo Ferrari
Διαχειριστής ιστοσελίδας

 

Πηγή: https://www.tarantobuonasera.it/cronaca/711556/orfeo-e-le-sirene-un-nuovo-inizio/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *