AMBIENTE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το έργο “Mare Nostrum” στη Σαρδηνία από την Oceanus

 

Με το έργο «Mare nostrum» της Oceanus onlus, δικαιούχου των κονδυλίων FEAMP Italia 2014/2020, δημιουργήσαμε έναν «μπλε πνεύμονα», ικανό να αναγεννήσει μορφές ζωής όπου η έντονη αλιευτική δράση έχει ερημώσει τον βυθό της θάλασσας, υποβαθμίζοντας τον σε σεληνιακό τοπίο. Ένα συγκεκριμένο, αναπαραγόμενο και επεκτάσιμο έργο σε όλη τη Μεσόγειο. Τα «βυθισμένα εμπόδια» δημιουργούν πλήρως βυθισμένους τεχνητούς ύφαλους, επομένως μη ορατούς στην επιφάνεια, ικανούς να αναγεννήσουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

 

Το έργο πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μπροστά από την παραλία Capannizza και τη λίμνη Sant’Anna, στην περιοχή Budoni, στο νησί της Σαρδηνίας, σε έναν βυθό που έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις τράτες. «Το έργο της Oceanus προβλέπει την εμβάπτιση σύνθετων, φιλικών προς το περιβάλλον και πιστοποιημένων κατασκευών, τόσο για την ποιότητα των υλικών όσο και για τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι ικανοί να αναγεννήσουν τη βιοποικιλότητα της φτωχής περιοχής, καθιστώντας την ευνοϊκή για την ανάπτυξη. πολλών ειδών ψαριών με ιδιαίτερη προσοχή στην αναπαραγωγική και νεανική φάση, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό επιβίωσής τους με επακόλουθη αύξηση της φυσικής παραγωγικότητας στις γειτονικές περιοχές. Παραγωγικότητα που μπορεί να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια της μακροπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης παρακολούθησης» αναφέρει ο Guido Beltrami, τεχνικός διευθυντής της «Mare Nostrum».

Από την εμπειρία παρόμοιων έργων, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2005 και 2016, προέκυψε ότι η χρήση φραγμών που τοποθετούνται στον βυθό της θάλασσας ευνοεί τη δημιουργία σταθερών και διαρκών τροφικών αλυσίδων. Βοηθά στην προστασία και την εκ νέου φυσικοποίηση των περιοχών ευνοώντας την αποκατάσταση των posidonieti*. Το έργο της Oceanus, αναπαραγώγιμο και επεκτάσιμο, στοχεύει να αποτελέσει μια συγκεκριμένη λύση για να σταματήσει την εξάντληση των μεσογειακών ιχθυαποθεμάτων προωθώντας την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας με ισχυρές αυξήσεις της εγγενούς χλωρίδας και πανίδας τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο. Τα εμπόδια, μάλιστα, εκτός από το ότι προσφέρουν καταφύγιο και προστασία στα ψάρια, παρέχουν και νέες πηγές τροφής, για το λόγο αυτό ονομάζονται και «φραγμοί παραγωγής».

 

«Οι κατασκευές αυτού του είδους είναι πολύ πιο περίπλοκες από τα γύρω φυσικά περιβάλλοντα και η θέση τους σε μεγάλους αμμώδεις πυθμένες τις καθιστά πραγματικές θαλάσσιες οάσεις. Έργα όπως αυτό, τα οποία ελπίζουμε να επαναληφθούν σύντομα σε μεγάλη κλίμακα, συνάδουν απόλυτα με τις προτεραιότητες της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων που έχουν θέσει ακριβείς στόχους έως το 2050 για να κατευθύνουν την ευρωπαϊκή πολιτική και την οικονομία σε μια οικολογική συναλλαγή ικανή να προστατέψει, διατηρήσει και βελτιώσει το φυσικό κεφάλαιο των χωρών της Ένωσης» λέει ο Fabio Siniscalchi, πρόεδρος και ιδρυτής της Oceanus.

 

*ποσειδωνία: είδος θαλάσσιου φυκιού

 

Πηγή: https://bit.ly/3Xe43uk

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *