CROTONIATIDE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο γλύπτης Gaspare da Brescia στον Κρότωνα για το άγαλμα του Πυθαγόρα

 

Κρότωνας, Gaspare da Brescia: «Το άγαλμα του Πυθαγόρα θα είναι θρύλος»

Ο Gaspare da Brescia στην πόλη για ένα πρότζεκτ που σχετίζεται με το έργο

 

Λίγες είναι οι αναφορές στην πόλη όπου ίδρυσε τη Σχολή του, ανάμεσα στις γεωμετρίες, τα ταμπού, τους κανόνες που υπαγόρευσε στους μαθητές του και τα θεωρήματα: Ο Κρότωνας περιμένει ακόμη τον πραγματικό φόρο τιμής στον φιλόσοφο και μαθηματικό της Σάμου που επέλεξε τον Κρότωνα είτε μάλλον ένα αναθυματικό άγαλμα στην πλατεία που φέρει το όνομά του.

Να είναι ένα κάλεσμα στην ισορροπία για εμάς τους πολίτες και ένα πόλο έλξης για όσους επιλέγουν να συνδυάσουν θάλασσα και πολιτισμό πηγαίνοντας διακοπές στον Κρότωνα. Για χρόνια, λοιπόν, ο καλλιτέχνης και γλύπτης Gaspare da Brescia σκεφτόταν να δημιουργήσει ένα άγαλμα, αλλά παρόλα αυτά, για διάφορα περιστατικά, η πλατεία είναι έρημη. Τον συναντήσαμε τις τελευταίες μέρες, ενώ δούλευε ανάμεσα στα επιβλητικά του αγάλματα και στα πρόσωπα που παίρνουν σχήμα: «Είμαι εδώ στον Κρότωνα για αυτό – μας είπε ο καλλιτέχνης Gaspare Da Brescia όχι μόνο για να κάνω τον Πυθαγόρα, αλλά για να δουλέψω. μαζί με άλλους σε ένα πάρκο όπου υπάρχει ένα συμμετοχικό εργαστήριο στο οποίο θα δημιουργηθεί το άγαλμα, το οποίο γίνεται ένας θρύλος».

Τα αιτήματα των κατοίκων του Κρότωνα, μας λέει, προηγούνται των λειτουργιών που πρέπει να απολαμβάνουν οι άλλοι: «Οι θεσμοί πρέπει αμέσως να σπεύσουν να υποστηρίξουν αυτό το αίσθημα αξιοπρέπειας και δικαιώματος του πολίτη – συνέχισε ο καλλιτέχνης – είναι καιρός οι διάφοροι θεσμοί να μην πρέπει να αγοράσουν το άγαλμα μου, έχω πουλήσει πολλά και έχω βγάλει πολλά, αλλά να υποστηρίξουν όλους τους ανθρώπους που θέλουν να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης». Δραστηριότητες που δεν τείνουν μόνο στη γλυπτική του φιλοσόφου, αλλά και εκείνες τις πιο ποικίλες, (που τείνουν) σε μια συλλογική, μάλιστα, πολιτισμική διάσταση.

Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο Πυθαγόρας σύμφωνα με την άποψή του, ο καλλιτέχνης μας απάντησε ως εξής: «Ο Πυθαγόρας αυτή τη στιγμή είμαι εγώ. Ποιον Πυθαγόρα ψάχνουμε; Είμαστε εδώ για να ερμηνεύσουμε αυτό το ερώτημα».

Ο Gaspare da Brescia, λοιπόν, κάνει λόγο για μια εξαιρετική σχέση που γεννήθηκε μαζί του και τους πολίτες του Κρότωνα, που περιμένουν το αναθυματικό άγαλμα του Έλληνα μαθηματικού: «Ελπίζω να δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο, αφού ο Πυθαγόρας που εκπροσωπώ δεν είναι φιγούρα, αλλά είναι ένα τοπίο. Προσπαθώ να γνωρίσω τον Πυθαγόρα σε όλες του τις πτυχές, είναι ένας οδηγός για να μπεις και να ξαναβρείς αυτήν την πόλη, μαζί με τους καλούς πολίτες και επομένως να τους βοηθήσει να ξυπνήσουν και να έχουν αυτή την ώθηση της ευκαιρίας, ένα νέο όραμα για να βγουν από αυτή τη λήθη στην οποία ζουν εδώ και λίγο καιρό». Τέλος, ο Gaspare da Brescia μας έδειξε μερικούς από τους πολύτιμους πίνακές του: τον φιλόσοφο της Σάμου, την Πυθία και την Αθηνά. Και έτσι, ανάμεσα σε έναν αναστεναγμό ανακούφισης και μια ματιά στο παρελθόν, ο Κρότωνας θέλει να πει: Ο Πυθαγόρας ήταν εδώ. Είμαστε εμείς.

 

Πηγή: https://bit.ly/3DHfHE5

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *