ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προειδοποίηση κινδύνου για το ηφαίστειο του Lipari

Συναγερμός στο ηφαίστειο του Lipari, ο κρατήρας ξυπνά: «Επίγνωση του κινδύνου»

 

 

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας διέταξε τη μετάβαση στο «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού για το νησί του Ηφαιστείου (Lipari), εκτιμώντας ότι οι σημαντικές διακυμάνσεις στις διάφορες παραμέτρους της ηφαιστειακής παρακολούθησης, που εντοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας και το Ινστιτούτο Ηλεκτρομαγνητικής Ανίχνευσης Περιβάλλοντος, καθιστούν αναγκαία κάποια πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του κινδύνου στο νησί.

 

Κίτρινος συναγερμός

Ειδικότερα, το «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού καθορίζει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων ηφαιστειακής παρακολούθησης και επιτήρησης, τη συνεχή σύνδεση πληροφόρησης μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των άλλων συνιστωσών και επιχειρησιακών δομών της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, την επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας, την ευρεία ενημερωτική δραστηριότητα προς τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού και τους τουρίστες, με ειδική αναφορά στην αύξηση του επιπέδου κινδύνου. Οι δομές πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Σικελίας και του Δήμου Lipari έχουν ήδη ενεργοποιηθεί υπό αυτή την έννοια για να υιοθετήσουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

 

Η δήλωση του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας

«Χάρη στην αποτελεσματική ενσωμάτωση της επιστημονικής κοινότητας στο σύστημα πολιτικής προστασίας, σήμερα μπορούμε να βασιστούμε σε συστήματα ηφαιστειακής παρακολούθησης και επιτήρησης που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της δραστηριότητας των ενεργών ηφαιστείων μας», λέει ο Fabrizio Curcio, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. “Και αυτό κάνουμε στο ηφαίστειο. Με το «κίτρινο» επίπεδο συναγερμού (το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί από πορτοκαλί και κόκκινο ή την επιστροφή στο συνηθισμένο «πράσινο» επίπεδο) είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πλήρης επίγνωση του κινδύνου, χωρίς κινδυνότητα, αλλά με μεγάλη ευθύνη».

 

Οι κίνδυνοι για το νησί

Το νησί του Ηφαιστείου (Lipari) παρουσιάζει ήδη κανονικά μια ευρεία κατάσταση κινδύνου για τον πληθυσμό που συνδέεται κυρίως με καπνό πλούσιο σε αέριο και με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά σε αυτό το στάδιο πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορούν να ενταθούν και να επεκταθούν σε μεγαλύτερες περιοχές και επομένως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

 

Πηγή: https://livesicilia.it/2021/10/02/allerta-a-vulcano-si-risveglia-il-cratere-consapevolezza-del-rischio/?refresh_ce 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *