ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέδριο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάπολης για τη Ναπολετάνικη γλώσσα

Δελτίο τύπου:

 

Το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάπολης, μετά από πρόταση του Dr. Massimiliano Verde, προέδρου της Ναπολιτάνικης Ακαδημίας, πρώην συνομιλητή της UNESCO για τη Διεθνή Δεκαετία για τις Αυτόχθονες Γλώσσες 2022-2032, καθώς και μετά από πρόταση των δικηγόρων Antonella Santoro και Stefano Bouché, διοργάνωσε, με την ηθική αιγίδα του Προξενείου της Δημοκρατίας της Νικαράγουας, το Συνέδριο:

Γλώσσες, πολιτιστική κληρονομιά και μέσα μαζικής ενημέρωσης: η περίπτωση της Ναπολετάνικης γλώσσας

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2024 στη Sala Metafora, Court of Naples, P.za Cenni, 1, από τις 11 π.μ. έως τις 1.00 μ.μ.

Παρόντες: πάνω από εξήντα συμμετέχοντες, ζωντανά και streaming οκτακόσια ένα.

Το συνέδριο τόνισε, ξεκινώντας από την έκθεση του Δρ. Verde, τα τρέχοντα προβλήματα που αφορούν την κοινωνικο-πολιτιστική αναπαραγωγή, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του εθνικού σχολικού συστήματος, της ναπολιτάνικης γλώσσας και των ομιλητών της, πάνω απ’ όλα, των νέων γενεών.

Υπό αυτή την έννοια, ο Δρ. Verde υπενθύμισε τις διατάξεις των άρθρων 3, 9 του ιταλικού συντάγματος και των άρθρων 17 και 29 αντίστοιχα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και το άρθρο 5 της Σύμβασης κατά όλων των φυλετικών διακρίσεων (πολιτιστικές πτυχές), που απεικονίζουν τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί στην Ιταλία και στο εξωτερικό στον τομέα αυτό.

Η συνάντηση, ήδη υπό την προσοχή της UNESCO, συντονίστηκε από την Antonella Santoro, εκπρόσωπο για τη νομιμότητα και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Άλλοι ομιλητές ήταν:

Edoardo Vitale, πρώην Πρόεδρος του XII Αστικού Τμήματος του Δικαστηρίου της Νάπολης και Πρόεδρος της Sud e Civiltà, Gennaro Danesi, Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Νικαράγουας και Πρόεδρος της Alma Mundi, Stefano Bouché, εκπρόσωπος του ANAI και ακτιβιστής του Κινήματος των Νότιων Λύκων. Alberto Petillo, διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου της UANM και Avv. Veronica Dettori, Εθνική Σύμβουλος ANF.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ όλων των ομιλητών στο πλαίσιο πιθανών έργων υπέρ των νέων γενεών των Καμπανών, ιδιαίτερα σε κίνδυνο και σε κοινωνικές δυσκολίες. Ανήλικοι και γυναίκες κατά πρώτο λόγο.

 

 

*Ευχαριστούμε τον Δρ. Verde για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *