ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Η Νάπολη θα θαφτεί όπως η Πομπηία». Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για τα Φλεγραία Πεδία

«Από 30 εκατοστά στάχτης. Επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη»

 

Η ηφαιστειακή περιοχή των Φλεγραίων Πεδίων είναι ο πρωταγωνιστής ενός ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε στην ιταλόφωνη ελβετική τηλεόραση RSI, «Νάπολη, το υπερηφαίστειο που απειλεί την Ευρώπη». «Ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός στην περιοχή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ», είναι η αρχή του ντοκιμαντέρ που προτείνει ένα αποκαλυπτικό σενάριο των Φλεγραίων Πεδίων και της ίδιας της Νάπολης, το οποίο, σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, θα μπορούσε να θαφτεί σε ένα υποθετικό μέλλον ακριβώς όπως η Πομπηία, ο τελευταίος πρωταγωνιστής παρά τον εαυτό του, αντί για την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σε περίπτωση έκρηξης, η περιοχή των Φλεγραίων και η πόλη της Νάπολης θα θαφτούν από τριάντα μέτρα τέφρας, χωρίς να αφήσουν διαφυγή για τους κατοίκους της, με πιθανή εξαίρεση τον λόφο του San Martino. Θα υπήρχαν επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη για δεκαετίες.

 

Manfredi: “Όλα υπό έλεγχο”
«Όλα είναι υπό έλεγχο. Πρόκειται για κυκλικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται και επηρεάζουν σαφώς την ψυχολογία των ανθρώπων, αλλά – παρατηρεί ο Manfredi – δεν επηρεάζουν την ασφάλεια της στέγασης ή των υποδομών», λέει ο δήμαρχος της Νάπολης Gaetano Manfredi μιλώντας για τα πρόσφατα σεισμικά σμήνη που έπληξαν τα Φλεγραία Πεδία στο περιθώριο μιας πρωτοβουλίας για την τεσσαρακοστή επέτειο από την ίδρυση του Ceinge.

 

Marsili, το πραγματικό υπερηφαίστειο
Από την άλλη, η έκθεση δεν αναφέρει το πραγματικό υπερηφαίστειο που υπάρχει στη θάλασσα, το Marsili, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην Ευρώπη, το οποίο πάντα θεωρούνταν πολύ επικίνδυνο, όπως αποκάλυψε πριν από μερικά χρόνια ένας από τους κορυφαίους ειδικούς, ο σεισμολόγος Enzo Boschi, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), σε συνέντευξή του: «Η τελευταία μας έρευνα δείχνει ότι το ηφαίστειο δεν είναι δομικά στερεό, Τα τοιχώματά του είναι εύθραυστα, ο θάλαμος μάγματος έχει σημαντικό μέγεθος. Όλα αυτά μας λένε ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Η κατάρρευση των τειχών θα μετακινούσε εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικού, τα οποία θα ήταν ικανά να δημιουργήσουν ένα κύμα μεγάλης ισχύος. Οι ενδείξεις που συγκεντρώθηκαν τώρα είναι ακριβείς, αλλά δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δύσκολο να εκτιμηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας. Η ταχεία πτώση μιας σημαντικής μάζας υλικού θα εξαπέλυε ένα ισχυρό τσουνάμι που θα έπληττε τις ακτές της Καμπανίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας, προκαλώντας καταστροφές».

 

Πηγή: napolitoday.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *