ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανεπιστήμιο στον Κρότωνα, ο Πρύτανης του Παν. Μεγάλης Ελλάδας στο Καταντζάρο: «Μεγάλη ευκαιρία»

 

Η έναρξη των πανεπιστημιακών μαθημάτων στον Κρότωνα είναι μια μάχη που κερδήθηκε, μια ευκαιρία για την επαρχία και για ολόκληρη την Καλαβρία. Μιλήσαμε γι’ αυτό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Μεγάλης Ελλάδας του Καταντζάρο, καθηγητή Giovanni Cuda.

 

Πώς είναι δομημένο το πτυχίο στην Ψηφιακή Ιατρική και Χειρουργική και Τεχνολογία;

Αυτό είναι το πτυχίο που γεννήθηκε το 2021 στο ΠΑΝΚΑΛ*. Ένα διαπανεπιστημιακό μάθημα που αποτελείται τόσο από το Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Ελλάδας του Catanzaro όσο και από το ΠΑΝΚΑΛ της Arcavacata. Εκτός από την απόκτηση πτυχίου Ιατρικής και Χειρουργικής, το οποίο είναι αυτό που αποκτάται σε όλη την Ιταλία, οι φοιτητές που το παρακολουθούν αποκτούν επίσης τριετές πτυχίο στη Βιοϊατρική Μηχανική (CFU) λαμβάνοντας εξετάσεις για άλλες 27 μονάδες κατάρτισης (CFU). Πρόκειται, επομένως, για ένα μάθημα που δυνητικά, αλλά όχι απαραίτητα, προσδίδει δύο βαθμούς. Η συμφωνία που συμφωνήθηκε με την Unical προβλέπει ότι το βασικό τριετές πρόγραμμα θα ακολουθηθεί στην Cosenza και το δεύτερο τριετές μάθημα, το κλινικό, στο Catanzaro. Αυτό που αποφασίστηκε στο Coruc, την Επιτροπή των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Καλαβρίας, ήταν η μεταφορά της διοικητικής έδρας του μαθήματος από την Cosenza στο Catanzaro και ταυτόχρονα τα μαθήματα των τριών πρώτων ετών θα πραγματοποιηθούν στο Crotone. Το Unical δεν θα έχει πλέον αυτή την πρώτη τριετή περίοδο, επίσης επειδή το Πανεπιστήμιο της Cosenza, από πέρυσι, έχει ενεργοποιήσει ένα αυτόνομο μάθημα στην Ιατρική και τη Χειρουργική.

 

Η είδηση της έναρξης αυτού του μαθήματος στο Crotone έρχεται ενώ περιμένουμε να καταλάβουμε αν η πανεπιστημιούπολη Link θα είναι επίσης σε θέση να ενεργοποιήσει το πτυχίο στην Ιατρική στην Πυθαγόρεια πρωτεύουσα. Μπορούν τα δυο έργα να συνυπάρξουν;

Ασφαλώς ναι, επίσης επειδή οι στόχοι είναι προφανώς διαφορετικοί. Οι φοιτητές στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι εκείνοι που δίνουν τις εισαγωγικές εξετάσεις – οι οποίες φέτος θα πρέπει να είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου – ενώ το ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές πληρώνουν για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους. Επομένως, δεν μιλάμε για τον ίδιο τύπο φοιτητικού πληθυσμού. Το Link Campus είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που έχει ήδη ενεργοποιήσει ένα πτυχίο ιατρικής στο Λάτσιο και που είχε προτείνει να ξεκινήσει ένα εδώ στην Καλαβρία και είχε επίσης λάβει θετικά σχόλια από τον Περιφερειάρχη Roberto Occhiuto. Είχαμε έρθει σε επαφή, ως η «παλαιότερη» έδρα μιας Ιατρικής Σχολής, και είχαμε ενταχθεί στην πρωτοβουλία επειδή μας φαινόταν κατάλληλη, επειδή στην περίπτωσή μας έχουμε αρκετούς φοιτητές που, αφού έχουν κάνει ένα ή δύο χρόνια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ζητούν να επιστρέψουν στην Ιταλία σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Μας φάνηκε χρήσιμο να αποφύγουμε αυτή τη διαρροή ανθρώπινων πόρων, πρώτα απ’ όλα και στη συνέχεια και οικονομικών πόρων, ξεκινώντας μια καλή προσφορά κατάρτισης, εγγυημένη από το γεγονός ότι το μάθημα ήταν διαπανεπιστημιακό στην πανεπιστημιούπολη του Crotone. Ωστόσο, έχοντας καταλήξει σε συμφωνία με τους άλλους δύο πρυτάνεις για τη μεταφορά του μαθήματος Ιατρικής και Χειρουργικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας από το Unical στο Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Ελλάδας με τα πρώτα τρία χρόνια στον Κρότωνα, αυτή η ανάγκη έχει εξαφανιστεί λίγο. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι αυτά τα δύο δεν συγκρούονται. Έχουμε εκφράσει αρνητική γνώμη για το Link Campus, αλλά μόνο επειδή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη, καθώς έχουμε ικανοποιήσει αυτό που για μένα είναι μια πολύ σημαντική ανάγκη και αυτή είναι να φέρουμε μια εκπαίδευση ποιότητας και αριστείας στο Crotone, η οποία λείπει έντονα από αυτήν την άποψη.

 

Δεδομένου ότι αναφέρθηκε το Πανεπιστήμιο του Crotone, η προσοχή επικεντρώθηκε επίσης στην ενίσχυση του San Giovanni di Dio.

Υπάρχει η δυνατότητα, λίγο σαν αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο Annunziata στην Cosenza, να κλινικοποιηθούν ορισμένα τμήματα, να μετατραπούν από νοσοκομειακούς οδηγούς σε πανεπιστημιακούς οδηγούς και να επιτραπεί, με τον σεβασμό που οφείλεται στους συναδέλφους του νοσοκομείου, να ξεκινήσει μια πανεπιστημιακού τύπου συζήτηση και στο νοσοκομείο του Κρότωνα και επομένως να φέρει όλη την τεχνογνωσία, όλη την εμπειρογνωμοσύνη όχι μόνο κλινική αλλά και επιστημονική και εκπαιδευτική του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια μακρύτερη και πιο εκτεταμένη διαδικασία και όχι για άμεσο αποτέλεσμα. Το προσωπικό μου ενδιαφέρον, ως πρύτανης, είναι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης αυτής της δραστηριότητας να φέρω μερικούς φοιτητές να σπουδάσουν στο Crotone ακόμη και μετά από τρία χρόνια, για να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Αυτό γίνεται μέσω της κλινικοποίησης των τμημάτων λειτουργικής προπόνησης.

 

*ΠΑΝΚΑΛ: Πανεπιστήμιο Καλαβρίας

 

Πηγή: crotoneok

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *