ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το μέλλον της Fiera del Levante, η νέος πρόεδρος: «Περίπτερα προς ανακαίνιση. Απαραίτητη επανεκκίνηση για το Μπάρι»

Περίπτερα που πρέπει να αναγεννηθούν για να κάνουν μια συμβολική συνοικία της πόλης του Μπάρι καλύτερη, επιτρέποντας έτσι την επανεκκίνηση της και προβάλλοντάς την προς τις αλλαγές των επόμενων ετών: αυτός είναι ένας από τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για τη Fiera del Levante, η οποία, πριν από λίγες εβδομάδες, είδε τον διορισμό της Simonetta Lorusso ως προέδρου του αυτόνομου φορέα FdL, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από την Campionaria.

 

Αυτός είναι ένας από τους «επικεφαλής» που απαρτίζουν τη διακυβέρνηση του ιστορικού θεσμού του Μπάρι: ο αυτόνομος φορέας, στην πραγματικότητα, πλαισιώνεται από τη Nuova Fiera Del Levante Srl, διευθύντρια εμπορικών εκδηλώσεων όπως το παραδοσιακό ραντεβού του Σεπτεμβρίου, και μια εταιρεία που ανήκει κατά 85% στο CdC Bari και κατά 15% στην Bologna Fiere. Δύο σώματα, εξηγεί η Lorusso στον Baritoday, «που πρέπει αναγκαστικά να περπατήσουν μαζί γιατί πρέπει να κοιτάξουν προς το μέλλον. Η Έκθεση αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πόλης και κινητήρια δύναμη. Ήταν στο παρελθόν και θα πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια».

Η νέα θέση επισημοποιήθηκε με τη θετική ψήφο του περιφερειακού συμβουλίου της Απουλίας στις 30 Ιανουαρίου. Ένα ραντεβού που έρχεται μετά από μια μακρά καριέρα μεταξύ επιχειρήσεων και ιδρυμάτων. Η Lorusso, εκτός από διευθυντής εταιρειών όπως οι Saicaf spa, Trampolino srl, Marialessia Seconda srl και American Motors srl, ήταν επίσης σύμβουλος Δημοσίων Έργων του Δήμου του Μπάρι από το 2004 έως το 2009 και του Circolo della Vela από το 2013 έως το 2021. Τώρα μια νέα και υψηλού κύρους πρόκληση, αλλά επίσης, λέει, «περίπλοκη για πολλούς λόγους. Για μένα, αυτός είναι ένας σημαντικός ρόλος, διότι, στην πραγματικότητα, μιλάμε για την αναβίωση μιας καθοριστικής περιοχής της πόλης».

Πώς θα είναι η Έκθεση τα επόμενα χρόνια; Για την Lorusso, «Η έκθεση πρέπει να ανακαινιστεί», λέει ο Lorusso. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε κριτικές, χαρακτηρίζοντάς τις όσο καλύτερα μπορούμε».

«Ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι η ανάκτηση των περιοχών που χρησιμοποιούνται από την Περιφέρεια και την ASL για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid: όσον αφορά το Space 7, που χρησιμοποιείται για τις διοικήσεις εμβολιασμού, «ήδη από την επόμενη Campionaria – λέει η πρόεδρος – υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε». 

Προχωρώντας σε άλλες περιοχές του εκθεσιακού χώρου, υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό και άλλοι τομείς ήδη αλλάζουν. Εντός των «τειχών της Έκθεσης», στις πρώην εγκαταστάσεις της Eataly θα πρέπει να στεγαστούν τα γραφεία της Deloitte ενώ, επίσης στο Μνημειακό τετράγωνο, θα αναπτυχθεί ο Πόλος Τεχνών και Πολιτισμού. Όσον αφορά την περιοχή γύρω από την ιστορική κρήνη, «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά κατασκευών», παρατηρεί η Lorusso, «πολλές από τις οποίες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Εργαζόμαστε προς μια μορφή αναγέννησης που είναι πλέον απαραίτητη».

Μια επανεκκίνηση, επομένως, απαραίτητη για έναν εκσυγχρονισμό που είναι πλέον αναπόφευκτος, ώστε να μην χαθεί έδαφος σε έναν ιστορικό και θεμελιώδη θεσμό όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την περιφερειακή επικράτεια. Ένας στόχος που δεν πρέπει να αποτύχει εάν υπάρχει συνέργεια μεταξύ των διαφόρων φορέων-μελών, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου, της Μητροπολιτικής Πόλης, του ΣτΕ και, φυσικά, της Περιφέρειας: «Ελπίζω να περπατήσουμε όλοι μαζί – καταλήγει ο Lorusso – και ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η ομαδική εργασία χρήσιμη για να φέρει ανάπτυξη και προοπτικές στην Έκθεση». Έχουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες στο μυαλό μας να αναπτύξουμε».

 

Πηγή: baritoday

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *