ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Μικρή μητρόπολη Ακράγαντα”, ιδού οι συμμετέχοντες Δήμοι

Οι δήμαρχοι των: Ακράγαντα, Comitini, Aragona, Palma di Montechiaro, Casteltermini, San Giovanni Gemini, Cammarata, Λιμένος Εμπεδοκλή, Licata και Ravanusa, υπέγραψαν τη Σύμβαση Θεσμικής Ανάπτυξης (CIS), που ονομάζεται “Μικρή μητρόπολη Ακράγαντα”.

Πρόκειται για ένα σύνολο κοινών προτάσεων για εδαφική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι δήμαρχοι έχουν καταρτίσει κατάλογο των έργων που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν, μέσω του TΑΑ* (Pnrr), προκειμένου να οδηγήσουν τους Δήμους στη διαμόρφωση μιας αστικής οντότητας τέτοιας συνέπειας και χαρακτηριστικών, ώστε να αντιμετωπίζει τα ζητήματα-προβλήματα ανάπτυξης και την αναγκαία ανταγωνιστικότητα, ξεκινώντας από το μέγεθος και την ικανότητα προσφοράς που απορρέουν από το μεγαλύτερο μέγεθος που επιτυγχάνεται.
Τώρα, όλα τα αιτήματα για τα έργα που εντοπίστηκαν από τους πρώτους πολίτες θα τεθούν υπόψη του περιφερειακού συμβούλου, Roberto Di Mauro και στη συνέχεια, αργότερα, θα παραδοθούν στα χέρια του υπουργού Fitto, ο οποίος ασχολείται με τα ποσά του ΤΑΑ (Pnrr).
Ο δήμαρχος της Comitini, Luigi Nigrelli, είναι αρκετά ικανοποιημένος με το έργο που επιτελέστηκε.
«Με το Τεχνικό Γραφείο του Δήμου», λέει ο Nigrelli, «προσδιορίσαμε τις προτεραιότητες που θα επέτρεπαν στον δήμο της Comitini να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Το πρώτο αίτημα είναι οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό οδικό δίκτυο και, ειδικότερα, στη Regia trazzera Rovitello για τη σύνδεση της πόλης με την ενδοχώρα και, ειδικότερα, το πάρκο εξόρυξης θείου προκειμένου να διευκολυνθούν οι τουριστικές διαδρομές. Επιπλέον, εντοπίσαμε την ανάπλαση και ολοκλήρωση του Μεταλλευτικού Πάρκου, που έχει ήδη ανακτηθεί εν μέρει, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση της υπάρχουσας κληρονομιάς: όλα για την ενίσχυση του κυκλώματος με τα άλλα μεταλλευτικά πάρκα και την ενεργοποίηση του αστρονομικού παρατηρητηρίου, του μοναδικού στην επαρχία του Αγκριτζέντο. Τα άλλα αιτήματα –συνεχίζει ο Nigrelli– είναι η βελτίωση της διαδρομής Magna Via Francigena στην επικράτειά μου με σκοπό τον θρησκευτικό τουρισμό και ιδίως του αρχαιολογικού χώρου Pietra Calathansuderj. Ένα άλλο αίτημα αφορά την ανάπλαση του Palazzo Vella προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο αφιερωμένο στην Τρίχρωμη με παρακείμενες αίθουσες αφιερωμένες στην ιστορία των μεταλλείων. Η ανάπλαση των πλατειών Bellacera και Umberto I με στόχο τη βελτίωση της τουριστικής χρηστικότητας με την ευκαιρία εκδηλώσεων που συνδέονται με την παρέμβαση και, τέλος, ένα Φ/Β σύστημα που θα κατασκευαστεί στον πρώην ΧΥΤΑ του San Vito, στην περιοχή Serra Palermo, το οποίο θα ανατεθεί στη διαχείριση σε ιδιώτες με σύνδεση έξυπνου δικτύου με άλλους Δήμους που συμμετέχουν στην ΣΘΑ».

 

Πηγή: licatanet.it

Πηγή εξωφύλλου: anit.it 

*ΤΑΑ: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *