ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πανεπιστήμιο του Μπάρι κλείνει εκατό χρόνια: οι εορτασμοί ξεκινούν με τα εγκαίνια της νέας κοινοτικής βιβλιοθήκης

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, η πρώτη εκδήλωση με την επαναλειτουργία των πυλών του Palazzo Ateneo στην Piazza Umberto, έκλεισε από το 2018 λόγω των εργασιών που επηρέασαν τους χώρους της πρώην Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία μετά από σχεδόν 20 χρόνια θα εγκαινιαστεί και θα επιστρέψει στην πόλη με νέο πρόσωπο

 

Το Πανεπιστήμιο του Μπάρι γιορτάζει την εκατοστή επέτειό του. Οι πρωτοβουλίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ. (7 μ.μ. ώρα Ελλάδος), στο κτήριο του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο του Μπάρι εγκαινιάστηκε στις 15 Ιανουαρίου 1925. «Για να γιορτάσουμε τον πρώτο αιώνα της ζωής», ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μπάρι σε υπόμνημα, «το UniBa βασίζεται στην αφήγηση φωνών, προσώπων και τόπων που είναι οι πρωταγωνιστές του παρελθόντος, του παρόντος και πάνω απ ‘όλα της μελλοντικής ιστορίας του Πανεπιστημίου. Η εκατονταετηρίδα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και με τον οικονομικό-παραγωγικό, τουριστικό και δημιουργικό ιστό της πόλης του Μπάρι».

Με την ευκαιρία αυτή, οι πύλες του Palazzo Ateneo στην Piazza Umberto θα ανοίξουν ξανά, κλειστές από το 2018 λόγω των εργασιών που επηρέασαν τις εγκαταστάσεις της πρώην Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία μετά από σχεδόν 20 χρόνια θα εγκαινιαστεί και θα επιστρέψει στην πόλη ως «Κοινοτική Βιβλιοθήκη UniBA», χάρη και στα κονδύλια της περιφερειακής πρόσκλησης SMART-In «Κοινοτική Βιβλιοθήκη» (κονδύλια ΕΤΠΑ 2014-2020) που επέτρεψαν την επαναλειτουργία των χώρων και την αποκατάσταση της ιστορικής επίπλωσης.

Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν με την παρουσίαση του λογότυπου UniBa αφιερωμένου στα Εκατό Χρόνια που θα συνοδεύει όλες τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου για το 2024. Αυτή η εναρκτήρια εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μια ανάγνωση ποίησης «A Rose of Books, Elements of Botany of Desire» της Nunzia Antonino, σε επιμέλεια του Carlo Bruni, ο οποίος θα συνοδεύει τους επισκέπτες στη βιβλιοθήκη. Ένα λογοτεχνικό ταξίδι μέσα από τους στίχους των Gertrude Stein, Jorge Luis Borges, Dino Campana, Pierluigi Cappello, Vincenzo Consolo, Mariangela, Gualtieri, Marcello Marchesi, Alda Merini, Anne Michaels, Orazio, Pierpaolo Pasolini, Rainer Maria Rilke, Josè Saramago, Gertrude Stein, Wislawa Szymborska.

 

Πηγή: baritoday

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *