ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με τον Filippo Sestito για τις γεωτρήσεις στον Κρότωνα και τη Μεγάλη Ελλάδα

Ο Filippo Sestito, Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης του “Κέντρου Εξυπηρέτησης Εθελοντισμού Catanzaro, Crotone, Vibo Valentia – Calabria Centro” και πρώην διευθυντής του Κέντρου Εξυπηρέτησης Εθελοντισμού στην επαρχία του Κρότωνα για περίπου 20 χρόνια, μιλά στο mgrecianews.com για ο αντίκτυπος στο περιβάλλον γεώτρησης στην Cappocolona (Κρότωνας) και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Νότου (Magna Graecia)

 

M.G.N.: Εξηγήστε μας κύριε Sestito την κατάσταση με τη γεώτρηση στην Capocolonna. Τι είδους ζημιά προκαλούν στο περιβάλλον;
F.S.: Η εξόρυξη φυσικού αερίου ανέκαθεν επηρέαζε το θαλάσσιο τμήμα μπροστά από την ακτή του Κρότωνα και αυτή η δραστηριότητα ενέχει διάφορους κινδύνους για την ακεραιότητα του περιβαλλοντικού και θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η εξορυκτική δραστηριότητα περιλαμβάνει το φαινόμενο της καθίζησης που συμβάλλει στη διάβρωση των ακτών που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αρχαιολογική κληρονομιά της Capocolonna, καθώς και αντιπροσωπεύει κίνδυνο για ολόκληρη την ακτή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Capocolonna έχει ανεκτίμητη αξία και οι πρόσφατες δραστηριότητες που ξεκίνησε η Eni στο ακρωτήριο Λακίνιο, αν και παρουσιάζονται ως απλές δραστηριότητες ελέγχου των υπαρχόντων πηγαδιών, μας έχουν προβληματίσει βαθιά γιατί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω παρεμβάσεις που απειλούν την ακεραιότητα της περιοχής.

 

M.G.N.: Πώς ενεργείτε εσείς και οι άνθρωποι του Κρότωνα;
F.S.: Σε ό,τι με αφορά, η προσοχή στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας ήταν πάντα μέρος της πολιτικής και συνειρμικής μου πορείας, οπότε ήταν φυσικό να προωθήσω την προσοχή του κοινού για το θέμα. Η συμμετοχή της κοινότητας, σε έναν τομέα που ήδη επιβαρύνεται από πολυάριθμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, δεν είναι εύκολη, αλλά είναι απαραίτητο να προωθηθεί η ενεργός συμμετοχή και η συνειδητοποίηση της σημασίας της προστασίας των πόρων μας.

 

M.G.N.: Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της Capocolonna;
F.S.: Η Capocolonna πρέπει να αντιπροσωπεύει το σημείο εκκίνησης μιας πορείας πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, επειδή έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες να είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς ελκυστήρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρειάζεται να επενδύσουμε στον πολιτισμό και να συνοδεύσουμε τη διαδικασία αναγέννησης ολόκληρης της επικράτειας μέσα από το αρχαιολογικό πάρκο που έχουμε στη διάθεσή μας με τις σωστές επεμβάσεις υποδομής.

 

Ο Filippo Sestito. Πηγή της φωτογραφίας: https://shorturl.at/fhI15

 

M.G.N.: Πείτε μας κύριε Sestito τι σημαίνει για εσάς η Magna Graecia;
F.S.: Η Magna Graecia είναι η ιστορική μας ταυτότητα, είναι η ιστορία κάποιων αριστείων που επηρέασαν την εξέλιξη της ανθρωπότητας με χαρακτήρες όπως ο Πυθαγόρας ή ο Μίλωνας που έζησαν εδώ στον Κρότωνα. Η Μεγάλη Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο επίπεδο κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών και σχεσιακών εμπειριών που πρέπει να ανακτήσουμε με σύγχρονο τρόπο, συνεχίζοντας ιδανικά την πορεία των προγόνων μας.

 

M.G.N.: Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες/θεατές μας στην Ελλάδα;
F.S.: Οι λαοί μας συνδέονταν πάντα με μια κοινή ιστορία και γι’ αυτό ελπίζω να μπορέσουμε όλοι μαζί και ξεκινώντας από τη Μεσόγειο να ξαναρχίσουμε έναν δρόμο ειρήνης και ευημερίας προτείνοντας ενάρετα και βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης, ξεπερνώντας τα πολλπλά εμπόδια αυτής της δύσκολης ιστορικής στιγμής.

 

*Ευχαριστούμε τον κο Filippo Sestito για την ευγενική παραχώρηση αυτής της συνέντευξης

**Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: https://m.facebook.com/fil.sestito/#_=_

***Πηγή πληροφοριών για τον κο Sestito: https://shorturl.at/qzNO9

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *