ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρότωνας – Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης γράφουν στον Sgarbi: «Η συγχώνευση του Αρχαιολογικού Πάρκου με τη Σύβαρη είναι επιζήμια για την πόλη»

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο έγγραφο για τη γέννηση του νέου αρχαιολογικού πάρκου που θα ονομάζεται «Πάρκα Σύβαρης και Κρότωνα». Το νέο ίδρυμα προβλέπεται, ωστόσο, από τον «Κανονισμό για τροποποιήσεις του οργανωτικού κανονισμού του ΥΠΠΟ (Υπουργείου Πολιτισμού) που αναφέρεται στο διάταγμα του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2019, Ν.169», ο οποίος δεν έχει έχει εγκριθεί και τεθεί σε λειτουργία. Αυτή η μεταρρύθμιση θα έβλαπτε την πόλη του Κρότωνα, έγραψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στο κάτω μέρος του άρθρου. Αυτή είναι η επιστολή που έστειλαν στον υφυπουργό Πολιτισμού Vittorio Sgarbi:

Αγαπητέ Υφυπουργέ, ζητούμε την παρέμβασή σας σχετικά με την κατάσταση που βιώνουμε στην πόλη του Κρότονα, κάποτε πρωτεύουσα της μαρκησίας του Κρότονα. Η πόλη μας, που ήταν πάντα ιδιαίτερη και διαφορετική από τις υπόλοιπες πόλεις της Καλαβρίας, είναι ακόμα και σήμερα η μόνη μεγάλη ελληνική πόλη, με εξαίρεση το Ρήγιο, που έχει παραμείνει στη θέση της χάρη στο φυσικό λιμάνι της, τη μεγάλη λεκάνη του Ιονίου μεταξύ του Τάραντα και το στενό της Μεσσήνης.

Μια πόλη με χιλιόχρονη ιστορία πίσω της, στην οποία η αρχαιολογία, το μακρινό παρελθόν, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το οικονομικό της μέλλον και την πολιτιστική της αναγέννηση. Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Πρωθυπουργικό Διάταγμα το οποίο περιλαμβάνει κανονισμό που επιφέρει αλλαγές στην οργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της αναδιοργάνωσης των ιταλικών κρατικών μουσείων και ανεβάζοντας από 44 σε 60 τον αριθμό των αρχαιολογικών πάρκων με ειδική αυτονομία. έχει αντιπροσωπεία. Ο Κρότωνας βρίσκεται στη λίστα με τα 60 αυτόνομα ινστιτούτα μη γενικού διοικητικού επιπέδου (2ος βαθμός), ακριβώς στην 44η θέση: «Αρχαιολογικά Πάρκα Σύβαρης και Κρότωνα».

 

Το έργο για τη συγχώνευση της κρατικής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Κρότωνα με το Αρχαιολογικό Πάρκο του Sibari μας φαίνεται ιδιαίτερα αμφισβητήσιμο, ανισόρροπο και σίγουρα επιβλαβές τόσο για την ιστορία μας όσο και για τον ήδη εύθραυστο πολιτιστικό και οικονομικό μας ιστό.

Όταν μιλάμε για ένα μη ισορροπημένο έργο, είναι επειδή ο Crotone έχει φαινομενικά μόνο ένα περιορισμένο Αρχαιολογικό Πάρκο (Αρχαιολογικό Πάρκο της Capocolonna), καθώς έχει ακόμα άλλα 90 εκτάρια κρατικής περιουσίας προς ανασκαφή και αξιοποίηση που αντιπροσωπεύουν τη βόρεια (ή βόρεια) περιοχή του ​​η αρχαία πόλη, που αρχικά συμπεριλήφθηκε στο μεγάλο έργο Antica Kroton, για να μην αναφέρουμε το κέντρο της πόλης, όπου όπου και αν ανασκάψει κανείς, βρίσκονται αρχαία ευρήματα, τις περισσότερες φορές μη αξιοποιημένα. Επιπλέον, λίγα χιλιόμετρα από τον Κρότωνα, υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι: η αρχαία Πετέλεια, η Κρίμισα, η Αχερεντία που συμπληρώνουν την πλούσια αρχαιολογική προσφορά ολόκληρης της επαρχίας. Θέλουμε να μιλήσουμε περισσότερο για το κάστρο του Κρότωνα και τα επιβλητικά τείχη του; Από το κάστρο της Αραγονίας Le Castella; Από το κάστρο Federiciano της Santa Severina; Ο κατάλογος είναι μακρύς και εσείς Αξιότιμε το γνωρίζετε ακόμα καλύτερα από εμάς.

Το 2020, για να υπογραμμίσουμε την αξία της ιστορίας του Κρότωνα, με το διάταγμα της 28/01/2020 Ν.21, η πόλη έχει γίνει η έδρα της Εποπτείας Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου για τις επαρχίες Catanzaro καΚρότωνα, για να προστατεύσει τα ορατά κρατικά περιουσιακά στοιχεία και αυτά που δεν είναι ακόμη ορατά, για να σταματήσει την ανεπαρκή προστασία που έχει προκάλεσε εκθετική αύξηση στα εγκλήματα που αφορούν κλεμμένα αρχαιολογικά περιουσιακά στοιχεία. Υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων, πιστεύουμε ότι αυτή η ειδική αυτονομία, που συλλαμβάνεται στη μοναξιά και μακριά από τα εδάφη, δεν είναι κατάλληλη και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συγχώνευση με τη Σύβαρη. Αντίθετα, είναι θεμιτό να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της έδρας της Εποπτείας (διάταγμα 28/01/2020 αρ. 21) και των Κρατικών Αρχείων στον Κρότωνα (ίσως η μοναδική πρωτεύουσα της ιταλικής επαρχίας που δεν έχει) για την οποία μετά από κάποια συνομιλίες με το Υπουργείο, με ταυτοποίηση κάποιων ακινήτων που θα χρησιμοποιηθούν ως έδρα, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί για κάτι.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και την εμπιστοσύνη σας στα θετικά σας σχόλια, σας στέλνουμε τους θερμότερους χαιρετισμούς μας και σας προσκαλούμε στην όμορφη πόλη μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι: 

Anna Maria Cantafora (FDI) Enrico Pedace (CONSENSO)
Marisa Luana Cavallo (LEGA)
Salvatore Riga (AZIONE)
Alessia Lerose (FI)
Antonio Manica (FI)
Fabio Manica (FI)
Danilo Arcuri (CROTONE CITTA’ Dl TUTTI)
Antonio Megna (CROTONE CITTA’ Dl TUTTI
Andrea Devona (PD)
Carmen Giancotti (NOI CON L’ITALIA)
Fabrizio Meo (CROTONE LIBERA)
Giuseppe Fiorino (CITTA’ FUTURA)

 

Πηγή: http://bit.ly/3LmE27K

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *