Magna Grecia NEAPOLIS ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Superbonus, δεδομένα εισοδήματος: σε ποιες τσέπες έχουν καταλήξει τα χρήματα

 

Χάρη σε δύο έρευνες μπορούμε να σχεδιάσουμε μια πρόχειρη εικόνα για να καταλάβουμε ποιος έχει ωφεληθεί από το μέτρο. Σύμφωνα με το σύστημα Nomisma (Νόμισμα), το 25% κερδίζει περισσότερα από 3 χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ στην Τεργέστη το 54% των ανακαινισμένων κτιρίων βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές.

Superbonus ναι, Superbonus όχι. Το κίνητρο για να γίνουν τα κτίρια πιο αποδοτικά βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης εδώ και μέρες, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την πώληση πιστώσεων για να περιορίσει τις εκτός ελέγχου πλέον δαπάνες που έχει θέσει σε εφαρμογή το κίνητρο. Πέρα από τη διαμάχη για το κόστος, ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Και δηλ.: ποιες είναι οι κοινωνικές τάξεις που έχουν ωφεληθεί περισσότερο από το Superbonus; Πρόκειται για κρίσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση της τύχης του κινήτρου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το εισόδημα όσων έχουν επωφεληθεί από τη διευκόλυνση, ούτε είναι σαφές εάν και πότε θα δημοσιοποιηθούν ποτέ.

Δεδομένα από το σύστημα Nomisma: το 1/4 των δικαιούχων κερδίζει περισσότερα από 3.000€/μήνα

Από όσο γνωρίζουμε, υπάρχει μόνο μία άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το σύστημα Nomisma, μια εταιρεία που διεξάγει έρευνα αγοράς και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% όσων έχουν ήδη επωφεληθεί από το μέτρο έχουν οικογενειακό εισόδημα υψηλότερο από τον μέσο όρο (πάνω από 3.000€/μήνα) και στο 23% των περιπτώσεων έχουν δεύτερη κατοικία. Ωστόσο, 1.700.000 Ιταλοί με μεσαίο-χαμηλό εισόδημα έχουν επίσης επωφεληθεί από το Superbonus. Στο 28% των περιπτώσεων, όσοι έχουν επωφεληθεί από τη διευκόλυνση είναι εργαζόμενοι, το 15% είναι κάτοικοι δήμων με αριθμό κατοίκων μεταξύ 40.000 και 100.000 κατ. και το 25% είναι ιδιοκτήτες διαμερίσματος συγκυριαρχίας που αποτελείται από 8 οικιστικές μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

Σήμερα ζήτησε από τη Nomisma να καταλάβει πώς έφτασαν σε αυτούς τους αριθμούς. Η εταιρεία απάντησε ότι «για να ποσοτικοποιηθεί ο βαθμός πρόσβασης στη διευκόλυνση, εντοπίστηκαν οι δικαιούχοι που λαμβάνουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 2.000€ το μήνα, ξεκινώντας από το δείγμα του πληθυσμού που δηλώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρώσει τη διαδικαστική διαδικασία» για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν με το superbonus.

Από την έρευνα του Today στο Nomisma, προκύπτει επομένως ότι «αν και το μέτρο γενικά φαίνεται να ευνοεί τις πλούσιες κοινωνικές τάξεις, εντούτοις κατέστησε δυνατή την πρόσβαση στη βαθιά ανάπλαση των οικιστικών μονάδων της σε ένα τμήμα του πληθυσμού που, διαφορετικά, δεν θα είχε επωφεληθεί από αυτό».

Περιττό να πούμε ότι με τη διακοπή της πώλησης πιστώσεων, η πρόσβαση στο κίνητρο θα μπορούσε να γίνει όλο και περισσότερο προνόμιο των τάξεων με υψηλότερα εισοδήματα. Στην πραγματικότητα, ο μηχανισμός της έκπτωσης επί του τιμολογίου έχει ως προφανή συνέπεια ότι για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων θα πρέπει να προκαταβληθούν τα χρήματα, μόνο και μόνο για να επιστραφούν εντός τεσσάρων ετών (υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτετε την απαραίτητη «ικανότητα Irpef»).

 

Οι αριθμοί του Superbonus

Προς το παρόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Enea, τα κτίρια που έγιναν δεκτά για ανακαίνιση είναι συνολικά 372.303. Από αυτά, 51.247 είναι πολυκατοικίες, 215.105 μονοκατοικίες και 105.945 «λειτουργικά ανεξάρτητες» μονάδες. Το μέσο κόστος ανακαίνισης μιας πολυκατοικίας είναι περίπου 594 χιλιάδες ευρώ που για τις βίλες πέφτει σε κάτι λιγότερο από 114.000. Οι δαπάνες για το κράτος, χωρίς το ενδεχόμενο επεκτατικό αποτέλεσμα που θέτει σε εφαρμογή το μέτρο, ανέρχονται μόνο στο Superbonus σε περίπου 65,2 δις €, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί ένα επιπλέον 10%, καθώς η πριμοδότηση προβλέπει δαπάνη για το κράτος 110% και όχι 100. Συνολικά, λοιπόν, οι εκτιμώμενες δαπάνες μέχρι στιγμής ανέρχονται σε περίπου 72 δις. €. Με το μπόνους πρόσοψης (που έχει πλέον ακυρωθεί) και τα άλλα μπόνους κτιρίου, ωστόσο, ο λογαριασμός ανέρχεται σε περίπου 120 δις €.

Ένα κόστος που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα έθετε σε κίνδυνο τους λογαριασμούς του κράτους. Εξ ου και η ανάγκη παρέμβασης καταργώντας τη δυνατότητα μεταβίβασης σε τρίτους των απαιτήσεων που έχουν περιέλθει έναντι του Δημοσίου. Ένας μηχανισμός που από την άλλη πλευρά είχε ήδη «κατακλύσει» τον εαυτό του λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το σύστημα αγοράζοντας δάνεια από εταιρείες.

 

Πηγή: https://www.today.it/economia/superbonus-beneficiari.html

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *