ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η ανάπλαση της προκυμαίας του Santo Spirito (Μπάρι), από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες: «Ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο, θα προστατεύσουμε αρχικά τους εμπόρους και τους κατοίκους»

Το έργο, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό ταμείο Pon, θα περιλαμβάνει έναν νέο ποδηλατόδρομο, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, νέους χώρους στάθμευσης – ακόμη και κατά τη διάρκεια του εργοταξίου – έπιπλα, δέντρα και το αποχετευτικό σύστημα. Ο δημοτικός σύμβουλος Galasso εξηγεί το χρονοδιάγραμμα.

Η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, με ένα «soft» εργοτάξιο του έργου που μέσα σε ένα χρόνο θα μεταμορφώσει τον παραλιακό δρόμο (μώλο) του Santo Spirito. Μετά την προσθήκη του διαγωνισμού ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο Pon, τα επόμενα βήματα επεξεργασίας παρουσιάστηκαν στους κατοίκους της περιοχής βόρεια του Μπάρι, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος του Μπάρι, Antonio Decaro, και ο δημοτικός σύμβουλος δημοσίων έργων, Giuseppe Galasso.

 

Το έργο σε αριθμούς

Ένα εργοτάξιο που, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν θα επηρεάσει τις εμπορικές δραστηριότητες την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν υπάρχει μεγαλύτερη εισροή ανθρώπων στην εν λόγω περιοχή, που οριοθετείται από τον Πύργο του Santo Spirito με θέα στην προβλήτα Levante από τη μία πλευρά, και τον ανοιχτό χώρο μπροστά από το μπαρ «Qui si gode» από την άλλη. Οι στόχοι του έργου που υπέδειξε ο Δήμος περιλαμβάνουν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου για να δοθεί πίσω στους πολίτες ένας τόπος κοινότητας και ταυτότητας, τη βελτίωση της κινητικότητας των πεζών ολόκληρης της περιοχής, την αναδιευθέτηση της προσπελασιμότητας των οχημάτων για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, την προσαρμογή του εξοπλισμού και της λειτουργικότητας των τεχνολογικών υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων χώρων για την ανάπτυξη μιας τουριστικής και ψυχαγωγικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν νέοι πεζόδρομοι για περπάτημα, αμφίδρομος ποδηλατόδρομος με συγκεκριμένη έδρα (που θα αντικαταστήσει τον ήδη σήμερα υπάρχοντα), δρόμοι κατάλληλοι για σωστή και τακτική κυκλοφορία, κατασκευή και εξοπλισμός σκιερών χώρων στάθμευσης και χώρων που αφορούν σε εμπορικές δραστηριότητες. Θα υπάρχουν επίσης χώροι πρασίνου με 55 ημικυκλικά παρτέρια με αλμυρικά δέντρα, 10 κυκλικά παρτέρια (διαμέτρου 4 μ. με δέντρα του είδους Tamerici και επαναφυσικοποιημένα είδη), τρία κυκλικά παρτέρια (διαμέτρου 2 μ. με τους υπάρχοντες φοίνικες που έχουν ανακτηθεί), στα οποία θα προστεθούν τα 65 νέα δέντρα που, όπως και τα υπόλοιπα, θα είναι εξοπλισμένα με κολάρο προστασίας στελέχους.

Οι φάσεις των παρεμβάσεων
Ο δημοτικός σύμβουλος Galasso εξηγεί στο BariToday ποιες θα είναι οι φάσεις του εργοταξίου. Το πρώτο μέρος του εργοταξίου θα επηρεάσει τον ανοιχτό χώρο μπροστά από τον Πύργο του Santo Spirito και, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα απέχει πολύ από τις εμπορικές δραστηριότητες. Αυτοί οι δυο πρώτοι μήνες παρεμβάσεων θα αναγκάσουν τον αποκλεισμό ενός μικρού τμήματος του ελαφρού ποδηλατόδρομου, αλλά θα υπάρξει μια επέκταση του χώρου του πεζοδρομίου που στη συνέχεια θα επηρεάσει και την εμπορική περιοχή, «αυξάνοντας τη δημόσια γη που μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέλλον οι ντόπιοι» διαβεβαιώνει ο δημοτικός σύμβουλος. Μετά τους δυο πρώτους μήνες των εργασιών, θα κατασκευαστούν και οι δυο δεξαμενές συλλογής νερού, μέρος του νέου έργου για την κατασκευή του αποχετευτικού αγωγού, από το οποίο λείπει σήμερα το τμήμα της προκυμαίας. «Οι δυο δεξαμενές θα τοποθετηθούν υπόγεια – προσθέτει ο Galasso – Η μία στην περιοχή που καταλαμβάνουν σήμερα τα υπόστεγα των ψαράδων, συγκεκριμένα αυτά που δεν χρησιμοποιούνται, η δεύτερη στον κυκλικό κόμβο. Δυο θέσεις όπου μπορείς να εργαστείς χωρίς να βλάψεις την επιχείρησή σου».

Στη συνέχεια, η εποχιακή διακοπή των εργασιών αναμένεται τον Αύγουστο, με επανεκκίνηση τον Σεπτέμβριο, όταν οι εργασίες – μετά την πιο πολυσύχναστη καλοκαιρινή περίοδο – θα επιστρέψουν για να επηρεάσουν τις παρακείμενες οικιστικές ζώνες. Το εργοτάξιο θα επηρεάσει φυσικά μέρος των χώρων στάθμευσης στην περιοχή, αλλά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των κατοίκων και των τουριστών, ο Δήμος έχει εκπονήσει ένα σχέδιο Β΄: «Βρισκόμαστε σε διάλογο με τα γραφεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να προχωρήσουμε σε αιτήματα για δωρεάν δανεισμό για χρήση χώρου που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης, ενόψει της μελλοντικής απαλλοτρίωσης αυτού του οικοπέδου. Με αυτόν τον τρόπο θα αντισταθμιστεί θετικά η απώλεια θέσεων στάθμευσης για το εργοτάξιο». Δυο χώροι στάθμευσης θα κατασκευαστούν, στη via (οδό) Udine και στον παράδρομο 19/a κοντά στο Asl.

 

Πηγή: https://www.baritoday.it/cronaca/riqualificazione-lungomare-santo-spirito-lavori-ciclabile.html

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *