ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο σχολείο της Ευρώπης: το Ινστιτούτο Liside επισκέπτεται το Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Τρεις ημέρες πλήρους εμβάπτισης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το δεύτερο ταξίδι στις Βρυξέλλες των μαθητών του Ινστιτούτου Liside του Τάραντα υπό τη διεύθυνση του διευθυντή του σχολείου, καθηγητή Vincenzo Tavella, προσκεκλημένη της ευρωβουλευτού του Τάραντα Rosa D’Amato. 28 μαθητές της πέμπτης τάξης όλων των διευθύνσεων του Ινστιτούτου, από τις 23 έως τις 25 Ιανουαρίου, ανέλαβαν μια σημαντική πορεία ανάπτυξης στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε την περασμένη σχολική χρονιά από την καθηγήτρια Roberta Villa και την Anna Quaranta με τίτλο «Το μέλλον μας ανήκει».

Οι μαθητές, μέσα από βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με γυναίκες της τοπικής κοινωνίας που διακρίνονται για τη δέσμευσή τους και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στον τομέα της εργασίας και τον κοινωνικό τομέα, εξήγησαν με εύγλωττο τρόπο πώς οι γυναίκες μπορούν να διεκδικήσουν και να δώσουν όλο τους τον εαυτό τους για την κοινότητα. Τρεις αξέχαστες ημέρες, οργανωμένες με ακραίο επαγγελματισμό, γεμάτες πολλαπλές και ενδιαφέρουσες θεσμικές εκδηλώσεις που επέτρεψαν στους μαθητές να κατανοήσουν το νόημα και την αξία της έννοιας του «Ευρωπαίου πολίτη» και να αναπτύξουν την αίσθηση ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις έφτασαν στις Βρυξέλλες, οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες Annamaria Ratti και Addolorata De Bartolomeo, έγιναν δεκτοί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, μετά από μια εκπαιδευτική συνάντηση με σκοπό να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα και απορίες (Γιατί μια Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πώς λειτουργεί αυτό; Τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης;) Επισκέφτηκαν τη μεγαλοπρεπή Αίθουσα, γνωστή μέχρι τότε μόνο μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης, η οποία ήταν ο τόπος λήψης πολύ σημαντικών αποφάσεων. Το δεύτερο στάδιο του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλάμβανε επίσκεψη στο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» ένα συναρπαστικό μουσείο που εντυπωσίασε τους μαθητές που «χάθηκαν» ανάμεσα σε πίνακες ανακοινώσεων, καθηλωτικές εγκαταστάσεις, ηχητικές περιγραφές, εικόνες, ταινίες, ταξιδεύοντας στο χρόνο από τον μύθο της Ευρώπης μέχρι σήμερα.

Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη για τους νέους: από τον εθελοντισμό έως την πρακτική άσκηση σε θεσμούς της ΕΕ, ένα παράθυρο σε νέους ορίζοντες και ευκαιρίες που χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη. Με την ευκαιρία αυτή, η βουλευτής Rosa D’Amato, όντας η οικοδέσποινα του χώρου, διεξήγε μια γόνιμη συζήτηση για τα θέματα της Ευρώπης με όλους τους μαθητές. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στη δραστηριότητα του Κοινοβουλίου συμμετέχοντας στη συνεδρίαση μίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Καθισμένοι στην αίθουσα δίπλα σε βουλευτές όλων των εθνικοτήτων, χαιρετίστηκαν και έγιναν ευπρόσδεκτοι από τον Πρόεδρο Robert Biedroń ενώ άκουσαν όλες τις θεματικές παρεμβάσεις σε ταυτόχρονη μετάφραση. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών. «Είμαστε το μέλλον της Ευρώπης» αυτή είναι μια από τις φράσεις που προφέρονταν στην πτήση επιστροφής και που συνοψίζουν καλύτερα το νόημα αυτής της πορείας που δεν θα τελειώσει με τη θεσμική επίσκεψη αλλά θα είναι ένας σπόρος και θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα μέσω μιας παρέμβασης peer to peer, μια στρατηγική με την οποία οι ίδιοι οι μαθητές θα μεταφέρουν την εμπειρία απευθείας στους συμμαθητές τους, ανταλλάσσοντας μαζί τους ευκαιρίες κατάρτισης.

 

 

 

Πηγή: https://www.tarantobuonasera.it/cronaca/634134/a-scuola-di-europa-listituto-liside-a-bruxelles-in-visita-al-parlamento/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *