ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τεχνητοί ύφαλοι στη Σαρδηνία από την Oceanus

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βυθιζόμενα φράγματα για την αναγέννηση της θάλασσας

Τις επόμενες εβδομάδες, η εφαρμογή στα ύδατα της Σαρδηνίας του έργου “Mare nostrum” από την ΜΚΟ Oceanus, δικαιούχο κονδυλίων FEAMP/ΕΤΘΠ* Ιταλίας 2014/2020

 

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ Oceanus, Fabio Siniscalchi

 

Η δημιουργία ενός “μπλε πνεύμονα” ικανό να αναζωογονήσει μορφές ζωής στις οποίες η εντατική αλιεία έχει εγκαταλείψει τον βυθό, μειώνοντας το σε σεληνιακό τοπίο. Αυτό, συνοψίζοντας, είναι ο φιλόδοξος στόχος που μετατρέπεται σε πραγματικότητα: Από το έργο “Mare nostrum”, η ομάδα της Oceanus θα εγκαταστήσει “στηθαία ασφαλείας”, δημιουργώντας έτσι πλήρως βυθισμένους τεχνητά υφάλους, οι οποίοι, ως εκ τούτου, δεν είναι ορατοί στην επιφάνεια, ικανοί να αναζωογονήσουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Τα “στηθαία” έχουν ήδη περάσει τη φάση της δοκιμής και έχουν αποσταλεί και συναρμολογηθεί πλήρως στο Budoni της Σαρδηνίας (Sardegna). Μέχρι το τέλος του έτους, θα τοποθετηθούν σε νερό στον πυθμένα της θάλασσας που έχει πληγεί έντονα από τις δραστηριότητες αλιείας με τράτες βυθού στην παραλία της Capannizza και της λίμνης της Sant ‘Ana.

«Το σχέδιο Oceanus, – εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής του Mare Nostrum Guido Beltrami, – προβλέπει τη βύθιση σύνθετων, φιλικών προς το περιβάλλον και πιστοποιημένων δομών, τόσο για την ποιότητα των υλικών όσο και για τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι με ιδιαίτερη έμφαση στα στάδια αναπαραγωγής και τους νεοσσούς, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό επιβίωσης τους και με αποτέλεσμα την αύξηση της φυσικής παραγωγικότητας στις γειτονικές περιοχές. Παραγωγικότητα που μπορεί να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια της μακροπρόθεσμης παρακολούθησης».

Η πρώτη παρακολούθηση προβλέπεται ήδη για την επόμενη Φεβρουάριο του 2022. Από την εμπειρία παρόμοιων έργων που υλοποιήθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2016, διαπιστώθηκε ότι η χρήση των στηθαίων που τοποθετούνται στον θαλάσσιο βυθό διευκολύνει τη δημιουργία σταθερών και διαρκών τροφικών αλυσίδων · αυξάνει επίσης την αλιευτική παραγωγή · συμβάλλει στην προστασία και αναζωογόνηση της περιοχής με την ενίσχυση της αποκατάστασης της θαλάσσιας άλγης. Το σχέδιο της Oceanus, αναπαραγώγιμο και επεκτάσιμο σχέδιο, επιθυμεί να αποτελέσει συγκεκριμένη λύση για την ανάσχεση της υποβάθμισης των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου, ενθαρρύνοντας την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας με ισχυρές αυξήσεις της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας, τόσο από ποιοτική όσο και από ποσοτική άποψη. Τα στηθαία, εκτός από την παροχή στέγης και προστασίας στα ψάρια, παρέχουν επίσης νέες πηγές τροφίμων, και γι’αυτό ονομάζονται επίσης «φραγμοί στην παραγωγή». «Αυτές οι εγκαταστάσεις”, – εξηγεί ο πρόεδρος και ιδρυτής του Oceanus, Fabio Siniscalchiείναι πολύ πιο περίπλοκες από τα τριγύρω φυσικά περιβάλλοντα, και η θέση τους σε φαρδείς αμμώδεις βυθούς ψαμμίτη τους κάνει πραγματικές θαλάσσιες οάσεις».

«Έργα όπως αυτό, τα οποία ελπίζουμε σύντομα να αναπαράγουμε σε μεγάλη κλίμακα, συνάδουν πλήρως με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών κυβερνήσεων που θέτουν ακριβείς στόχους έως το 2050 για να κατευθύνουν την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομία προς μια οικολογική συναλλαγή ικανή να προστατεύσει, να διατηρήσει και να βελτιώσει το φυσικό κεφάλαιο των χωρών της Ένωσης», καταλήγει ο Siniscalchi.

*ΕΤΘΠ: Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Θαλάσσια Πολιτική

Πηγή: https://www.oceanus.it/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *