SICILIA/SIKELIA ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακάλυψη κλεμμένων αρχαιοελληνικών ευρημάτων στη Σικελία

Ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 11.000 κλεμμένα αρχαιολογικά ευρήματα

Πάνω από 11.000 αρχαιολογικά ευρήματα από μυστικές ανασκαφές κατασχέθηκαν από αστυνομικούς της Μονάδας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Tpc) του Παλέρμο, σε συνεργασία με το τμήμα των Συρακουσών και την εταιρεία του Santo Stefano di Camastra. Βρίσκονταν σε δυο διαφορετικά σπίτια, στην Caronia (Μεσσήνη) και στις Συρακούσες, που αποδίδονται στο ίδιο πρόσωπο που καταγγέλθηκε για μη εξουσιοδοτημένη αρχαιολογική έρευνα και κατοχή πολιτιστικών αγαθών του Δημοσίου, εγκλήματα που προβλέπονται από τον «Κώδικα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τοπίου».

Τα περισσότερα από 11.000 αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούνται από λάμπες, βαρίδια αργαλειού, κεφαλές, φιγουρίνια, ψηφιδωτά πλακάκια, στοιχεία γυάλινης πάστας, μπρούτζινα στοιχεία, κεραμικά θραύσματα που χρονολογούνται από διάφορες εποχές (αρχαϊκή, μελανόμορφα, ερυθρόμορφα, μεσαιωνική), συνοδευόμενα από «κομμάτια» που υποδεικνύουν τους αρχαιολογικούς χώρους προέλευσης της Σικελίας, συμπεριλαμβανομένων των Ιμέρα, Μοργαντίνη και Μέγαρα Υβλαία.

«Συγχαίρω τον Ταγματάρχη Gianluigi Marmora και τη Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Carabinieri της Σικελίας για την ερευνητική δραστηριότητα που έφερε πίσω 11.000 αρχαιολογικά ευρήματα, παράνομα κρατούμενα. Πρόκειται για μια σημαντική δράση που γεννήθηκε από τη δραστηριότητα εποπτείας και ελέγχου που πηγάζει από την ενεργό συνεργασία με τις Εποπτικές Αρχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σικελίας.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για τη διασφάλιση της προστασίας της κληρονομιάς όσο και να καταστεί σαφές ότι η ιδιοποίηση αγαθών από ανασκαφές ή η αγορά τους στην παράνομη αγορά προκαλεί ζημιά σε ολόκληρη την κοινότητα. Έχω ήδη μιλήσει – υπογράμμισε ο περιφερειακός σύμβουλος για την πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα της Σικελίας, Alberto Samonà – με την Εποπτεία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Μεσσήνης για να διασφαλιστεί η κάρπωση μέρους αυτών των ευρημάτων στους τόπους από τους οποίους προέρχονται».

Η έρευνα συντονίστηκε από τον Εισαγγελέα di Patti και ξεκίνησε μετά από αναφορά που ελήφθη από την Εποπτεία Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς Μεσσήνης για λαθρανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο “Halaesa Arconidea” εντός των ορίων της Tusa (Μεσσήνη). τοποθεσία που χρονολογείται από το 403 π.Χ.

Πηγή: https://sicilianews24.it/recuperati-oltre-11mila-reperti-archeologici-trafugati-690253.html

Πηγή:

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *