ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ναός της Ήρας στο Μεταπόντιο νικητής στο ” I Luoghi del Cuore”

 

Ο Ναός της Ήρας, ήδη “καθεδρικός” του Πυθαγόρα στη Μεγάλη Ελλάδα

ΕΤΟΣ: 2020

ΨΗΦΟΙ: 10,545

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Τεράστια διάκριση για τον αρχαιοελληνικό ναό της Ήρα στο Μεταπόντιο (Βασιλικάτα) στον 10ο διαγωνισμό “Luoghi del Cuore” του FAI (Ιταλικό Περιβαλλοντικό Ταμείο) όπου κατέκτησε την 27η θέση ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα πολιτιστικά μνημεία σε ολόκληρη την Ιταλία.

Ο ελληνικός ναός της Ήρας χτίστηκε τον 6ο πΧ αιώνα δίπλα στον Bradano, ιερό και ουσιαστικό ποτάμι στη σύλληψη και σκέψη των Αχαιών που το 773 π.Χ., όπως αναφέρει ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ευσέβιος ο Καισαρείας, ίδρυσαν το Μεταπόντιο. Από τους 32 επιβλητικούς αρχικούς δωρικούς κίονες σώζονται οι 15. Ανεγερμένος στα ερείπια ενός αρχαίου νεολιθικού χωριού, περίπου 3 χλμ. από την αρχαία πόλη του Μεταποντίου, σε μια περιοχή «εκτός των τειχών», στο Ηραίον σύχναζαν Έλληνες και Ενότριοι. Σε μια χαρτογραφία του Βασιλείου της Νάπολης (1808), ο Ναός ταυτίζεται με το τοπωνύμιο «Καρέκλα του Πυθαγόρα». Από την άλλη, ότι ο Πυθαγόρας, μετά από τόση περιπλάνηση, φυγάς και δοκιμασμένος σε σώμα και ψυχή, βρήκε καταφύγιο στο Μεταπόντιο, όπου, με απόλυτη μυστικότητα, παρέδωσε τις πολύτιμες διδασκαλίες του, αυτές της ωριμότητας, μέχρι το θάνατο που τον οδήγησαν εκεί τα ώριμα γηρατειά όπως μαρτυρείται από πολλές πηγές, ακόμη και πολύ αρχαίες. Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία μας έχει δώσει το παρατσούκλι «Tavole Palatine».

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Ο Ναός των Παλατινών Τραπεζών (Tavole Palatine) ή Ναός της Ήρας, που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Περιφερειακών Μουσείων της Basilicata, βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης και είναι ανοιχτός στο κοινό. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. δίπλα στον ποταμό Bradano, σε ό,τι απέμεινε από ένα νεολιθικό χωριό, περίπου 3 χλμ. από την αρχαία πόλη Μεταπόντιο. Τα απομεινάρια του δείχνουν το δάπεδο του κελιού (ναός) όπου συνήθως φυλάσσονταν το άγαλμα της θεότητας, με χώρο κλειστό για τους πιστούς και προοριζόμενο για τους λειτουργούς της λατρείας για θρησκευτικές λειτουργίες (άδυτον) και μπροστινό προθάλαμο (πρόναος). Οι εντυπωσιακοί κίονες που σώζονται είναι 15, σε τοπικό ασβεστόλιθο όπως και το υπόλοιπο κτήριο, ο καθένας με 20 αυλάκια και δωρικά κιονόκρανα. Ανακαινισμένος το 1961, αρχικά αποδόθηκε στη λατρεία της θεάς Αθηνάς. Στη συνέχεια βρέθηκε αναθηματική αφιέρωση στη θεά Ήρα στο θραύσμα ενός αγγείου. Ο ναός ονομαζόταν και «Σχολή του Πυθαγόρα», στη μνήμη του μεγάλου φιλοσόφου που ίδρυσε εκεί τη σχολή του.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ

Όπως όλη η αρχαιολογική κληρονομιά, χρειάζεται ένα σύστημα υποστήριξης για τη χρήση της, ώστε να είναι πραγματικά κατανοητό από το κοινό. Η παρέμβαση που υποστηρίζεται από την FAI και την Intesa Sanpaolo, αιτήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μουσείων της Basilicata σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Basilicata, επικεντρώνεται σε αυτό το θέμα, το οποίο θα αφορά στην ανάδειξη της περιοχής μέσω της 3D ανακατασκευής της αρχικής δομής του ναού και σε μια δραστηριότητα βιντεοσκόπησης, με σχόλια από αφηγητή, η οποία θα προβάλλεται μόνιμα στο γειτονικό Antiquarium, μέχρι στιγμής άδειο και αχρησιμοποίητο. Η παρέμβαση που υποστηρίζεται από την FAI θα επιτρέψει επομένως και το άνοιγμα αυτού του χώρου στο κοινό.

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΕΞΑΝ ΨΗΦΟΥΣ

Η επιτροπή «Οι Πυθαγόρειοι της Ελλάδας και της Μεγάλης Ελλάδας» προώθησε τη συγκέντρωση ψήφων στην απογραφή με την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω.

ΕΙΣΦΟΡΑ: 14.000€

 

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

 

 

 

 

Πηγή: https://fondoambiente.it/luoghi/tempio-di-hera-79773?ldc#descrizione_intervento

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *