ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαφθορά στο Πανεπιστήμιο της Κατάνης

“Πανεπιστημιακή συμμορία”: 9 ενώπιον δικαστή, αντιπρύτανης υπό περιορισμό, εκπίπτει η κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

 

Άποψη του Πανεπιστημίου της Κατάνης, Σικελία

 

Ενώπιον του Δικαστηρίου της Κατάνης, δύο πρώην πρυτάνεις και επτά προϊστάμενοι τμήματος (κατηγορούμενοι) επιπλέον του προπρύτανη (που κρίνεται σε συντομογραφία). Τα φερόμενα εγκλήματα, για διάφορους λόγους, είναι κατάχρηση εξουσίας και πλαστογραφία και για δύο κατηγορούμενους, τον Basile και τον Drago, επίσης διαφθορά για πράξεις αντίθετες προς τα καθήκοντά τους.

H ΔΠΕ (Δικαστής Προκαταρτικής Εξέτασης) της Κατάνης, Marina Rizza, έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 2 πρώην πρυτάνεις και επτά προϊσταμένους τμημάτων πέραν του αντιπρύτρανη (που τίθεται υπό περιορισμό), όλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση «Πανεπιστημιακή συμμορία» για τους υποτιθέμενους στημένους διαγωνισμούς στο Πανεπιστήμιο, όπως προέκυψε από τις έρευνες του ΤΓΕΕΕ (Τμήμα Γενικών Ερευνών και Ειδικών Επιχειρήσεων) του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Τα φερόμενα εγκλήματα, για διάφορους λόγους, είναι κατάχρηση εξουσίας και πλαστογραφία, καθώς επίσης διαφθορά για πράξεις αντίθετες προς τα καθήκοντά τους. Η ΔΠΕ  διέταξε τη μη διεξαγωγή διαδικασίας για το έγκλημα της εγκληματικής οργάνωσης και αποχαρακτήρισε την διατάραξης ελευθερίας επιλογής του συμβαλλόμενου μέρους ως κατάχρηση υπηρεσιακής θέσης (εγκλήματα περί την υπηρεσία).

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία της δίκης θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου ενώπιον του 3ου Ποινικού Τμήματος του Δικαστηρίου. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ως κατηγορούμενοι, θα κληθούν 2 πρώην πρυτάνεις, οι καθηγητές Francesco Basile και Giacomo Pignataro και 7 καθηγητές: ο Giuseppe Barone, η Michele Maria Bernadetta Cavallaro, ο Filippo Drago, ο Giovanni Gallo, ο Carmelo Giovanni Monaco, ο Roberto Pennisi καθώς και ο Giuseppe Sessa. Με την ίδια εκτίμηση σχετικά με το αίτημα για κατηγορητήριο, η ΔΠΕ Rizza αθωώσε από την εγκληματική οργάνωση και 2 απόπειρες διατάραξης ελεύθερου δικαιώματος επιλογής  εργολάβου τον καθηγητή Giancarlo Magnano di San Lio, ο οποίος τέθηκε υπό περιορισμό, και τον καταδίκασε σε 1 έτος και 2 μήνες, με αναστολή, για κατάχρηση εξουσίας.

Στο επίκεντρο της έρευνας της Εισαγγελίας της Κατάνης τέθηκε επίσης «ο διορισμός ως εκπαιδευτικών, ερευνητών, διδακτορικών φοιτητών και διοικητικού προσωπικού θεμάτων που είχαν προηγουμένως εντοπιστεί από τους ίδιους τους συνεργάτες».

Στο δεύτερο μέρος της ίδιας έρευνας η Εισαγγελία ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών σε άλλα 45 άτομα, η θέση των οποίων είχε αφαιρεθεί από τον κεντρικό φάκελο.

Η απόφαση της ΔΠΕ, Simona Ragazzi, αναμένεται.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.lasicilia.it/cronaca/news/_universita_bandita_due_ex_rettori_e_sette_docenti_rinviati_a_giudizio_a_catania-1342044/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *