ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργία της Επαρχίας της Μεγάλης Ελλάδας

 

 

Η επιθυμία για τη δημιουργία της επαρχίας της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) στην Καλαβρία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ DOMENICO MAZZA

Ο Δρ Domenico Mazza μας μιλάει για την ιδιωτική πρωτοβουλία “Επιτροπή για την επαρχία της Μεγάλης Ελλάδας” που έχει δημιουργηθεί στην περιφέρεια της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία. Οι αναφορές στο αρχαιοελληνικό παρελθόν της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από σαφείς και δεν πρέπει να αγνοηθούν από πλευράς της Ελλάδας. Η πολιτιστική αφύπνιση των απογόνων των αρχαίων Ελλήνων της Δύσης είναι γεγονός, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δείχνουν με σθένος και στοιβαρότητα το πολιτικό και πολιτιστικό τους στίγμα ενώ, ταυτόχρονα, επιζητούν τόσο την επανασύνδεση με το λαμπρό παρελθόν τους όσο και την σφυρηλάτηση σχέσεων με τη σύγχρονη Μητέρα – Ελλάδα.

MG.N.: Δρ Mazza μπορείτε να μας πείτε πότε και πώς δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία “Επιτροπή για την επαρχία της Μεγάλης Ελλάδας“;

ΝΤ.Μ.: Η ιδέα του σχεδιασμού έχει 3 ιδρυτές: τον Matteo Lauria, τον Antonio Caruso και εμένα. Γεννήθηκε από την επιθυμία να εξισορροπηθούν τα απερίσκεπτα δημογραφικά και εδαφικά δεδομένα των σημερινών επαρχιακών περιοχών της Καλαβρίας, δεδομένου ότι η πρώην περιοχή Calabria Citra αποτελείται από την επαρχία της Cosenza (Κοζέντσα) που μοιάζει με ένα τεράστιο γίγαντα με πάνω από 700.000 κατ., ενώ η επαρχία του Crotone (Κρότωνας) αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι γης με μόλις 170.000 κατ. Τα τελευταία 50 χρόνια ο συγκεντρωτισμός υπαγόρευσε την τύχη των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Καλαβρία και εκείνοι που επωφελήθηκαν από τα κρατικά κίνητρα εσόδων ήταν απλώς οι ιστορικές πρωτεύουσες (CZ-CS-RC → Catanzaro-Corigliano Rossano-Reggio Calabria). Η περιοχή του Ιονίου, δηλ. της Συβαρίτιδας και του Κρότωνα, έχει βιώσει και συνεχίζει να βιώνει μία περιθωροποίηση στα πλαίσια της Αχανούς Περιοχής της βόρειας και κεντρικής Καλαβρίας, γι’ αυτό και κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της Περιοχής είναι απολύτως αδύνατη αυτή τη στιγμή.

MG.N.: Ποιός είναι ο σκοπός αυτής της Επιτροπής;

ΝΤ.Μ.: Το να δημιουργηθεί μια νέα επαρχία μηδενικού ισοζυγίου για το Κράτος. Στην πραγματικότητα, η εν λόγω Επιτροπή δεν απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου Φορέα πέραν των 107 που υπάρχουν ήδη στην Ιταλία, αλλά απλώς την επαναλειτουργικότητα των σημερινών περιοχών με δίκαιο τρόπο. Η νέα επαρχία θα γεννηθεί από τις στάχτες της επαρχίας του Κρότωνα, η οποία στη νομική της φάση θα αλλάξει το όνομά της (εκδ MAGNA GRAECIA/ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ) και την εδαφική περίμετρό της προβλέποντας 2 πρωτεύουσες: τον Κρότωνα στα νότια, το Κοριλιάνο Ροσάνο (Corigliano Rossano) στα βόρεια. Ως εκ τούτου, ο νέος Φορέας θα έχει 68 δήμους ενωμένους υπό μία παρόμοια ιστορική-πολιτιστική πορεία καθώς και μία ενιαία εδαφική κοινότητα στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας που θα απορρέει ακριβώς από την ομοιογένεια των εδαφών του Κρότωνα και της Συβαρίτιδας, τα οποία μέχρι σήμερα, είναι μη φυσιολογικά πλαισιωμένα από περιβάλλον κοιλάδας αποκομμένα από αυτές.

MG.N.: Γιατί διαλέξατε το όνομα Μεγάλη Ελλάδα;

ΝΤ.Μ.: Η περιοχή που προσδιορίζεται ως το πεδίο συγκρότησης της νέας επαρχίας είναι το λεγόμενο Ιονικό Τόξο, δηλαδή η περιοχή που εκκινεί από το Λακίνιο (Lacinio), διασχίζει τη Λουκανία (Lucania/Basilicata), περνώντας από τα εδάφη Silani και Federiciani που σχετίζονται άμεσα με τα αστικά πλαίσια του Κρότωνα και του Κοριλιάνο Ροσάνο. Εδάφη που κάποτε ανήκαν στις γεωγραφικές περιφέρειες των αρχαίων πόλεων του Κρότωνα και της Σύβαρης, των κυριότερων αποικιών των Αχαιών που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά στην Ελλάδα. Είναι αναμφισβήτητο ότι η περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας, εδαφικά, είναι σήμερα η πιο αναγνωρίσιμη καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Ιταλίας, ακριβώς όπως είναι εξίσου αλήθεια ότι η περιοχή μεταξύ Κρότωνα και Σύβαρης είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα, εξ ου και το όνομα.

MG.N.: Ποια έργα υποδομής λείπουν για τη λειτουργική σύνδεση των περιοχών της Συβαρίτιδας και εκείνης του Κρότωνα;

ΝΤ.Μ.: Οι πολιτικές συγκεντρωτισμού δυστυχώς έχουν χαράξει λογικές που αντιτίθενται στο Ιόνιο έδαφος. Οι κύριες σιδηροδρομικές-οδικές υποδομές που έφθασαν στη Σύβαρη, εκτράπηκαν αφύσικα στη ραχοκοκκαλιά της περιοχής των κοιλάδων – τυρρηνικής περιοχής προκαλώντας τον «οικονομικό θάνατο» αυτής που βρίσκεται νότια της Σύβαρης, επομένως, κυρίως, των αστικών πλαισίων του Κοριλιάνο Ροσάνο και του Κρότωνα. Η επανασύνδεση με τις σύγχρονες υποδομές της πραγματικής ραχοκοκαλιάς της νέας περιοχής της Μεγάλης Ελλάδας θα σημάνει τη σύνδεση των δυο καθορισμένων πρωτευουσών με έναν ευρωπαϊκό δρόμο κατηγορίας Β, την ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής και τη σύνδεση των κόμβων (Hubs) που υπάρχουν ήδη στην επικράτεια, δηλαδή τα δυο λιμάνια, τον σιδηροδρομικό κόμβο της Σύβαρης και το αεροδρόμιο Sant’Anna.

MG.N.: Τί συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον Ιταλιώτικο Νότο; Αισθάνεστε υποτιμημένοι από το κεντρικό κράτος;

ΝΤ.Μ.: Ο Ιταλιώτικος Νότος υστερεί πίσω από το βόρειο τμήμα της χώρας. Η επιδείνωση της κατάστασης του Ιονικού Τόξου της Μεγάλης Ελλάδας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιοχή, είναι μια άδικη και όχι ισοδύναμης αναλογίας σε σύγκριση με την περιοχή της Τυρρηνικής θάλασσας. Μπορεί κανείς να θεωρήσει με ασφάλεια το Ιόνιο ως το νότο του νότου, έχοντας στερηθεί εντελώς κάθε είδους υπηρεσία λόγω των συγκεντρωτικών πολιτικών που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη μόνο της Δυτικής Περιοχής της περιφέρειας της Καλαβρίας. Εν τω μεταξύ, θα θέλαμε να εξισορροπήσουμε την ισορροπία δυνάμεων όσον αφορά στις εδαφικές περιοχές της περιφέρειας της Καλαβρίας, διότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι εάν αναπτυχθεί το Ιονικό Τόξο της Μεγάλης Ελλάδας, τα οφέλη θα αντηχήσουν σε όλο το υπόλοιπο της Περιφέρειας.

 

MG.N.: Συνεργάζεστε με θεσμούς και ανθρώπους από την Ελλάδα;

ΝΤ.Μ.: Όχι ακόμα! Ωστόσο, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι από την ελληνική γη έχουν φτάσει μαρτυρίες εκτίμησης και αλληλεγγύης από τη δημοτική διοίκηση της Σπάρτης, η οποία χαιρέτισε τη δημιουργία της Επιτροπής ως μία λειτουργία επανέναρξης υψηλού επιπέδου και πολιτιστικής αναβίωσης του brand Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα).

 

MG.N.: Έχετε να ζητήσετε κάτι από το ελληνικό κράτος;

ΝΤ.Μ.: Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ένα σχεδιασμό τουριστικών διαδρομών μεταξύ του λιμανιού του Κρότωνα και του Κοριλιάνο-Ροσάνο (τα δυο κύρια λιμάνια του Ιονίου της Καλαβρίας) και των κύριων λιμένων της ελληνικής επικράτειας, αρχής γενομένης της Ηγουμενίτσας, εμπλέκοντας επίσης όλες τις άλλες παράκτιες περιοχές που σχετίζονται άμεσα με τον κόλπο του Τάραντα, που εμπίπτουν στα εδάφη της Απουλίας (Puglia) και της Λουκανίας (Lucania/Basilicata), δίνοντας ζωή σε έναν πραγματικό «κόλπο της Μεγάλης Ελλάδας», συνδέοντάς την, στην πραγματικότητα, με την ίδια την Ελλάδα. Η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει θετικές επιδράσεις σε δεκτικούς τουριστικά τομείς πραγματικά πολύ ενδιαφέροντες. Με τον τρόπο αυτό, η περιοχή θα βγει από την αταβιστική απομόνωση και θα επανεκκινήσει ως το φυσικό κέντρο βάρους της Μεσογείου και ως πύλη εισδοχής στις Αδριατικές ροές και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

 

MG.N.: Πώς ανταποκρίθηκε η περιοχή στην πρότασή σας;

ΝΤ.Μ.: Γεννηθήκαμε τον Αύγουστο του 2019. Σε λιγότερο από 2 χρόνια η κοινωνική μας δράση ακολουθείται διαρκώς από περίπου 50.000 ανθρώπους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι απευθυνόμαστε σε ένα κοινό λίγο πιο πάνω από 400.000 κατ., οπότε είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Μέχρι σήμερα, στην κοινωνία των πολιτών, υπήρξαν λίγες παραφωνίες ως προς την ιδέα του σχεδιασμού, αντιθέτως, εμείς λαμβάνουμε καθημερινά μαρτυρίες εκτίμησης και υποκίνησης για να συνεχίσουμε τη δράση μας για ευαισθητοποίηση ως προς το φιλόδοξο σχέδιο. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μόνο μια επανάσταση στον πολιτιστικό τομέα και την προσέγγιση της «πραγματικότητας» μπορεί να οδηγήσει το Ιόνιο Τόξιο, τη Συβαρίτιδα και τον Κρότωνα, στην επίγνωση του ότι κανείς δεν δύναται να καθυστερήσει μια αλλαγή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα που ανατρέπει το λανθάνον «status quo» που βιώνει η περιοχή.

 

Ο Domenico Mazza (Ντομένικο Μάτσα) γεννήθηκε στο Ροσάνο (σήμερα Κοριλιάνο Ροσάνο) πριν από 44 χρόνια. Ζει στην Κοζέντσα όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες εκπονώντας μία διδακτορική διατριβή με τίτλο: «Διαδικασίες παγκοσμιοποίησης και τοπικισμών, οι περιπτώσεις του Ρέτζιο Καλάμπρια (Ρήγιο της Καλαβρίας/Reggio Calabria), του Κρότωνα και της Συβαρίτιδας. Είναι ένας από τους ιδρυτές της Επιτροπής για την Επαρχία της Magna Graecia/Μεγάλης Ελλάδας. Είναι αρθρογράφος για το magnagraecia.eu blog. Ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *