ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χάρη στους Παπύρους του Ερκολάνο ταυτοποιήθηκε ο τάφος του Πλάτωνα στην Αθήνα

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έχει ξετυλίξει το μυστήριο του τόπου ταφής του Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Χάρη στην εις βάθος ανάλυση ενός απανθρακωμένου παπύρου του Ερκολάνο, οι μελετητές έχουν εντοπίσει τον τάφο του Πλάτωνα στον κήπο που προορίζεται γι ‘αυτόν μέσα στην Ακαδημία της Αθήνας, κοντά στο Μουσείο, το ιερό των Μουσών.

Η ανακάλυψη προέκυψε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «GreekSchools», το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 2.498.356 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και ξεκίνησε το 2021. Το πρόγραμμα, που συντονίζεται από τον Graziano Ranocchia του Πανεπιστημίου της Πίζας, στοχεύει στη μελέτη και δημοσίευση μιας ενημερωμένης έκδοσης της Επιθεώρησης των Φιλοσόφων του Φιλόδημου των Γαδάρων, της παλαιότερης ιστορίας της ελληνικής φιλοσοφίας που έχουμε στην κατοχή μας.

 

Καινοτόμες τεχνολογίες για την ανάκτηση του παρελθόντος

Χάρη στην εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών μελέτης, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών απεικόνισης και φιλολογικών μεθόδων, οι εμπειρογνώμονες μπόρεσαν να προεκτείνουν πάνω από χίλιες λέξεις από τον πάπυρο Herculaneum, που αντιστοιχούν στο 30% του αρχικού κειμένου. Αυτό κατέστησε δυνατή την ανακατασκευή της ζωής και του έργου του Πλάτωνα με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ αποκάλυψε επίσης ορισμένες προηγουμένως αδημοσίευτες λεπτομέρειες.

Μεταξύ των καινοτομιών που προέκυψαν από την ανάλυση του παπύρου είναι η ανακάλυψη ότι ο Πλάτων πωλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας ήδη από το 404 π.Χ., προβλέποντας κατά περίπου 20 χρόνια την ημερομηνία που υποτέθηκε μέχρι στιγμής. Επιπλέον, ο φιλόσοφος εκφράζεται με περιφρονητικό τρόπο για τις μουσικές ικανότητες ενός Θράκα μουσικού, αποκαλύπτοντας μια νέα πλευρά της προσωπικότητάς της.

«Σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις, υπάρχει τώρα ένα σχεδόν ριζικά αλλαγμένο κείμενο, το οποίο συνεπάγεται μια σειρά νέων και συγκεκριμένων γεγονότων για διάφορους ακαδημαϊκούς φιλοσόφους», σχολίασε ο Graziano Ranocchia. «Οι νέες αναγνώσεις συχνά βασίζονται σε νέα και συγκεκριμένα γεγονότα για την Ακαδημία του Πλάτωνα, την ελληνιστική λογοτεχνία, τον Φιλόδημο των Γαδάρων και την αρχαία ιστορία γενικότερα».

Εκτός από τη διερεύνηση της ταφής του Πλάτωνα, το πρόγραμμα GreekSchools επικεντρώνεται επίσης στην κατάσταση διατήρησης των αρχαίων παπύρων και στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων έρευνας, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές διαγνωστικής απεικόνισης.

 

Η ανακάλυψη του τάφου του Πλάτωνα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας. Το έργο GreekSchools αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αριστεία της ιταλικής έρευνας και τη δέσμευση της για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Πηγή: cronachedellacampania.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *