ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικόνα εγκατάλειψης στα τείχη του Αρχαίου Κρότωνα

 

Η Italia Nostra και η Αρχαιολογική Ομάδα του Κρότωνα καταγγέλλουν την ανησυχητική κατάσταση εγκατάλειψης και υποβάθμισης του υφιστάμενου τμήματος των τειχών της περιόδου της Μεγάλης Ελλάδας, στη θέση τους. S. Lucia, σχετικά με τα πολεοδομικά τείχη του αρχαίου Κρότωνα, που αποδίδεται στο δεύτερο μισό του τέταρτου αιώνα π.Χ., χώρο που ανήκε ήδη στο κράτος με δήλωση του 1993 και δεσμεύεται από διάταγμα του Περιφερειακού Διευθυντή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τοπίου από τον Ιανουάριο του 2012 (εδώ το κείμενο). Οι Σύλλογοι ρωτούν αν το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης αυτών των πολύτιμων αρχαιολογικών καταλοίπων, που κινδυνεύουν με καταστροφή, ένα έργο πιο επείγον από ποτέ, μπορεί να συμπεριληφθεί στη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τον Αρχαίο Κρότωνα.

 

Οι Σύλλογοι ζητούν επίσης να απαλλοτριωθεί ολόκληρη η απαγορευμένη περιοχή και να αποκατασταθούν τα αρχαία τείχη που περιβάλλουν, ενδεχομένως με τη συμμετοχή αρμόδιων εμπειρογνωμόνων από το Κεντρικό Ανώτατο Ινστιτούτο Αποκατάστασης.

Αυτές οι αρχαίες μαρτυρίες του παρελθόντος του Κρότωνα, δυστυχώς εν μέρει κατεστραμμένες από την εγκατάλειψη, πρέπει να διατηρηθούν όπως τους αξίζει, προσεκτικά προστατευμένες για να παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές. Είναι καθήκον τόσο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων όσο και των πολιτών.

Υπενθυμίζοντας, μαζί με τον Umberto Zanotti Bianco, συνιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της Italia Nostra, έγκριτο αρχαιολόγο με πολιτική δέσμευση, ότι χρειαζόμαστε ενεργούς ανθρώπους που όχι μόνο σκέφτονται καλά αλλά ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΚΑΛΑ!

 

Πηγή: www.crotoneok.it

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *