ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρότωνας – #MaiPiùUltimi: κατανόηση και δράση για επιστροφή στο σωστό δρόμο

Όταν το 2016 προσκλήθηκα στη Rai για να συμμετάσχω στο Uno Mattina υπό τη διεύθυνση του Tiberio Timperi, για να μιλήσω για την κατάταξη στην ποιότητα ζωής του Il Sole 24 Ore, εκτοξεύτηκα σε μια διάσταση που δεν είχαμε ακόμη αντιληφθεί στον Κρότωνα.

 

Σε εκείνο το επεισόδιο, ο Timperi είχε εφεύρει μια σύγκριση μεταξύ δύο δημοσιογράφων, του υπογράφοντος που εκπροσωπούσε τον Κρότωνα, την τελευταία επαρχία της Ιταλίας, και του συναδέλφου μου Luciano Guelfi από τη Μάντοβα, τότε στην κορυφή της κατάταξης του Il Sole 24 Ore.
Από εκείνη την αντιπαράθεση, πέρα από την αξέχαστη εμπειρία, και από μια φιλία που έχει ενισχυθεί όλα αυτά τα χρόνια με τον Luciano Guelfi, έχω παραμείνει μέσα μου η επιθυμία να εμβαθύνω το θέμα με τους συντάκτες του Il Sole 24 Ore, να καταλάβω καλύτερα γιατί μια εξαιρετική περιοχή όπως η δική μας υποβιβαζόταν πάντα στις τελευταίες θέσεις οποιασδήποτε κατάταξης.

 

Μετά από έξι χρόνια, με τη συντακτική μου ομάδα αποφάσισα ότι η εις βάθος ανάλυση αυτής της έκδοσης του Un Anno di CrotoneOk έπρεπε να αφιερωθεί ακριβώς σε αυτό το θέμα.
Προέρχεται από αυτό το #MaiPiùUltimi, από την τρελή περιέργειά μας να θέλουμε να μάθουμε όλο και περισσότερα και από την επιθυμία να καταλάβουμε τι να κάνουμε και πώς να ενεργήσουμε για να μην βρεθούμε ποτέ ξανά στο κάτω μέρος της κατάταξης.
Όταν, κατά τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ο δρόμος μας διασταυρώθηκε με τον Jean Marie Del Bo, είδα τελικά την ευκαιρία να πραγματοποιήσω αυτή την ιδέα, η οποία είχε γίνει πραγματική εμμονή.
Στο πρώτο τηλεφώνημα με τον Del Bo, τον αναπληρωτή διευθυντή του Il Sole 24 Ore, μας συνεχάρη για την ιδέα και την πρωτοβουλία που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε, επειδή είχαμε κατανοήσει πλήρως «το νόημα που δίνουμε σε αυτή την κατάταξη, δηλαδή να βοηθήσουμε τα εδάφη και ιδιαίτερα τις επαρχίες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες».

 

Ήθελα να μεταφέρω αυτό το όραμα στην πρώτη μου ομιλία, η οποία δεν χρησίμευσε τόσο για να θυμηθώ τον Uno Mattina, ή για να διεκδικήσω μια μοναδική πρωτοβουλία για την επικράτειά μας, αλλά ακριβώς για να ξαναρχίσω μια συζήτηση που αγωνίζεται να απογειωθεί στην επαρχία μας.
Θυμάμαι πολύ καλά τον καλεσμένο του Timperi, όπως θυμάμαι καλά την έκπληξη που εντυπωσίασε ο παρουσιαστής της Rai και το κοινό που ήταν παρόν, όταν απάντησα στην ερώτηση: «Πώς βρέθηκες στη Ρώμη;». Απλά απάντησα «ανέβηκα στο αυτοκίνητο και μου πήρε επτά ώρες». Αυτό το απλό παράδειγμα με χρησίμευσε, και εξακολουθεί να εξυπηρετεί σήμερα, για να καταλάβω πόσα από αυτά τα προβλήματα που καταδικάζουν τον Κρότωνα στο κάτω μέρος της κατάταξης για την ποιότητα ζωής, δεν εξαρτώνται από αυτό το έδαφος. Τα προβλήματα είναι εδώ, αλλά οι λύσεις είναι όλες στη Ρώμη. Ελπίζω, τώρα, ότι αυτό το θέμα θα αποτελέσει #MaiPiùUltimi αντικείμενο συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι ζωντανές δυνάμεις αυτής της επαρχίας μας.

 

Antonio Gaetano

 

Πηγή: crotoneok.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *