ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίσκια, τι έγινε μετά το σεισμό και την κατολίσθηση: δημοσιεύθηκε η παρακολούθηση των επεμβάσεων

Έχουν ολοκληρωθεί 73 επεμβάσεις μετά τις κατολισθήσεις, άλλες 30 βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες 38 θα ανατεθούν τους επόμενους 3 μήνες. Ο Επίτροπος απευθύνει επιστολή στους φορείς υλοποίησης για την απεμπλοκή 35 παρεμβάσεων που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει

 

Από τη δραματική κατολίσθηση της 26ης Νοεμβρίου 2022 έως την 1η Μαρτίου, έχουν ολοκληρωθεί 73 παρεμβάσεις στην Ίσκια για την αποκατάσταση και την ασφάλεια των περιοχών που επλήγησαν από το καταστροφικό γεγονός, ενώ άλλες 38 θα ξεκινήσουν τους επόμενους τρεις μήνες. Όσον αφορά τη μετασεισμική ανασυγκρότηση, όμως, από τις 37 προγραμματισμένες επεμβάσεις, οι 3 έχουν ολοκληρωθεί, οι 6 βρίσκονται σε εξέλιξη και οι 9 πρόκειται να ανατεθούν εντός των επόμενων τριών μηνών.

Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικότερους αριθμούς που περιέχονται στην Έκθεση για την παρακολούθηση μετά από κατολισθήσεις και μετά από σεισμό, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της Δομής του Επιτρόπου. Ένα έγγραφο που θέτει στη διάθεση της κοινότητας, των επαγγελματιών, των συλλόγων και των πολιτών, την πλήρη και λεπτομερή εικόνα των δραστηριοτήτων και των δημόσιων παρεμβάσεων που ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να ξεκινήσουν στο νησί της Ίσκια σε σχέση με τα δυο καταστροφικά γεγονότα του 2017 και του 2022. Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα επικαιροποιεί τους αριθμούς που περιέχονται ήδη στις δύο ετήσιες εκθέσεις που παρουσίασε η επίτροπος στις 20 Αυγούστου και στις 27 Νοεμβρίου 2023 και καταγράφει σημαντική πρόοδο στη φάση υλοποίησης των παρεμβάσεων.

Αναλυτικότερα, και κατανέμοντας τις δράσεις με βάση τις πηγές χρηματοδότησης, από τις 187 παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο ODCPC 948/22 του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας (αρχικό σχέδιο, 1η αναδιαμόρφωση στις 20/10/2023 και 2η αναδιαμόρφωση στις 07/12/23), 63 έχουν ολοκληρωθεί, 22 βρίσκονται σε εξέλιξη, 37 θα βγουν σε διαγωνισμό ή θα ξεκινήσουν εργασίες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, 31 βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού και 34 πρόκειται να ξεκινήσουν. Από τις 4 παρεμβάσεις υπό την ευθύνη του Εντεταλμένου Επιτρόπου και χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της Περιφέρειας Καμπανίας, οι 3 ολοκληρώνονται και μία έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, από τις 19 παρεμβάσεις του λεγόμενου Σχεδίου Ιλύος (Ειδικό Διάταγμα αρ. 7) οι 9 έχουν ολοκληρωθεί, οι 5 βρίσκονται σε εξέλιξη, η 1 θα ανατεθεί τις επόμενες 90 ημέρες και οι 3 βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού. Μόνο ένα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Συνολικά, από τις συνολικά 210 μετακατολισθικές παρεμβάσεις, έχουν ολοκληρωθεί 73 παρεμβάσεις, άλλες 30 βρίσκονται σε εξέλιξη, 34 βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και 38 είναι οι παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τους επόμενους τρεις μήνες.

Η έκθεση προβαίνει επίσης σε απολογισμό του Σχεδίου Επεμβάσεων, το οποίο εγκρίθηκε από τον Έκτακτο Επίτροπο με το Ειδικό Διάταγμα αριθ. 4 της 31ης Μαΐου 2023, σύμφωνα με το άρθ. 5 του διατάγματος Ischia, το οποίο προβλέπει 70 παρεμβάσεις για συνολική επένδυση περίπου 138 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Casamicciola Terme, και την αναγνώριση άλλων 76 παρεμβάσεων για ποσό 176.000.000€ στους άλλους δήμους του νησιού. Μετά την έγκριση του Εγγράφου Καθοδήγησης για τη μελέτη έργων (ΔΠΠ), ξεκίνησε η φάση υλοποίησης 41 παρεμβάσεων ομαδοποιημένων σε 12 έργα για ποσό 116 εκατομμυρίων ευρώ και δημοσιεύθηκε η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση αναθέσεων μελετών, η οποία ολοκληρώθηκε με την προσχώρηση περίπου 90 οικονομικών φορέων.

Η παρακολούθηση που ετοίμασε ο Εντεταλμένος Επίτροπος εξετάζει επίσης την κατάσταση εφαρμογής των μετασεισμικών δημόσιων παρεμβάσεων ανασυγκρότησης που προβλέπονται στα ειδικά διατάγματα 1-2-3-5 και 7 και στα διατάγματα 9, 11 και 14. Σε αυτή την περίπτωση, από τις 37 προγραμματισμένες παρεμβάσεις, οι 11 βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού, οι 9 πρόκειται να ανατεθούν εντός των επόμενων τριών μηνών, οι 6 βρίσκονται σε εξέλιξη, οι 8 πρόκειται να ξεκινήσουν και οι 3 έχουν ολοκληρωθεί.

 

 

 

Πηγή: napolitoday

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *