ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έντεκα εκατομμύρια για τα ιστορικά κτίρια της Παλιάς Πόλης (Τάραντας)

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις: Πλατεία Συντριβανίου και Palazzo d’Ayala

 

Πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για την ανάπλαση της Πλατείας Συντριβανίου, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στο ιστορικό κέντρο και για το τελικό έργο με στόχο την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Palazzo d’Ayala και του υπογείου του. Αυτό διαπίστωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, με την υιοθέτηση τριών ξεχωριστών ψηφισμάτων που πρότεινε ο Δήμαρχος Rinaldo Melucci, στο τέλος της συνεδρίασης, η οποία, το απόγευμα της Παρασκευής 1 Μαρτίου, είχε στην ημερήσια διάταξή της σειρά παρεμβάσεων με στόχο τόσο τον επανασχεδιασμό της εικόνας των κτιρίων και των ιστορικών τόπων του αστικού ιστού, όσο και την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της πόλης του Ιονίου.

Η σημαντικότερη δαπάνη αφορά τα έργα που θα στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση του Palazzo d’Ayala. Για την ανακαίνιση του αριστοκρατικού κτιρίου, έχουν διατεθεί 7 εκατομμύρια και 200 χιλιάδες ευρώ για ένα έργο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τοίχων, την ενίσχυση των θόλων, των τόξων, του δαπέδου από οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικές εργασίες στους διάφορους ορόφους του κτιρίου.
Τρία εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού κέντρου στην Piazza Castello και στο Largo San Martino. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι εργασίες θα αφορούν επίσης τα θεμέλια του ναού που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία και το μοναστήρι του San Domenico.
Το τρίτο τελικό έργο που εγκρίνεται είναι αυτό που αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Συντριβανίου η οποία, με ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα επιστραφεί στην κοινότητα με ένα πρόσχημα ικανό να ενισχύσει την ιστορική και καλλιτεχνική της σημασία.

«Τα εγκεκριμένα ψηφίσματα», δήλωσε ο δήμαρχος Melucci, «είναι θεμελιώδη για την επανεκκίνηση της πόλης μας. Πρόκειται για παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων του αρχαίου χωριού, που αποτελούν την παλλόμενη καρδιά της πολιτιστικής και κοινωνικής μας ταυτότητας. Σε αντίθεση με εκείνους που έχουν συνηθίσει να τροφοδοτούν εργαλειακές και άστοχες πολεμικές, εμείς, με αυτές τις ενέργειες, με γεγονότα, αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε και να ανανεώσουμε τη δημόσια κληρονομιά, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και τουριστικής έλξης, να κάνουμε τον Τάραντα όλο και πιο σύγχρονο, καινοτόμο και φιλόξενο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης ομαδικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας αστικής ανάπλασης, η οποία παραμένει προτεραιότητα για αυτή τη Διοίκηση».

 

 

 

Πηγή: tarantobuonasera

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *