ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δρόμος της Μεγάλης Ελλάδας (Κρότ.): μεγάλη συμμετοχή στη στάση της Altilia

Πολλοί ήταν οι συμμετέχοντες στον ενδιαφέροντα περίπατο μέσα στο δάσος στα βήματα του brigante Repulino που διοργάνωσε ο σύλλογος Passi Consapevoli με τίτλο «Στα σκαλιά του ληστή», που πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

 

Η μέρα ξεκίνησε με μια συνάντηση στην Altilia, ένα ευχάριστο χωριουδάκι στο δήμο Santa Severina.

Μέσα στη μαγευτική Villa Barracco, η πρόεδρος του συλλόγου Adele Scorza συγκέντρωσε τους συμμετέχοντες σε μια στιγμή διαλογισμού, με στόχο την προετοιμασία του νου και της καρδιάς για την επίγνωση της εμπειρίας που έχει προγραμματιστεί για την ημέρα.

Στη συνέχεια, με την εξειδικευμένη καθοδήγηση του φυσιοδίφη και ορνιθολόγου Eugenio Muscianese, η ομάδα εισήλθε στο Serre di Altilia σε μια διαδρομή περίπου οκτώ χιλιομέτρων.

Η ξενάγηση έδωσε την ευκαιρία στους περιπατητές να ανακαλύψουν, εκτός από τις βελανιδιές και τα πουρνάρια που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή βλάστηση, και πολυάριθμα άγρια βότανα, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών φυτών, αλλά και την όμορφη και σπάνια μεσογειακή ορχιδέα.

Στο τέλος του περιπάτου, η επιστροφή στην Altilia είδε μια στιγμή μοιράσματος ενός γεμάτου γεύματος και την προβολή δύο ενδιαφερόντων ντοκιμαντέρ για τον ποταμό Neto και τη μαρκησία που διατέθηκαν από το Σύλλογο Tracce del Marchesato, στις εγκαταστάσεις της Multilia, έδρα του Μουσείου Αποσταγμάτων και Αρωμάτων, που παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη δημοτική διοίκηση της Santa Severina.

«Αυτή η εμπειρία έδειξε πόσο σημαντικό είναι να συνδεθούμε με τη φύση και να εκτιμήσουμε την ομορφιά της, καθώς κάθε βήμα στην πορεία μας φέρνει πιο κοντά στο θαύμα της βιοποικιλότητας που μας περιβάλλει. Η συνειδητοποίηση του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς ένα επεισοδιακό ραντεβού, αλλά μια συνεχής δέσμευση για την κατανόηση και τη διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητάς μας. Μέσα από την ενατένιση των άγριων βοτάνων, των φαρμακευτικών φυτών και της σπάνιας Μεσογειακής Ορχιδέας, έχουμε καταλάβει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η προστασία και η προώθηση της ποικιλίας της ζωής που εμπλουτίζει το οικοσύστημά μας – είναι το σχόλιο της Προέδρου του Συλλόγου Passi Senti Adele Scorza – Επιπλέον, η σημασία της ευαισθητοποίησης αντικατοπτρίζεται άμεσα στην ενίσχυση της επικράτειάς μας. Η αναγνώριση και η εκτίμηση του φυσικού πλούτου που μας περιβάλλει είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ομορφιάς του τοπίου μας και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Τέλος, πρωτοβουλίες όπως αυτή διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ νου και σώματος, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για προβληματισμό και σύνδεση με τη φύση. Μόνο μέσω της ευαισθητοποίησης και της υπεύθυνης δράσης μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα αρμονικό μέλλον για την κοινότητά μας και το περιβάλλον μας, διατηρώντας παράλληλα την πολύτιμη ισορροπία μεταξύ νου και σώματος που συμβάλλει στη συλλογική ευημερία».

 

Πηγή: crotoneok

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *