ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Liberfestival ξεκινά στην Altamura (Μπάρι): 4 ημέρες αφιερωμένες στο βιβλίο, τη μουσική, τη δημοσιογραφία και τη φωτογραφ

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 7 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με συναντήσεις, συναυλίες και εκθέσεις. Η πρώτη μέρα θα ξεκινήσει σήμερα στις 7 μ.μ. στο θέατρο Mercadante, με τους συγγραφείς Nicola Lagioia και Pablo Trincia

 

Το Liberfestival ξεκινά σήμερα στην Altamura, με δύο παραστάσεις από ισάριθμους συγγραφείς (αλλά και προσωπικότητες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου) μεγάλης φήμης: στο θέατρο Mercadante θα παρέμβουν διαδοχικά ο Nicola Lagioia και ο Pablo Trincia, πρωταγωνιστές δύο αναγνώσεων αφιερωμένων στη λογοτεχνία. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που συνεχίζεται καθημερινά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, είναι γεμάτο καλεσμένους και είδη: λογοτεχνία, μουσική, εικονογράφηση, δημοσιογραφία, φωτογραφία. Και «Φωνές», «Φωνές», που είναι το θέμα που επιλέχθηκε για τη φετινή έκδοση. Όλες οι άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πρώην μοναστήρι Santa Croce στο ιστορικό κέντρο της πόλης Murgian.

Ξεκινά, λοιπόν, απόψε στις 7 μ.μ. με το «Σύντομα θα ξέρω ποιος είμαι. Ένα μάθημα για την τέχνη της αφήγησης ιστοριών μέσα από τη λογοτεχνία, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα», από τον Nicola Lagioia, συγγραφέα και ραδιοφωνικό παρουσιαστή, νικητή του Vittorini Super Prize, του Volponi Prize, του Viareggio Prize for fiction. Και, το 2015, το βραβείο Strega με το μυθιστόρημα «La ferocia», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Einaudi. Από το 2010 είναι ένας από τους παρουσιαστές του Pagina3, της καθημερινής αναθεώρησης πολιτιστικών σελίδων που μεταδίδονται από το Rai Radio 3. Διηύθυνε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Τορίνο από το 2017 έως την έκδοση του 2023. Το 2020 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του κύριου διαγωνιστικού τμήματος του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το 2021 κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Bottari Lattes Grinzane και το Βραβείο της Νάπολης με το «La città dei vivi», επίσης του Einaudi. Η ανάγνωση της Λαγιείας είναι ένα ταξίδι στις ιστορίες της λογοτεχνίας, αυτές που έχουν σμιλέψει τη συναισθηματική μας παιδεία, τη δική μας εξέλιξη, στις οποίες εναλλάσσονται συγγραφείς που έχουν επίσης συμβάλει στο να γίνουμε καλοί αναγνώστες και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι.

Θα ακολουθήσει στις 9:30 μ.μ. το «Trincia legge Capote», σε επιμέλεια του Pablo Trincia, δημοσιογράφου και τηλεοπτικού ανταποκριτή, συγγραφέα, συγγραφέα σειρών ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικού διευθυντή της Chora Media, της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας podcast για την οποία έγραψε ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στο ναυάγιο του Costa Concordia και την εξαφάνιση και δολοφονία της Elisa Claps. Η ανάγνωση του Trincia, αφιερωμένη στον Truman Capote, μια από τις πιο ισχυρές φωνές στην αμερικανική λογοτεχνία του εικοστού αιώνα, βασίζεται στο πιο γνωστό μυθιστόρημά του, “In Cold Blood”, το οποίο αφηγείται μια ιστορία εγκλήματος στα μισά του δρόμου μεταξύ μυθοπλασίας και δημοσιογραφικού ρεπορτάζ.

Εισιτήρια για τις δύο παραστάσεις μπορείτε να προμηθευτείτε στο Vivaticket, συνδέοντας την ιστοσελίδα του θεάτρου Mercadante ή πηγαίνοντας στο ταμείο του ίδιου θεάτρου.

Είναι επίσης ένα Φεστιβάλ «πρωτιών». Για παράδειγμα, είναι η πρώτη φορά που το Liberfestival φιλοξενεί έναν εκπρόσωπο ενός εκδοτικού οίκου που ειδικεύεται στην ποίηση, τον Andrea Cati, του «Interno Poesia» του Latiano (Μπρίντιζι), ο οποίος καλωσορίζει τις φωνές πολλών ανερχόμενων ποιητών στο ιστολόγιό του. Είναι μια έκδοση, η έκτη, που σκοπεύει να δώσει φωνή στις μειονότητες, σε όσους αγωνίζονται για την ταυτότητα και τη μοναδικότητά τους (όπως συνέβη στο Προφεστιβάλ με τον Giacomo Visconti) ή για να αισθανθούν τελικά ότι περιλαμβάνονται. Ή σε θέματα, θέματα και είδη που συνήθως περιθωριοποιούνται. Σύμφωνα με την παράδοση του Liberfestival, θα υπάρξουν συναντήσεις αφιερωμένες σε διεθνή θέματα μέσω διαφόρων γλωσσών, όπως η φωτογραφία για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, το «Habibi», η έκθεση του φωτογράφου Antonio Faccilongo, ένα ρεπορτάζ για το λαθρεμπόριο σπέρματος στις ισραηλινές φυλακές από Παλαιστίνιους κρατούμενους και τις οικογένειές τους, αποφασισμένοι να διατηρήσουν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα, με το οποίο το 2021 κέρδισε ένα από τα βραβεία World Press Photo Story of the Year, θα εκτεθεί στο πρώην μοναστήρι Santa Croce στην Altamura, όπου θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες εκδηλώσεις. Ένα βιβλίο γεννήθηκε από το ρεπορτάζ. Ο Faccilongo, ο οποίος εργάζεται στην Παλαιστίνη εδώ και χρόνια, συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και έχει κερδίσει άλλα διεθνή βραβεία για το έργο του. Ο ίδιος ο φωτογράφος θα μιλήσει σε μια συνάντηση με το κοινό μαζί με τον Daniele Bellocchio, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ρεπόρτερ βίντεο που έχει αναφερθεί σε διάφορες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Νότιας Αμερικής με το «Tales from the Eastern Front». Η διεθνής δημοσιογραφία θα συζητηθεί επίσης με τον Francesco Petronella, ο οποίος εργάζεται για το ISPI Agency, το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών. Ειδικός στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία και την Παλαιστίνη, θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Άτλας των ψεμάτων. Ειδήσεις, πηγές και ψευδείς ειδήσεις», εκδόσεις Paesi edizioni.

Το Liberfestival είναι όλο και περισσότερο μια συνάντηση και ένα μείγμα ειδών. Υπάρχει επίσης χώρος για παράδειγμα. Καλεσμένη της κριτικής, με έκθεση (Terra d’Ombra) και «ομιλία», η Claudia Palmarucci η οποία, μεταξύ άλλων βραβείων, το 2023, κέρδισε το βραβείο Andersen ως «Καλύτερη εικονογράφος» παιδικών βιβλίων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στη Γαλλία, την Ελβετία και την Κίνα και έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους όπως Orecchio Acerbo στη Ρώμη, Rizzoli Editore στο Μιλάνο και Εκδόσεις Καμπουράκη, στο Παρίσι.

Θα υπάρξουν αρκετές στιγμές αφιερωμένες στη μουσική, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όλο και πιο κεντρική στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Αυτές περιλαμβάνουν μια συνάντηση με τον δημοσιογράφο Giovanni Ansaldo, συγγραφέα του Internazionale, ο οποίος θα μιλήσει για το πώς έχει αλλάξει η μουσική κριτική στην εποχή του streaming. Τρεις συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο πρώην μοναστήρι Santa Croce. Άξιο αναφοράς είναι το Erio, αποκάλυψη του X-Factor 2021, με το ‘Fede’, την πρώτη του δουλειά στα ιταλικά. Θα υπάρξει επίσης μια ζωντανή εκδήλωση για τους Mundial, ένα τρίο από την Απουλία που εκφράζει τον συνδυασμό παραδοσιακής μουσικής και σύγχρονης ηλεκτρονικής. Και μετά πάλι ο τραγουδιστής Annibale με την περιοδεία του «Elefanti Tour».

Δύο επιτυχημένα μυθιστορήματα θα εξωραΐσουν την τελευταία ημέρα του προγράμματος. Στις 7 Ιανουαρίου θα συναντήσω τη συγγραφέα Veronica Raimo και το τελευταίο της βιβλίο «Η ζωή είναι σύντομη, κ.λπ.» (Einaudi). Υπότιτλος της παρουσίασης «Ιστορίες ανήσυχων γυναικών». Ο συγγραφέας κέρδισε το βραβείο Strega Giovani 2022 με το “Niente di vero”. Ακολουθεί το «The Life of Those Who Remain», του Matteo Bianchi (Mondadori), το οποίο αφηγείται την ιστορία του πόνου εκείνων που επιβιώνουν από την αυτοκτονία ενός αγαπημένου προσώπου. Ο Bianchi είναι συγγραφέας και συγγραφέας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ίδρυσε και διευθύνει το ανεξάρτητο περιοδικό μυθοπλασίας «τίνα».

Ενδιαφέρουσες είναι οι άλλες δύο εκθέσεις «Φωνές Αγώνα και Αντίστασης» της YeleTres, μια αφίσα αφιερωμένη στις γυναίκες που αγωνίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, και «Vox Apuliae», η Απουλία που απεικονίζεται δυνατά από το The Puglieser.

Liber δεν είναι μόνο ομιλίες, παραστάσεις, μουσική, εκθέσεις. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε πολλές παράλληλες δραστηριότητες, παιχνίδια, διασκέδαση όπως το «Λογοτεχνικό Φαρμακείο: θεραπεύστε τις ασθένειες σας με ένα βιβλίο». το Liber Podcast, η φωνή των συμμετεχόντων στο Liberfestival. «Ακούστε ποιος μιλάει, φωνές συγγραφέων που πρέπει να ανακαλυφθούν». Και τέλος, το Reading Aloud Incursion (από την ομάδα εθελοντών αναγνωστών «Διαβάζοντας χωρίς τοίχους»)· τη λογοτεχνική ημερομηνία ταχύτητας· ραντεβού στα τυφλά με βιβλία. ένα Sketch Workshop, σε επιμέλεια των Donato Lorusso και Michele Loviglio του φεστιβάλ Wallride. το Reading Aloud και τα Δημιουργικά Εργαστήρια από την Agorateca-Community Library.

Το Liberfestival χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια της Απουλίας και τον Δήμο της Altamura. Επιπλέον, έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο του ήταν ο νικητής μιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του προγράμματος Erasmus+. Κύριοι χορηγοί είναι η Intesa San Paolo και το Fondazione Puglia. Το τελευταίο έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα θεατρικές παραστάσεις. Οι άλλοι χορηγοί (Premium) είναι οι Coop-Alleanza 3.0, Ham-Hamburgeria, Felicia του ομίλου Andriani, Ediltecno.

 

Πηγή: baritoday

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *