Uncategorized ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με τον πολιτιστικό σύλλογο από την Καλαβρία «Μεράκι»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΜΕΡΑΚΙ»

 

Ο Giulo Rizzuto μιλά στο mgrecianews για τον πολιτιστικό σύλλογο της Καλαβρίας που φέρει το ελληνικό όνομα “Μεράκι”

 

M.G.N.: Κύριε Rizzuto, πρώτα απ’ όλα, γιατί επιλέξατε ένα όνομα ελληνικής προέλευσης όπως «Μεράκι» για τον σύλλογό σας;

G.R.: Το Μεράκι είναι μια αμετάφραστη λέξη στα αγγλικά, κυριολεκτικά: “ουσία του εαυτού μας”. Σκεφτήκαμε το «Μεράκι» ως τρόπο ζωής, έναν ανεμοστρόβιλο αγάπης, δημιουργικότητας, πάθους για αυτό που κάνεις. Στην επιλογή αυτού του ονόματος, σημαντικό ήταν και το «λιμάνι» αναχώρησης μας, η γη από την οποία ξεκινήσαμε, η Καλαβρία, αυτή που υπήρξε Ελληνίδα δύο φορές και εξακολουθεί να αισθάνεται σαν μία: σε διαλέκτους, χειρονομίες και τελετουργίες. Μια ιστορία ελληνικότητας που, ξεκινώντας από τη Μεγάλη Ελλάδα, συνεχίστηκε με τους Βυζαντινούς και αντιστέκεται σε κάποιες μικρές πόλεις στην ενδοχώρα της Καλαβρίας, όπου τα «Grecanico» ομιλείται ακόμα και σήμερα.

 

M.G.N.: Με τί ασχολείται ο σύλλογος «Μεράκι»;

G.R.: Από την ίδρυσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεράκι υποστηρίζει το δίκτυο μουσείων της περιοχής της Καλαβρίας, διευκολύνοντας τη γνώση και το αίσθημα της κοινότητας του τοπικού πληθυσμού μέσω του πολιτισμού, της τέχνης και της ιστορίας.
Ο σύλλογος «Μεράκι» στοχεύει επίσης να επανεξετάσει τη Νότια Ιταλία από την οπτική γωνία του νότου. Να θυμόμαστε το ένδοξο παρελθόν του τόπου μας, να τον προστατεύουμε και να τον προστατεύουμε και στη συνέχεια να τον ενισχύουμε. Ένας Νότος που διατηρεί τις δικές του ιδιαιτερότητες χωρίς να κατακλύζεται από τους κανόνες μιας μητροπολιτικής και παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Μια επιστροφή στο νότο, στην ενίσχυση του πολιτισμού, της ιστορίας και της καλλιτεχνικής πραγματικότητας της Καλαβρίας και της Μεσογείου.

 

M.G.N.: Έχετε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής;

G.R.: Το 2023, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεράκι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Δήμο Cosenza για την ενίσχυση του Μουσείου Brettii και Enotri.
Στόχος του συμφώνου είναι η ανάδειξη του μουσειακού χώρου ως εργαλείου κοινωνικής και πολιτιστικής συσσωμάτωσης.
Η συνεργασία του συλλόγου με το Μουσείο κορυφώθηκε τον Μάρτιο με τα εγκαίνια της έκθεσης «Mediterraneo», που διοργανώθηκε με αφορμή την έκθεση «Primavera Mediterranea». Η έκθεση, που κατέστη δυνατή χάρη στην εκπληκτική συμμετοχή στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που ξεκίνησε από τον Δήμο της Cosenza και το Μουσείο Brettii και Enotri, επέτρεψε στους επισκέπτες να μάθουν για διαφορετικές αντιλήψεις της Μεσογείου.
Παράλληλα, το φεστιβάλ «Μεσογειακή Άνοιξη» πραγματοποιήθηκε από τις 21 Μαρτίου έως τις 20 Μαΐου 2023, χωρισμένο σε 12 πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων 2 συναυλίες και ένα εργαστήριο εικαστικής θεραπείας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το οποίο, όπως έγραψε τοπική εφημερίδα, κατέστησε δυνατή την «απόδειξη, για άλλη μια φορά, πόσο απέχει το Δημοτικό Μουσείο της Κοζέντσα από την ιδέα ενός Αρχαιολογικού Μουσείου ως στατικού και σκονισμένου τόπου, εξακολουθεί συχνά να έχει τις ρίζες της στη συλλογική φαντασία, επιβεβαιώνοντας, αντίθετα, τον εαυτό της ως τόπο συνάντησης και πολιτισμικής ζύμωσης, διαλόγου και μόλυνσης μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών γλωσσών».
Σε όλες τις εκδηλώσεις της Μεσογειακής Άνοιξης συμμετείχαν, ως ομιλητές, κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ του Μουσείου Bretti και Enotri και του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, καθώς και με μερικά από τα κύρια Εθνικά Μουσεία, ιδίως αυτά του Κρότωνα, του Sibari (Thurii), του Gioia Tauro (Metauros) και του Rosarno (Medma).
Η ανασκόπηση ολοκληρώθηκε με τη Βραδιά των Μουσείων 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σύλλογος είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το ευρύ κοινό της βραδιάς, καταφέρνοντας να διαδώσει τις αξίες και τα ιδανικά που τον εμψυχώνουν.

 

M.G.N.: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

G.R.: Τα σχέδιά μας είναι να συνεχίσουμε αυτό που έχει ήδη γίνει. Τους επόμενους μήνες θα επιστρέψουμε στο Μουσείο Brettii και Enotri στην Cosenza με το “Literary Herbal Tea”: μια ανασκόπηση τεσσάρων συναντήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων θα είναι δυνατός ο διάλογος και η συζήτηση τεσσάρων προτεινόμενων θεμάτων, επιλέγοντας ένα βιβλίο ή ένα κείμενο και σχολιάζοντας το κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Θα ξεκινήσουμε στις 22/12/23 με το “Classics for Life”, για να αναλογιστούμε πόσα μπορούν ακόμα να διδάξουν οι κλασικοί για την τέχνη της ζωής. Στις 29/12/23 «παράδοση και κοινότητα», θα περάσουμε μια βραδιά συναντήσεων και ευθυμίας στο όνομα των παραδόσεων. Στις 05/01/24 “εμείς και οι αρχαίοι”, θα σκεφτούμε πόσο ο αρχαίος κόσμος μπορεί ακόμα να επηρεάσει το παρόν. Τέλος, στις 12/01/24 θα κάνουμε ένα «ταξίδι στην Καλαβρία» μέσα από τα λόγια του θαύματος των ταξιδιωτών του δέκατου ένατου αιώνα. Το 2024 ελπίζουμε να επαναλάβουμε την εκδήλωση της «Μεσογειακής Άνοιξης» την άνοιξη. Εργαζόμαστε επίσης στην ιστοσελίδα μας που θα επιτρέψει στο κοινό να διασυνδεθεί με συνέχεια και απλότητα με τον κόσμο του Μεράκι.

 

M.G.N.: Θα σας ενδιέφερε η επαφή και η συνεργασία με άλλους παρόμοιους συλλόγους από την Ελλάδα;

G.R.: Ναι, θα ήταν υπέροχο για εμάς να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπολιτισμικές ανταλλαγές. Η επαφή και η συνεργασία περιγράφουν πλήρως τις συνειρμικές αξίες του Μεράκι. Θα ήθελα επίσης να επιβεβαιώσω εκ μέρους του συλλόγου Μεράκι και ίσως και για πολλούς κατοίκους της Καλαβρίας και πολίτες της νότιας Ιταλίας, πόσο ισχυρή είναι η πολιτιστική και συναισθηματική εγγύτητα με την Ελλάδα και την Ελλάδα, είμαστε μέρος του ίδιου λαού, εδαφικά διαιρεμένοι, αλλά ενωμένοι από την ίδια θάλασσα.

 

M.G.N.: Τι σημαίνει για εσάς η Μεγάλη Ελλάδα;

G.R.: Προσωπικά και επαγγελματικά, η Μεγάλη Ελλάδα και η Σικελία (χωρίς την οποία η πρώτη δεν θα υπήρχε), ήταν πάντα μια σταθερά στη ζωή μου. Για μένα, σημαίνουν ρίζες, γιατί εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα. Για το λόγο αυτό, από επαγγελματική άποψη, είναι συναρπαστικό να είσαι φοιτητής αρχαιολογίας σήμερα, επειδή αυτό το θέμα, κατανοητό ως
ως μελέτη όλων των υλικών και άυλων ανθρώπινων σχέσεων, μου επιτρέπει κάθε μέρα να βρίσκομαι στη Magna Graecia και στην Καλαβρία μου, αν και μερικές φορές είναι μακρινή, οι σκέψεις μου πηγαίνουν πάντα στη γη μου, σε μια υπέροχη νότια Ιταλία, αλλά ελάχιστα πολύτιμη στην εικόνα της, συχνά διασυρμένη από ένα διαστρεβλωμένο όραμα.

 

M.G.N.: Έχετε κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες μας από την Ελλάδα;

 

G.R.: Θα ήθελα να καλέσω αναγνώστες από την Ελλάδα να ανακαλύψουν ξανά μια γνώριμη γη, τη Μεγάλη Ελλάδα και τη Σικελία, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη Νότια Ιταλία, γιατί εκεί θα βρείτε το σημείο επαφής που, πριν από πολύ καιρό, μας έκανε έναν ενιαίο λαό.

 

 

*Ευχαριστούμε τον κο Rizzuto για την ευγενική παραχώρηση αυτής της συνέντευξης

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *