ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοσμοσυρροή στο Cutro (Καλ.) για την παρουσίαση του “Ο Κόλπος της Μεγάλης Ελλάδας”

Η ιδέα του έργου της Επιτροπής συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον και συμμετοχή

 

Μια διαδραστική και πληθυντική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Falcone e Borsellino” στο Cutro. Ένα προσεκτικό και ενδιαφερόμενο κοινό παρακολούθησε τις σχεδόν δύο ώρες συζήτησης σχετικά με την παρουσίαση του έργου «Ο Κόλπος της Μεγάλης Ελλάδας/La Baia della Magna Graecia».

Μετά τους θεσμικούς χαιρετισμούς του Δημάρχου, Antonio Ceraso, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συγκέντρωσης εδαφών για την απόκτηση μεγαλύτερου πολιτικού βάρους, ο λόγος δόθηκε στον Matteo Lauria που απέδειξε την εγκυρότητα της ιδέας του έργου. Ο ομιλητής, καθώς και ο διευθυντής της εταιρίας I&C και εκδότης του βιβλίου, ξεκαθάρισαν επίσης την έννοια μιας νέας επαρχίας με μηδενικό υπόλοιπο για το κράτος. Ένα ανανεωμένο σώμα που θα προέκυπτε από τις στάχτες της επαρχίας του Κρότωνα για να δώσει χώρο σε ένα τεράστιο και ομοιογενές διοικητικό έργο, βασισμένο σε ένα διπλό κεφάλαιο: τον Κρότωνα στα νότια, τον Κοριλιάνο-Ροσάνο στα βόρεια. Μια προκλητική ιδέα, η οποία από προοπτική θα έθετε τα θεμέλια για το άνοιγμα με έναν επιτυχημένο και παρακινημένο τρόπο προς μια διαπεριφερειακή μητροπολιτική περιοχή στον Κόλπο του Τάραντα.

Ως εκ τούτου, προγραμματίστηκαν οι τρεις παρεμβάσεις: Antonio Lorenzano, πρώην σύμβουλος Cutro, Natale Carvello, πρώην δήμαρχος Casabona και πρόεδρος του Kroton GAL και Salvatore Migale, πρώην δήμαρχος Cutro και υπεύθυνος επικοινωνίας για το κέντρο μελέτης και έρευνας «Francesco Grisi». Οι προαναφερθείσες προσωπικότητες έχουν αναδείξει τη μη αναμενόμενη πλέον ανάγκη διεύρυνσης του εδαφικού ορίζοντα του Κρότωνα στην ευρύτερη λεκάνη μιας τεράστιας έκτασης ανοιχτής προς το άνω Ιόνιο Πέλαγος. Αυτή η επιχείρηση θα επιτρέψει στις περιοχές της Συβαρίτιδας και Κροτωνιάτιδας να συμβάλουν, από κοινού, στην εξισορρόπηση των άνισων διαδικασιών που υπάρχουν στην περιφερειακή επικράτεια.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης, Pina Bruni, έδωσε τον λόγο στον Domenico Mazza. Στην ομιλία του, ο Συγγραφέας συγκέντρωσε την επαναστατική πορεία που ανέλαβε η Επιτροπή. Σημαίνει επίσης ότι το έργο αναπτύχθηκε μετά το γεγονός που σηματοδότησε τη γέννηση μιας σημαντικής πόλης στην περιοχή της Συβαρίτιδας: Corigliano-Rossano. Και ακριβώς από εκείνη την επαναστατική διαδικασία διοικητικής συγχώνευσης τέθηκαν τα θεμέλια για να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια νέα προοπτική σε ολόκληρο το Ιόνιο Τόξο του Κρότωνα και του Συβαρίτη. Η ιδέα μιας νέας Επαρχίας, σήμερα, θα βασιζόταν στην αρχή της ίσης εδαφικής αξιοπρέπειας μεταξύ της περιοχής του Ιονίου και των υπόλοιπων μακροοικονομικών πλαισίων της Καλαβρίας.

Μια διαδικασία αξιοπρέπειας, λοιπόν, ακόμη και πριν από αυτή της ανάπτυξης για την εξισορρόπηση μιας αποκλίνουσας περιφερειοκρατίας που τα τελευταία 50 χρόνια έχει δημιουργήσει απο-οικονομίες και εδαφικά κενά. Το τελευταίο θέμα συζητήθηκε επίσης και διερευνήθηκε με τη συμμετοχή του κοινού. Ο πρώην επαρχιακός σύμβουλος, Domenico Critelli, επεσήμανε την ανάγκη να αναγνωριστεί η κεντρική θέση της πόλης του Κρότωνα, η οποία μαζί με το Corigliano-Rossano θα μπορούσε να υποβαθμίσει ένα νέο πρότυπο προόδου και κοινωνικής ανάπτυξης. Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Επαρχιακός Γραμματέας του PD Λέο Μπαρμπέριο. Ο τελευταίος, δηλώνοντας πλήρως ανοιχτός στην ιδέα του έργου, προσφέροντας επίσης θεσμική υποστήριξη, αποκάλυψε τον φόβο ότι μια επιχείρηση αυτού του τύπου θα μπορούσε να καταπιεί την πόλη του Kρότωνα. Ωστόσο, ο ορίζοντας ξεκαθάρισε από κάθε πιθανή παρεξήγηση με τα λόγια του Ματέο Λαούρια. Διευκρίνισε, μάλιστα, την αρχή του σχεδιαστικού πολυκεντρισμού (στην οποία βασίζεται η ιδέα της Magna Graecia) σε αντίθεση με τον ιστορικό συγκεντρωτισμό.

Την τεχνική διεύθυνση συντόνισε ο Eugenio Forciniti, επικεφαλής του blog Il Pittulo. Στο περιθώριο της συζήτησης, ο blogger πήρε συνέντευξη από αρκετούς συμμετέχοντες στην εκδήλωση, συγκεντρώνοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τροφή για σκέψη.

Συνεπώς, η ευαισθητοποίηση αυξάνεται στην κοινωνία των πολιτών. Πάνω από όλα υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή από φορείς που εκτιμούν την ποιότητα ενός επαναστατικού έργου για όλη την τεράστια έκταση της Ιονίου Αψίδας.

Επόμενο ραντεβού στο Paludi, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα Civica Assise.

Γραφείο Τύπου – Jonia-MagnaGraecia

 

Πηγή: https://shorturl.at/ckIP7

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *