ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ακυρώνει τις ΕΟΖ, εξουσίες συγκεντρωμένες στη Ρώμη

ΠΑΛΕΡΜΟ – Στη Ρώμη μετακομίζει η διαχείριση των ΕΟΖ (Ειδικών Οικονομικών Ζωνών) και τα κίνητρα για εταιρείες που αποφασίζουν να επενδύσουν στον Νότο. Το «διάταγμα του Νότου» που ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ρίχνει την αυλαία στις προηγούμενες 8 ΕΟΖ, δημιουργώντας μια ενιαία EOZ για το Νότο (Mezzogiorno). Στη Σικελία, λοιπόν, τελειώνει η εμπειρία των δυο ΕΟΖ, της δυτικής και της ανατολικής, των οποίων μέχρι τώρα ηγούνταν οι επίτροποι Carlo Amenta και Alessandro Di Graziano. Θα παύσουν επίσης τα καθήκοντα που ανατίθενται στις δομές υποστήριξης στους επιτρόπους, «εκτός αν επιβεβαιωθεί» από τη νέα συγκεντρωτική πραγματικότητα.

 

Αντίο στις περιφερειακές ΕΟΖ
Οι ΕΟΖ του Νότου βρίσκονται επίσης στον πάγο. Προς το παρόν δεν είναι ακόμη σαφές εάν το προσχέδιο κυκλοφόρησε λίγες ώρες πριν επιβεβαιωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς και επειδή η αντίσταση στην Εκτελεστική εξουσία θα ήταν μεγάλη. Το κείμενο αυτό, σε κάθε περίπτωση, προβλέπει ότι οι σημερινοί επίτροποι των ΕΟΖ θα πρέπει να συντάξουν έκθεση για την κατάσταση υλοποίησης των παρεμβάσεων υπό την ευθύνη τους και για τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Η παράδοση θα πρέπει να γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, όταν λειτουργήσει η νέα δομή που δημιούργησε η κυβέρνηση.

Εντάξει στο CDM στην ενιαία ΕΟΖ για το Νότο: θα ελέγχεται από τον Fitto

Συγκέντρωση εξουσίας στη Ρώμη
Ο άξονας λήψης αποφάσεων -κατόπιν εντολής του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολιτικών Συνοχής και του ΤΑΑ* Raffaele Fitto– θα μετακινηθεί επομένως απευθείας στο Palazzo Chigi. Εδώ, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα δημιουργηθεί «θάλαμος ελέγχου ZES» με καθήκοντα καθοδήγησης, συντονισμού, επίβλεψης και παρακολούθησης υπό την προεδρία του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο νέος οργανισμός προβλέπει επίσης μια «Δομή διαχείρισης ΕΟΖ», η οποία θα αναφέρεται «απευθείας» στη Fitto και η οποία θα έχει επίσης έναν συντονιστή, δύο Γενικές Διευθύνσεις και τέσσερα γραφεία σε διευθυντικό αλλά «μη γενικό» επίπεδο. Η δομή της αποστολής θα έχει διάρκεια 3 ετών, με δυνατότητα παράτασης «το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2034».

 

Κληροδότημα 4.500.000€
Σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά κίνητρα, η φόρμουλα έκπτωσης φόρου για τις εταιρείες που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ενιαία Ειδική Οικονομική Ζώνη παραμένει αμετάβλητη. Δεν θα «διευκολυνθούν» επενδυτικά έργα ύψους κάτω των 200.000€. Το συνολικό ανώτατο όριο θα είναι 4.500.000€: ενάμιση εκατομμύριο για κάθε χρόνο, από το 2024 έως το 2026.

 

Varchi (FdI): «Ο EOZ είναι η μόνη θαρραλέα επιλογή»
«Η ίδρυση της ενιαίας EOZ για τις Νότιες Περιφέρειες είναι μια θαρραλέα επιλογή αυτής της κυβέρνησης που θα μεταφραστεί σε προνομιακή μεταχείριση για εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν ανάπτυξη», λέει η βουλευτής Carolina Varchi, υπεύθυνη για τις πολιτικές της Νότιας Ιταλίας των Fratelli d’Italia. «Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και οι παρεμβάσεις στην ΕΟΖ θα είναι επίσης δυνατές μέσω εργαλείων που θα εγγυώνται τη μέγιστη διαφάνεια: από τη διαδικτυακή πύλη έως το one-stop shop στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι – προσθέτει –. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να υπολογίζουν σε άλλα οφέλη, όπως εκπτώσεις φόρου, ενώ οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό για τη διαχείριση των πρακτικών».

 

*Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

 

Πηγή: https://bit.ly/45YYhAv

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *