ΥΓΕΙΑ

Υγεία, μαύρος καπνός: ιδιώτες και επίτροπος δεν συνεννοούνται (Σικ.)

(Roberto Puglisi) Μαύρος καπνός από τη συνάντηση ιδιωτών με τη σύμβουλο υγείας, Giovanna Volo. Η αναταραχή συνεχίζεται. «Τίποτα, δυστυχώς. Έχουν προτείνει αύξηση 11.000.000€, έναντι των 60.000.000€ που θα χρειάζονταν, επιβεβαιώνουμε την κατάσταση αναταραχής και από τις 20 κάθε μήνα θα αναγκαζόμαστε να αναστείλουμε τις συμφωνημένες υπηρεσίες λόγω λήξης του Π/Υ». . Έτσι ανέφεραν οι συντονιστές του CIMEST (Διασυνδικαλιστικός Συντονισμός Περιφερειακής Εξωτερικής Ειδικής Ιατρικής), Salvatore Gibiino και Salvatore Calvaruso, στο τέλος της συνάντησης.

 

Μια τεταμένη συνάντηση

Το κουδούνι που χτυπά αυτή τη στιγμή, περιμένοντας επίσημο υπόμνημα από την Piazza Ziino, έδρα του δημοτικού συμβουλίου και της συνεδρίασης, είναι αυτό των συνδικαλιστών που έχουν συζητήσει με την επιτετραμμένη επί της Υγείας στη Σικελία. Γίνεται λόγος για μια τεταμένη συνάντηση, με κάποιες πολεμικές αιχμές. «Για την Επίτροπο Volo – λένε οι Gibiino και Calvaruso – το ιδιωτικό συμφωνητικό είναι μια απλή υποστήριξη για το κοινό, που πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά. Αντίθετα, ο τομέας μας είναι ολοένα και πιο απαραίτητος για την υγεία των Σικελών και για την τοπική επιτήρηση. Εάν δεν υπάρχει η οφειλόμενη υποστήριξη, θα πληρώσουν οι άρρωστοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν. Για να μην αναφέρουμε τις εργασιακές επιπτώσεις στους εργαζόμενους που συνεχίζουν τη δέσμευση τους με αυτοθυσία». Πρόκειται για πολύ διαφορετικούς τόνους από τους «απερατικούς» με τους οποίους ανακοινώθηκε η αναστολή της διαμάχης πριν από μερικές εβδομάδες, εν αναμονή της σημερινής ενημέρωσης. Αυτό δεν πήγε καλά.

 

 

Τα αγκάθια της υγείας

Αυτό του ιδιωτικού συμφωνητικού είναι μόνο ένα από τα πολλά ανοιχτά παιχνίδια στη δύσκολη στιγμή της Σικελικής Υγειονομικής περίθαλψης -όπως και οι άλλοι, περισσότερο από τους άλλους- που ασχολούνται με τη σύνθετη απόδραση από μια πανδημία που έχει δείξει τα όρια του συστήματος, υποδεικνύοντας, ίσως κάποιοι δρόμοι, στους οποίους όμως δεν δόθηκε συνέχεια. Υπάρχει ο περίπλοκος κόμπος των επισφαλών εργαζομένων Covid που θα ληφθούν, μέσω των εκπροσώπων των συνδικάτων, στις 31 Μαρτίου του επόμενου, για να συζητήσουν το προσχέδιο σταθεροποίησης που σχεδίασε το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει η διαμαρτυρία του Δικτύου των λαϊκών κλινικών -που περιθάλπουν ασθενείς χωρίς πόρους, προσκολλημένοι σε ατελείωτες δημόσιες λίστες- με καθιστική στάση προγραμματισμένη για την ερχόμενη 15η Απριλίου. Μια ματιά στη γενική κατάσταση προσφέρει μια διασπασμένη κατάσταση που πρέπει να κυβερνά η πολιτική, ακόμα κι αν πολλά ζητήματα προέρχονται από το παρελθόν. Αλλά το παρόν έχει την εμφάνιση ενός δράματος που πλησιάζει πολύ γρήγορα. Και οι πρωταγωνιστές, παρά τους εαυτούς τους, είναι και θα είναι Σικελοί που χρειάζονται φροντίδα.

 

Volo: “Σίγουρη σε μια κοινή λύση”

Για την περιφερειακή σύμβουλο υγείας, Τζιοβάννα Βόλο, η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων ιδιωτικών εργαστηρίων «έγινε με απόλυτη ειλικρίνεια σε όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έχουμε φέρει στο τραπέζι κάποιες προτάσεις που είναι εφικτές σε σχέση με τους πόρους που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας για το 2022 και το 2023». ΟΧΙ μονο. «Τα συνδικάτα μας έχουν δώσει μια αντιπρόταση που θα ελέγξουμε τις επόμενες μέρες. Ο πίνακας έχει ενημερωθεί και θα βρεθούμε ξανά σε 8 ημέρες. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα μεγάλης δικαιοσύνης και είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινή λύση», κατέληξε ο Επίτροπος Βόλο στο τέλος της συνάντησης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαστηρίων και των ιδιωτικών κλινικών που έχουν συμφωνία.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *