ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση του οικονομικού μέλλοντος της Απουλίας στο Roadshow Ambrosetti (Μπάρι)

«Είναι μια κινητήρια περιοχή για την περιοχή της Μεσογείου»

 

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο περιφερειάρχης, Michele Emiliano: «Έχουμε προοπτικές για αύξηση της απασχόλησης, της τεχνολογικής καινοτομίας, των επενδύσεων, του τουρισμού, της κατάρτισης, ιδίως του πανεπιστημίου και της παραγωγής ενέργειας

 

«Η Απουλία είναι η πιο δυναμική περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές σε ολόκληρο τον Νότο και κατά τη γνώμη μας σε όλη την Ιταλία. Έχουμε προοπτικές ανάπτυξης της απασχόλησης, της τεχνολογικής καινοτομίας, των επενδύσεων, του τουρισμού, της κατάρτισης, ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής κατάρτισης, της παραγωγής ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη». Αυτά είναι τα λόγια που εκφώνησε ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Απουλίας, Michele Emiliano, στο περιθώριο του τοπικού roadshow του Ευρωπαϊκού Οίκου – Ambrosetti που σταμάτησε σήμερα στο Μπάρι.

«Η σημερινή πρωτοβουλία του The European House – Ambrosetti είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο για το μέλλον της περιοχής μας, τα αποτελέσματα που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό που προκύπτει είναι μια εικόνα με τις συνήθεις απειλές όλου του Νότου της Ιταλίας – εξήγησε ο Emiliano – Η ευγνωμοσύνη μου πηγαίνει σε αυτές τις πρωτοβουλίες γιατί μας επιτρέπει να μιλήσουμε με ανθρώπους με υψηλά προσόντα και ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που θα μεταφέρουμε σήμερα μπορούν να γεννήσουν ιδέες σε αυτούς τους μεγάλους διαχειριστές από όλο τον κόσμο που στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσουν το πεπρωμένο, όχι μόνο των εταιρειών τους αλλά συχνά των εδαφών όπου πηγαίνουν για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους».

Η σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Ferrovie dello Stato Italiane, Intesa Sanpaolo, Coldiretti, Edison, Adler, Mediocredito Centrale, MSC Cruises, Philip Morris Italia, αποτελεί μέρος μιας εθνικής και διεθνούς πλατφόρμας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ενώνει, σε ένα ενιαίο Think Tank, τα καλύτερα ιδρύματα, εταιρείες και εκπροσώπους του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου, για να οικοδομήσουν, να ενισχύσουν και να επικοινωνήσουν ένα νέο όραμα ένα νέο μεσογειακό όραμα στρατηγικό για την Ιταλία και Ευρώπη.

Το Roadshow, που τώρα φιλοξενείται στο Μπάρι, είναι η προσμονή του διάσημου Φόρουμ Ambrosetti που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου στο Sorrento. «Το μοντέλο ανάπτυξης της Απουλίας, το οποίο μπόρεσε να συνδυάσει τη βιομηχανική ανάπτυξη αιχμής και την ενίσχυση της περιοχής σε μια βιώσιμη προοπτική, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο αναφοράς για πολλές άλλες περιοχές της Μεσογείου, οι οποίες μοιράζονται περιουσιακά στοιχεία και ιδιαιτερότητες με την Απουλία – σχολίασε ο Valerio De Molli, Διευθύνων Εταίρος και Διευθύνων Σύμβουλος, The European House – Ambrosetti – Μέσω μοντέλων συνεργασίας, διαπεριφερειακή και διεθνής, η Περιφέρεια μπορεί επομένως να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη ολόκληρης της μεσογειακής μακροπεριοχής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μπάρι, αναλύθηκαν οι αριθμοί της περιφερειακής οικονομίας και οι προοπτικές που προκύπτουν από τη χρήση των κονδυλίων pnr. Η Απουλία είναι τρίτη, μεταξύ των περιφερειών του Νότου, όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος: αντιπροσωπεύει το 19,4% του ΑΕΠ της Νότιας Ιταλίας και το 53,4% των περιφερειακών εξαγωγών προέρχεται από τομείς υψηλής τεχνολογίας. Η Περιφέρεια υπερβαίνει τον μέσο όρο της Νότιας Ιταλίας στην παροχή δρόμων, λιμένων και συνδεσιμότητας: τα λιμάνια του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Τάραντα είναι κεντρικά για την εθνική εφοδιαστική και το λιμάνι του Μπάρι είναι μεταξύ των κορυφαίων 20 στη Μεσόγειο για την κυκλοφορία κρουαζιέρας. Ο τουρισμός, επίσης χάρη στη φυσική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά αριστείας, αυξάνεται έντονα κυρίως λόγω των ξένων αφίξεων που έχουν επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι στην περίοδο πριν από την πανδημία. Στο επίπεδο του επιχειρηματικού συστήματος, η Απουλία κατατάσσεται τρίτη στην Ιταλία για το ποσοστό γεννήσεων των εταιρειών (μετά το Λάτσιο και την Καμπανία) με ένα καλά αναπτυγμένο ερευνητικό οικοσύστημα. Το Μπάρι είναι η πέμπτη επαρχία στην Ιταλία για τον αριθμό των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και φιλοξενεί πάνω από τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις της Απουλίας. Μια άλλη ναυαρχίδα της περιφέρειας είναι ο ενεργειακός τομέας: η Απουλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ιταλία για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας – με περίπου το 25% της εγκατεστημένης αιολικής ενέργειας – και είναι η δεύτερη περιφέρεια, μετά τη Λομβαρδία, για εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ενέργεια.

Τα κατά κεφαλήν κονδύλια που διατίθενται στην Απουλία από το PNR είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο και προβλέπουν εστίαση στις υλικές και κοινωνικές υποδομές. Μεταξύ των πόρων του PNR και του PNC (Εθνικό Σχέδιο Συμπληρωματικών Επενδύσεων) που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στις τοπικές αρχές, 4,8 δις ευρώ έχουν διατεθεί στην Απουλία (9% των 56 δις που διατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2022), ή 1.215€ κατά κεφαλήν. Συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί επενδύσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο (119€ κατά κεφαλήν στην Απουλία έναντι 38 ευρώ στην Ιταλία), τις κοινωνικές υποδομές, τις οικογένειες, τις κοινότητες και τον τριτογενή τομέα (285€ στην Απουλία έναντι 177€ στην Ιταλία), τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, το δίκτυο και τη βιώσιμη κινητικότητα (174€ στην Απουλία έναντι 121€ στην Ιταλία), την ενίσχυση της προσφοράς εκπαίδευσης (168€ στην Απουλία έναντι 136€ στην Ιταλία), έρευνα καινοτομίας και ψηφιοποίηση της υπηρεσίας υγείας (152€ στην Απουλία έναντι 133€ στην Ιταλία).

 

Πηγή: https://www.baritoday.it/economia/roadshow-ambrosetti-bari-presidente-regione-emiliano-puglia-traino-del-sud.html

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *