ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Catanzaro, επιχείρηση «Δήμητρα»: η δράση για την καταπολέμηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων συνεχίζεται

Σημαντικές υπηρεσιακές επιχειρήσεις στον τομέα της Περιβαλλοντικής Αστυνομίας ολοκλήρωσαν τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας της Lamezia Terme καθώς και αυτά του Λιμενικού Σώματος της Vibo Valentia Marina, με τον συντονισμό της Εισαγγελίας της Lamezia Terme. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των ρυπογόνων φαινομένων, εντοπίστηκαν και υποβλήθηκαν σε έλεγχο δυο εταιρείες που ειδικεύονται στο εμπόριο και την ανάκτηση για την ανακύκλωση απορριμμάτων και παλιοσίδερων που δραστηριοποιούνται στην ενδοχώρα της επαρχίας Lamezia, καθώς και ένα συνεργείο που ειδικεύεται στην επισκευή αγροτικών οχημάτων και εξοπλισμού.

Οι έλεγχοι, που διενεργήθηκαν με τη βοήθεια του τεχνικού προσωπικού της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας της Καλαβρίας, κατέστησαν δυνατή τη διαπίστωση παράνομης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων που δημιουργήθηκαν ad hoc για την αύξηση των κερδών μέσω του δόλιου περιορισμού του κόστους διάθεσης, δημιουργώντας πραγματικά παράνομες υπαίθριους χώρους υγειονομικής ταφής όπου εγκαταλείφθηκαν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων ειδικών αποβλήτων, με τον αναπόφευκτο υποβιβασμό του υπεδάφους και του υπόγειου νερού ενώ συνιστά δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

 

 

Από τις έρευνες κατέστη δυνατή η διαπίστωση της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος των διευθυντών των θυγατρικών, για πολλαπλά περιβαλλοντικά εγκλήματα, καθώς και για παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Για τις σοβαρές αυτές παραβάσεις έγινε η κατάσχεση 2 κτιρίων, ενός φορτηγού και 2 παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) συνολικής επιφάνειας άνω των 7.000 m2, καθώς υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αποτελούν μέρος του ευρύτερου έργου που εκπονεί η Εισαγγελία, μέσω του οποίου σκοπεύεται να αντιμετωπιστεί το σοβαρό φαινόμενο της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην πεδιάδα της Lamezia Terme. Η σχετική ποινική δίωξη εκκρεμεί στο ανακριτικό στάδιο.

 

Πηγή: https://www.calabrianews.it/gdf-catanzaro-operazione-demetra-prosegue-lazione-di-contrasto-ai-reati-ambientali/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *