Το Slow Food Calabria εμπλουτίζεται με ένα νέο presidium. Πρόκειται για την όψιμη ξανθή πορτοκαλιά του Trebisacce, ένα εσπεριδοειδές από τις ακτές του Ιονίου που φύεται στους «αμπελώνες» της πόλης της Καλαβρίας και έχει το χαρακτηριστικό της ωρίμανσης αργότερα από αυτά που συνήθως βρίσκονται στην αγορά: ο καρπός, μάλιστα, παραμένει στα φυτά μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Ο καρπός του «ξανθού» – όπως τον αποκαλούν όλοι εμπιστευτικά – είναι πολύ γλυκός, ιδιαίτερα ζουμερός ή με λεπτή φλούδα και στους κήπους του Trebisacce έχει βρει το ιδανικό μικροκλίμα για να ευδοκιμήσει, χάρη και στα βουνά του πάρκου Pollino, πίσω του, που τον προστατεύουν από τα κρύα ρεύματα. Τα εδάφη στα οποία φυτρώνουν οι πορτοκαλιές ονομάζονται αμπελώνες: «Επειδή, κάποτε, εδώ υπήρχαν όλοι αμπελώνες – εξηγεί ο Nicola Perrone, υπεύθυνος επικοινωνίας για τους οκτώ παραγωγούς που σήμερα ανήκουν στο Slow Food Presidium της όψιμης ξανθής πορτοκαλιάς του Trebisacce –. Στη συνέχεια, τον 19ο αιώνα, με την άφιξη της φυλλοξήρας, τα αμπέλια ξεριζώθηκαν και φυτεύτηκαν πορτοκαλιές». Η διαίσθηση ήταν εξαιρετική, «σε τέτοιο βαθμό που σε μια εθνική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο τη δεκαετία του 1930, το εσπεριδοειδές Trebisacce κέρδισε ένα έγκριτο μετάλλιο επιχρυσωμένου χρυσού», προσθέτει ο Perrone. Για αρκετές δεκαετίες, τα πορτοκάλια εξασφάλιζαν τα προς το ζην για πολλούς, πετυχαίνοντας εξαιρετικές τιμές στην αγορά, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει και, χάρη στον κατακερματισμό της γης και την επακόλουθη εγκατάλειψή της, τα φρούτα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς από την κυκλοφορία. «Σήμερα οι αμπελώνες, οι οποίοι συνολικά καλύπτουν περίπου 90 εκτάρια, μοιράζονται μεταξύ 650 ιδιοκτητών – λέει ο εκπρόσωπος του παραγωγού -. Υπάρχουν πολύ μικρά οικόπεδα, ακόμη και στο μέγεθος μιας «κότσας», της αρχαίας τοπικής μονάδας μέτρησης που ισοδυναμεί με εκατό τετραγωνικά μέτρα». Χάρη στο έργο του Slow Food Calabria στο πρόσωπο του Alberto Caprino, επικεφαλής της Calabria Presidia, σε συνέργεια με την Condotta Magna Graecia – Pollino, έχει γίνει έργο για την ανάκτηση και την ενίσχυση αυτού του εξαιρετικού προϊόντος που αποτελεί ταυτότητα της τοπικής γεωργίας, οδηγώντας στην απόκτηση του Slow Food Presidium για το Trebisacce Blonde Orange, με την Caterina Diana ως εκπρόσωπο του Presidium.
«Σε σύγκριση με άλλα πορτοκάλια, ο καρπός περνάει την περίοδο ωρίμανσής του στο φυτό και όχι σε ψυγεία» – εξηγεί ο Carpino – «Αλλά εκτός από τα χαρακτηριστικά του ίδιου του προϊόντος, το γεγονός ότι μια ομάδα ανθρώπων εργάζεται για την προώθηση ενός ακόμη κομματιού της βιοποικιλότητας της Καλαβρίας είναι πολύτιμο: όταν μια νέα κοινότητα παραγωγών, σεφ και καταναλωτών σχηματίζεται γύρω από ένα προϊόν, είναι πάντα καλά νέα». Υπάρχουν οκτώ παραγωγοί που έχουν επιλέξει να ενταχθούν στο Trebisacce Late Blonde Orange Presidium και οι οποίοι καλλιεργούν επί του παρόντος μια έκταση περίπου τεσσάρων εκταρίων.
Το Slow Food Presidium του όψιμου ξανθού πορτοκαλιού του Trebisacce υποστηρίζεται από το Slow Food Magna Graecia στο πλαίσιο του έργου Savoring Sustainability: Το όψιμου ξανθού πορτοκαλιού του Trebisacce και του κινήματος Slow Food Magna Graecia-Pollino – Υπουργείο Πρόνοιας και Υγείας της Περιφέρειας της Καλαβρίας.
«Αυτή η νέα εμπειρία προστασίας της βιοποικιλότητας που διακρίνει την Καλαβρία – πρόσθεσε ο Michelangelo D’Ambrosio, περιφερειακός πρόεδρος του Slow Food Calabria – εδραιώνει τη συνεργιστική σχέση με το Υπουργείο Γεωργίας της Περιφέρειας της Καλαβρίας σε μια συστηματική δράση του Slow Food για την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής μας, όπως το έργο «Presidiamo la Calabria», που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο βασίζεται ακριβώς στην προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Καλαβρίας, μέσω της προστασίας των μικρών ποιοτικών παραγωγών. Μέχρι το 2026 – κατέληξε – ο στόχος είναι να ξεκινήσουν τουλάχιστον έξι νέα Presidia και να συμπεριληφθούν τουλάχιστον δέκα άλλα νέα προϊόντα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην Κιβωτό της Γεύσης».