ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας (Μεγάλης Ελλάδας) για τη Γενοκτονία του Πόντου

Διαβάζοντας από τις αναρτήσεις του carmelo.nicotra:

 

  

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΛΑΟ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ» ΠΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΕΙΝΑΙ:
“…ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…”
Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για όσους, όπως εγώ, αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα και τον ένδοξο ελληνικό λαό και τη δραματική ιστορία του. Και για όσους τη θεωρούν δεύτερη πατρίδα… Δεν μπορούμε λοιπόν να μην θυμηθούμε αυτή την άλλη ξεχασμένη γενοκτονία, και τις Ελληνίδες αδελφές και αδέρφια του Πόντου που διώχθηκαν και σφαγιάστηκαν από τους αιμοδιψείς Οθωμανούς, πρώτα, και από τους Τούρκους Κεμαλιστές εγκληματίες μετά…
Μια ειλικρινής και βαθιά προσευχή για τις ψυχές τους

 

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕΖΟΝ Α ΚΑΙ ΣΕΖΟΝ Β, ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ… ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ…
ΙΔΟΥ Ο ΜΥΘΟΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» ΠΟΝΤΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ, ΠΟΝΤΙΑΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, Κ. ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ:
«Πόντος σημαίνει Θάλασσα… Ο Πόντος ήταν γιος του Αιθέρα και της Ιμέρας.
Η θάλασσα που εκτεινόταν πέρα ​​από τις Συμπληγάδες. εκείνη τη θάλασσα που διέσχισαν οι μυθικοί Αργοναύτες. Κανείς δεν μπορούσε να τον τιθασεύσει μέχρι τότε…
Μια θάλασσα που ονομάστηκε με φόβο «άξενος πόντος» (αφιλόξενη θάλασσα) ή «άξενο στόμα» (αφιλόξενο στόμα).
Ήταν η θάλασσα που οδηγούσε σε μακρινές χώρες, στον εχθρικό Καύκασο, όπου ο Προμηθέας ήταν αλυσοδεμένος.
Αυτή η θάλασσα οδήγησε στο τέλος του γνωστού κόσμου. που εκτός από κινδύνους και απειλές, έκρυβε και θησαυρούς.
Αυτά που ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες ονόμασαν «Χρυσόμαλος Δέρας» (Χρυσόμαλλο Δέρας).
Σε εκείνα τα εχθρικά μέρη κυριαρχούσαν οι Αμαζόνες και η θεά Κυβέλη. η θεά και μητέρα.
Εκεί τόλμησαν να πάνε οι Έλληνες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, αλλά και σύμφωνα με την ιστορία.
Μετά τον Προμηθέα και το πλοίο Αργώ. Οι Ίωνες από την πόλη της Μιλήτου διέσχισαν τις Συμπληγάδες κατά τον όγδοο αιώνα π.Χ. να χτίσει την πρώτη ελληνική αποικία του Πόντου, η οποία σταδιακά αποικίστηκε και από άξενος (εχθρική, αφιλόξενη), σιγά σιγά έγινε φιλόξενη, δηλαδή εύξινος (Εύξηνος).
Αργότερα, ο Αθηναίος Ξενοφών, επιστρέφοντας από την στρατιωτική εκστρατεία στην Περσία, περιπλανώμενος στις άγνωστες περιοχές της Ανατολίας, με τους Μύρους του (δέκα χιλιάδες Έλληνες), μετά την κραυγή τους «θάλατα-θάλατα», κατέβηκε στην Τραπεζούντα και την ονόμασε «Πόλη Ελληνική» (ελληνική πόλη).
Στην Τραπεζούντα, την Κερασούντα, την Κοτυώρα, τη Σινώπη και την Ηράκλεια Ποντική, οι Μύριοι έκαναν σπονδές στους θεούς των Ελλήνων, οργάνωναν αθλητικούς αγώνες και χόρευαν το πυρρίχιο μαζί με τους Έλληνες του Πόντου…

 

 

 

 

Εκεί, ο εξελληνισμένος βασιλικός οίκος του Μιθριδάτη ίδρυσε το Ελληνικό Βασίλειο του Πόντου, το οποίο περιλάμβανε τον βόρειο Πόντο.
Ο πιο σημαντικός ήταν ο Μιθριδάτης ΣΤ΄, ο οποίος αντλεί τον τίτλο του από την Ιστορία: «Μέγας και Ευπάτωρ».
Στον Πόντο, οι θεοί των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Περσών ηττήθηκαν από τον Χριστιανισμό κατά τον 3ο αιώνα. μ.Χ., μετά τις αιματηρές θυσίες πολλών Μαρτύρων και Αγίων, οι πιο γνωστοί από τους οποίους ήταν οι λεγόμενοι Άγιοι του Πόντου.
Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο Πόντος παρέμεινε βαθιά ελληνικός. και αργότερα έγινε ένα από τα επίκεντρα δύναμης και πλούτου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ολόκληρος ο Πόντος γίνεται «Κάστρο» και οι κάτοικοί του μετατρέπονται σε «ακρίτες», (φύλακες των αυτοκρατορικών συνόρων). Αυτός ο τόπος έδωσε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αυτοκράτορες, πατριάρχες, στρατηγούς, διανοούμενους και πολλούς υπερασπιστές.
Από τον Πόντο ήταν οι Κομνηνοί και η οικογένεια Γαβρά, οι Γαβράδες (άρχοντες του Θεοδώρου, στην Κριμαία).
Οι πρώτοι προέρχονταν από την Κασταμονή της Παφλαγονίας. εκτός από τη γνωστή δυναστεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αργότερα ίδρυσαν την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Οι Γαυράδες κατάγονταν από την Άτρα της Χαλδίας, ένα μέρος όπου οι Ακρίτες έγραψαν σελίδες ηρωικής ιστορίας (αξιομνημόνευτο είναι το επικό ποίημα, αριστούργημα της βυζαντινής λογοτεχνίας, ο «Διγενής Ακρίτας») υπερασπιζόμενοι τον λαό από κάθε κίνδυνο που ερχόταν από την Ανατολή.
Έτσι, ο στρατηγός Θεόδωρος Γαβράς αναγνωρίζεται ως άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και διαχρονικός προστάτης του Ποντιακού Ελληνισμού.
Έπειτα ήρθε η «άλωση»… (ἅλωση = Άλωση της Κωνσταντινούπολης).
Από τότε και στο εξής, ξεκίνησε ίσως ο πιο δύσκολος αγώνας για τους Έλληνες του Πόντου. Η καταπολέμηση του τουρκισμού και του εξισλαμισμού…
Ο αγώνας εναντίον των ιδιοκτητών της γης, των Ερεβαίων, οι οποίοι, έχοντας εξουσία ζωής και θανάτου πάνω στους κατοίκους, για περισσότερο από δύο αιώνες κυριαρχούσαν μέσω της τρομοκρατίας και οι οποίοι εξισλαμίσανε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου.
Από τότε και στο εξής, στην πραγματικότητα, ξεκίνησε η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Με τους διωγμούς, τους εξισλαμισμούς και τη φυγή σημαντικού αριθμού Ελλήνων προς τη Ρωσία και τον Καύκασο…
Εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, τα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου, η Παναγία Σουμελά και το Καγιαντύπι, η μονή Βασελώνας και η μονή Περιστερέωτα, προστάτευσαν τους Έλληνες και λειτούργησαν ως «φάροι» του Ελληνισμού…
Κάτω από την προστατευτική σκιά των Μονών, ζουν και ζουν οι Ελληνικές Κοινότητες Τραπεζούντας, Ματσούκας, Σουρμένα, Ρησέουμ, Αργυρόπολης, Πλατάνι, Τρίπολης, Νικόπολης, Πουλαγγιακίου, Οινόης, Κοτίωρας, Φάτσας, Νεοκεσσαριάς, Αμασιάς, Πάφρας, Αμισού και Σινώπης.
Ο δέκατος ένατος αιώνας ήταν η χρυσή εποχή των Ελλήνων του Πόντου, κατά την περίοδο της δουλείας, και ταυτόχρονα ο σπόρος του μίσους και της Καταστροφής…
Τέλη 19ου αιώνα: οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν τα σχέδιά τους για μια Τουρκία απαλλαγμένη από χριστιανικούς λαούς και στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε η εφαρμογή αυτών των σχεδίων, σιγά σιγά.
1915: Η Γενοκτονία των Αρμενίων.
1916-1923: Η Γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων.
Μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας…
353.000 Έλληνες του Πόντου χάνονται σε ένα θανάσιμο ταξίδι, χωρίς επιστροφή…
Ένας ισάριθμος μετακινήθηκε στον Καύκασο και στη συνέχεια σε ένα άλλο ταξίδι, το οποίο για πολλούς ήταν επίσης μονόδρομος, στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, θύματα αυτή τη φορά της αναγκαστικής μετεγκατάστασης από τους Σοβιετικούς…
1923-1924: Ανταλλαγή πληθυσμών (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας).
Μετά από 3000 χρόνια, ο Πόντος παρέμεινε χωρίς Έλληνες…😓
Όσοι από τον Άξενο, το έκαναν Ευσίνο. Στις μέρες μας, ο Εύξεινος Πόντος ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα…

(Εικόνα: η ιστορική περιοχή του Πόντου)

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *