Ελληνικό Ίδρυμα Καλαβρίας, οι σύλλογοι απορρίπτουν το νέο Καταστατικό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Η γλώσσα κινδυνεύει να γίνει θύμα ενός αναποτελεσματικού συστήματος»
Οι ελληνόφωνοι σύλλογοι καταγγέλλουν μεταχείριση διακρίσεων και ζητούν από τον σύμβουλο Gallo να αναστείλει το πρόσφατα εγκεκριμένο Καταστατικό: «Δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά αιτήματα από την επικράτεια»
Οι ελληνόφωνοι σύλλογοι του ελλαδικού χώρου αντιτίθενται σθεναρά στο νέο καταστατικό του Ιδρύματος για την Ελληνική Κοινότητα Καλαβρίας, που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 10 Ιουλίου 2024. Το Ίδρυμα, το οποίο προέρχεται από το Istituto Regionale Superiore di Studi Helleno-Calabria (IRSSEC) , που γεννήθηκε πριν από περίπου είκοσι χρόνια στη Bova Marina, ποτέ δεν εκπλήρωσε πλήρως τον ρόλο του ως κέντρο μελέτης και τεκμηρίωσης για τα ελληνικά της Καλαβρίας.
Τα κρίσιμα ζητήματα του καταστατικού
Οι ενώσεις καταγγέλλουν ότι το νέο καταστατικό συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες λήψης αποφάσεων στα χέρια ενός μόνο προέδρου. Το άρθρο 7 του καταστατικού ορίζει ότι τα όργανα του ινστιτούτου θα είναι μόνο ο πρόεδρος και ο ελεγκτής, καταργώντας έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο και τη φιγούρα του Επιστημονικού Διευθυντή. «Όλα τα στοιχεία που συνδέονται με την επικράτεια εξαφανίζονται, αφήνοντας τα πάντα στα χέρια ενός μόνο «πληρεξούσιου»» δήλωσαν από κοινού οι εκπρόσωποι των ενώσεων Jalò tu Vua (Bova Marina), CUMELCA (Gallicianò di Condofuri), Apodiafazi (Bova), Paleajenèa (Roghudi Nuovo) και Greco Delia (Bova Marina).
Κεντρική διαχείριση και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα
Οι σύλλογοι καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος, ένα πρόσωπο που δεν συνδέεται απαραίτητα με την επικράτεια, θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο ενός τεράστιου προϋπολογισμού, που υπολογίζεται μεταξύ 400.000 και 500.000€, που προορίζεται για την προώθηση της ελληνο-καλαβρικής γλώσσας. «Πώς μπορείς να εμπιστευτείς ένα τόσο σημαντικό ποσό σε ένα άτομο χωρίς καμία εγγύηση διαφάνειας και συγκεκριμένης ικανότητας; » ρωτήστε τους συλλόγους.
Περαιτέρω κριτική αφορά τον τρόπο ορισμού της Τεχνο-Επιστημονικής Επιτροπής, που έχει ανατεθεί στη γενική κοινοτική συνέλευση. «Είναι αδιανόητο μια συνέλευση να μπορεί να αξιολογήσει τα επιστημονικά προσόντα και να επιλέξει θεμελιώδη στοιχεία για ένα ινστιτούτο που θα πρέπει να ασχολείται με μια γλώσσα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι.
Η καθιέρωση ετήσιου μισθού 50.000 ευρώ για τον πρόεδρο, χωρίς σαφείς απαιτήσεις ή υποχρεώσεις επιχειρησιακής παρουσίας στο χώρο, αντιπροσωπεύει ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα. «Δεν υπάρχει δημόσια επιλογή: ο Περιφερειάρχης θα μπορεί να ορίσει όποιον κρίνει κατάλληλο, χωρίς εγγυήσεις αρμοδιότητας» καταγγέλλουν οι σύλλογοι. Οι μισθοί του προέδρου, του ελεγκτή και τυχόν συνεργατών που επιλέγει απευθείας ο πρόεδρος θα λαμβάνονται επίσης από τα κονδύλια που διατίθενται για τις δραστηριότητες του ιδρύματος. «Κινδυνεύουμε να πέσει η γλώσσα μας θύμα ενός αναποτελεσματικού και ανήθικου συστήματος» προσθέτουν.
Η ανισότητα με άλλες μειονότητες
Τέλος, οι ενώσεις καταγγέλλουν τη διακριτική μεταχείριση σε σύγκριση με τα ιδρύματα των μειονοτήτων Arbereshe και Occitan, των οποίων το καταστατικό δεν έχει τροποποιηθεί. «Αναρωτιόμαστε γιατί αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις μας, ενώ έγιναν αποδεκτές οι παρατηρήσεις των άλλων μειονοτήτων», δηλώνουν οι ελληνόφωνοι εκπρόσωποι, υπενθυμίζοντας ότι η Coremil δεν έχει καν ελληνόφωνο εκπρόσωπο από το 2018, έτος θανάτου του προηγούμενου. αντιπρόσωπος.
Αιτήματα προς την Περιφέρεια
Με τη στήριξη των δημάρχων του ελληνικού χώρου, οι σύλλογοι ζητούν από τον σύμβουλο για τις γλωσσικές μειονότητες Τζιανλούκα Γκάλο και τον πρόεδρο της Περιφέρειας Ρομπέρτο Οτσιούτο να αναστείλουν την εφαρμογή του νέου καταστατικού. «Θα προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει τις πραγματικές ανάγκες της επικράτειας και θα είναι ευθυγραμμισμένο με το καταστατικό των άλλων γλωσσικών μειονοτήτων» ανακοινώνουν. «Στόχος μας είναι η προστασία της ελληνικής γλώσσας, μιας ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
Πηγή: ilreggino.it