Διαβάζοντας από την ανάρτηση του gruppostoricoakragas:
Αρχέστρατος της Γέλας, παλιός μας γνώριμος.
Έτσι, θα είμαστε επίσης στη Γέλα για να γιορτάσουμε αυτόν και την ελληνικότητα στη Σικελία 🙂🎇
Ευχαριστούμε τον Croci Attardi για την ευγενική πρόσκληση!
Ποιός ήταν ο Αρχέστρατος της Γέλας;
Έζησε γύρω στο δεύτερο μισό του τέταρτου αιώνα π.Χ. και θεωρείται πρόδρομος του Επίκουρου, όπως μαρτυρούν οι αρχαίες πηγές. Μεταξύ άλλων, οι αρχαίοι τόνισαν ήδη πώς οι φιλόσοφοι της εποχής του Αρχέστρατου ενδιαφέρονταν για το έργο του.
Ένας ικανός αριθμός αποσπασμάτων του έργου του έχουν φτάσει σε μας (62, καθώς και 11 στίχοι μιας μετάφρασης-επανεπεξεργασίας από τον Έννιο), αν και συχνά πολύ σύντομοι, που μας παραδόθηκαν από τον Αθήναιο τον Ναυκράτη στο συμπόσιο έργο του Οι σοφιστές στο συμπόσιο. Το ποίημα είναι γνωστό με διάφορους τίτλους, όλοι αρχαίοι: σύμφωνα με τον στωικό Χρύσιππο είχε τίτλο Γαστρονομία, σύμφωνα με τον Καλλίμαχο Ηδυπάθεια, δηλαδή, κυριολεκτικά, Ποίημα του Γκουρμέ, που είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής τίτλος μεταξύ των μελετητών.
Στο ποίημά του ο Αρχέστρατος αφηγείται τα μακρινά ταξίδια του αναζητώντας το καλύτερο φαγητό και τα καλύτερα κρασιά. Ασχολείται επίσης με το ψωμί, τα ψάρια, τα θηράματα, την παραγωγή και την αποθήκευση κρασιού. Επικεντρώνεται κυρίως στα ψάρια, αναφέροντας τις καλύτερες ιδιότητές τους, τους τόπους προέλευσης, τα πιο γνωστά είδη και τις συγκεκριμένες αλιευτικές περιόδους.
Ο Αθήναιος θεωρεί ότι το έργο και η σκέψη του Αρχέστρατου έχουν σημαντική φιλοσοφική αξία. Στα γραπτά του αναφέρει:
«Και έτσι, φίλοι μου, όταν ληφθούν υπόψη αυτά τα γεγονότα, θα πρέπει δικαιολογημένα να εγκρίνει τη στάση του ευγενούς Χρύσιππου, για την οξεία αφομοίωση του έργου Η φύση του Επίκουρου, και την επισήμανση ότι η καρδιά της επικούρειας φιλοσοφίας είναι η γαστρονομία του Αρχέστρατου, ενός ευγενούς επικού ποιητή που έδωσε σε όλους τους φιλοσόφους οικεία τροφή, ο οποίος διεκδικεί την αξία του ως Θέογνις».
Στο έβδομο βιβλίο των Δειπνοσοφιστών διαβάζουμε ξανά:
«Ο Χρύσιππος, ένας αληθινός φιλόσοφος, λέει ότι ο Αρχέστρατος ήταν ο πρόδρομος του Επίκουρου και εκείνων που υιοθέτησαν τα δόγματά του για την ηδονή, την αιτία κάθε διαφθοράς».
Αυτό το απόσπασμα αποκαλύπτει την υψηλή εκτίμηση που οι μελετητές της εποχής έδιναν στο έργο του ποιητή από τη Γέλα, τοποθετώντας τον ακόμη και ως δημιουργό μιας νέας σκέψης, η οποία καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής Ρώμης.