«Το βασίλειο των Aḫḫijawa. Μυκηναίοι και Σικελία»
11 Μαΐου-9 Οκτωβρίου 2024
Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο “Paolo Orsi”
Viale Teocrito 66 Συρακούσες
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο από τις 9.00 π.μ. (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος) έως τις 6.00 μ.μ. (07:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) (τελευταία είσοδος)
Κυριακές και αργίες από τις 9.00 π.μ. (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος) έως τη 1.00 μ.μ. (02:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) (τελευταία είσοδος)
Είσοδος ελεύθερη
Χωρισμένη σε οκτώ ενότητες, δημιουργήθηκε ως εμβάθυνση της γνώσης του εξαιρετικού πολιτισμού, που αναφέρεται στα κείμενα των Χετταίων με το όνομα Aḫḫijawa, ο οποίος, γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., διαμορφώθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα, που ορίζεται ως μυκηναϊκή από το όνομα της σημαντικότερης τοποθεσίας αυτής της φάσης, των Μυκηνών στην Αργολίδα. Θα καταλαμβάνει όλο το φάσμα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, μεταξύ του δέκατου έβδομου/δέκατου έκτου και του ενδέκατου αιώνα π.Χ., που ορίζεται ως Υστεροελλαδική περίοδος.
Τα θέματα στα οποία χωρίζεται το έργο είναι αφιερωμένα στις χαρακτηριστικές πτυχές της μυκηναϊκής κοινωνίας μέσα από μαρτυρίες υλικού πολιτισμού που θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον πλούτο και την κοινωνική πολυπλοκότητα σε αυτή τη φάση της ιστορίας της Μεσογείου.
Τα επιλεγμένα αντικείμενα προέρχονται από αντιπροσωπευτικά πλαίσια τάφων, ανακτόρων και οικισμών, καθώς και από αποθήκες και χρησιμεύουν για να απεικονίσουν τα χαρακτηριστικά της μυκηναϊκής ανακτορικής κοινωνίας. τα διάφορα είδη εργασιών που εκτελούνται από τον πληθυσμό υπό τον διοικητικό έλεγχο των παλατιών και της καθημερινής τους ζωής · τον ειδικό τομέα της γυναικείας εργασίας, ως ισχυρές ιέρειες ή ως εργάτριες στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς και τη ζωή των παιδιών· τους μηχανισμούς διοίκησης και εφαρμογής της εξουσίας μέσω του στρατού· θρησκεία, η οποία παρέχει το ιδεολογικό πλαίσιο για τη λειτουργία της κοινωνίας και του κρατικού μηχανισμού. τις επιπτώσεις στον υλικό πολιτισμό που προκύπτουν από τις διαμεσογειακές επαφές εκατέρωθεν του Ιονίου Πελάγους, με ιδιαίτερη προσοχή στη νοτιοανατολική Σικελία· η μετα-ανακτορική κοινωνία με την πολεμική της έκφραση που βρίσκει εκπληκτικούς παραλληλισμούς στη Σικελία τον δωδέκατο και ενδέκατο αιώνα στις ταφές των πολεμιστών.
Τα έργα που εκτίθενται, πάνω από 180, προέρχονται από διάφορα ελληνικά μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Πατρών, Μυκηνών και από διάσημα ιταλικά μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα, του Κάλιαρι, την Εφορεία του Μπρίντιζι και του Λέτσε. Υπάρχουν επίσης σικελικά αντικείμενα από το Agrigento και το μουσείο Caltanissetta και από τον ίδιο τον Paolo Orsi από τις Συρακούσες.
Η έκθεση, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Αρχαιολογικό Πάρκο των Συρακουσών, το Eloro Villa del Tellaro και το Akrai, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Αρχής της Σικελίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Βιέννης και επιμελείται η Anita Crispino, αρχαιολογική λειτουργός του Πάρκου και ο Reinhard Jung, ερευνητής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Θα υπάρχει επίσης κατάλογος που θα εκδοθεί από την “L’Erma di Bretschneider”.
Πηγή: iipp.it