ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συρακούσες: Απονομή του βραβείου «Χρυσός Αισχύλος» στο N.Crocetti

ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ – Το Ίδρυμα Inda απένειμε τον «Χρυσό Αισχύλο 2024» στον ποιητή και μεταφραστή Nicola Crocetti. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών, πριν από την παράσταση της Φαίδρας του Ευριπίδη.

 

Ο «Χρυσός Αισχύλος» είναι το βραβείο που απονέμεται από το 1960 από το Ίδρυμα Ίντα σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί διεθνώς στο κλασικό θέατρο και στις μελέτες για τον ελληνικό και λατινικό κλασικισμό. Όλα αυτά τα χρόνια έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Theo Anghelopulos, η Ariane Mnouchkine και ο Peter Stein αλλά και στους Vittorio Gassman, Giorgio Albertazzi, Irene Papas, Vanessa Redgrave, Eva Cantarella, Guido Paduano και, τα τελευταία δύο χρόνια, στον ηθοποιό Glauco Mauri και τον σκηνοθέτη Davide Livermore.

Ο Nicola Crocetti δημιούργησε τη νέα εκδοχή από τα ελληνικά του Ιππόλυτου του Στέμματος, την παράσταση που ανέβηκε στη σκηνή του Ελληνικού Θεάτρου των Συρακουσών έως τις 28 Ιουνίου σε σκηνοθεσία Paul Curran. Ως βραβείο, του δόθηκε ένα νόμισμα κατασκευασμένο από τον χρυσοχόο των Συρακουσών Massimo Sinatra.

Το κίνητρο για το βραβείο που δόθηκε από την INDA είναι το εξής: «Ο Nicola Crocetti είναι μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού. Ποιητής και μεταφραστής, ιδρυτής του περιοδικού «Ποίηση» και ενός εκλεπτυσμένου εκδοτικού οίκου που φέρει το όνομά του, συνέβαλε στη δημιουργία μιας γέφυρας με την κλασική και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Χωρίς αυτόν, οι φωνές του Γιάννη Ρίτσου, του Οδύσσεια Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη και του Νίκου Καζαντζάκη θα είχαν παραμείνει άγνωστες. Για το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος, πριν από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, μετέφρασε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή το 2016, φτάνοντας στην ποιητική κορυφή των πρωτοτύπων».

 

(Στη φωτογραφία εξωφύλλου, από αριστερά: Marina Valensise, Nicola Crocetti, δήμαρχος Francesco Italia, Caterina Moro)

 

 

 

Πηγή: 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *