ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έρχεται η Εβδομάδα Βιοποικιλότητας Απουλίας με περισσότερες από 70 εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, γιορτάζεται η 7η Εβδομάδα  Βιοποικιλότητας Απουλίας, με περισσότερες από 70 εκδηλώσεις σε όλη την περιοχή, από το Gargano έως το Salento, όλες με στόχο την ενεργοποίηση της συζήτησης για τη γεωργική και διατροφική βιοποικιλότητα μεταξύ αγροτών, κτηνοτρόφων, ερευνητών και ιδρυμάτων, του κόσμου των σχολείων, των ενώσεων και όλων των πολιτών. Το επίκεντρο της έκδοσης του 2024 είναι η Διατροφή, ευθυγραμμισμένη με το θέμα «Τα τρόφιμά μας, η υγεία μας και η βιοποικιλότητά μας». Η Εβδομάδα Βιοποικιλότητας της Απουλίας διοργανώνεται από το Τμήμα Ανταγωνιστικότητας των Αλυσίδων Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων Διατροφής του Τμήματος Γεωργίας της Περιφέρειας Απουλίας και το Τμήμα Εδαφολογίας, Φυτών και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Μπάρι «Aldo Moro» με την υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Επισιτιστικής Κυριαρχίας και Δασοκομίας.

Σεμινάρια, συνέδρια, ξεναγήσεις στο δάσος και σε οινοποιεία και φάρμες, γευσιγνωσίες, εργαστηριακές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει στις 16 Μαΐου και θα συνεχιστούν έως τις 26 Μαΐου 2024: το πλήρες ημερολόγιο δραστηριοτήτων είναι διαθέσιμο στον ειδικό ιστότοπο settimanabiodiversitapugliese.it με λεπτομέρειες σχετικά με τις ώρες και τον τρόπο συμμετοχής. Όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγιεινή διατροφή, οι προνομιούχοι συνομιλητές είναι οι μελλοντικές γενιές, γι ‘αυτό με τον διαγωνισμό τροφίμων και κρασιού “Agrobiodiversity at the Table” συμμετείχαν τα επαγγελματικά ινστιτούτα ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ενώ ο διαγωνισμός φωτογραφίας “Objective Agrobiodiversity” απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Απουλίας και μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων, Καλείται να αφηγηθεί μέσα από ένα πλάνο συνταγές, πρώτες ύλες, γεγονότα, που σχετίζονται με την κουζίνα της Απουλίας, όχημα παραδόσεων και εθίμων του αγροτικού κόσμου.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, την εθνική ημέρα αφιερωμένη στη γεωργική και διατροφική βιοποικιλότητα, θα ξεκινήσουν όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, για την έβδομη αυτή διοργάνωση της Εβδομάδας, σε συνεργασία με το Terra! Έχει οργανωθεί ένα πρόγραμμα ειδικών εκδηλώσεων, Le parole del cibo, το οποίο θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Rai3, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Geo&Geo.

 

Στο Μπάρι από τις 21 έως τις 24 καλούνται όλοι οι πολίτες να συμμετάσχουν στον θεατρικό μονόλογο «Τι απέγινε η Ροσμαρίνα; – On the trail of biodiversity», στη σκηνή την Τρίτη 21 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στο θέατρο Kursaal Santalucia στο Μπάρι και στις τρεις συναντήσεις, με ελεύθερη είσοδο, από τις 22 έως τις 24 Μαΐου στη Sala Leogrande του Ex Palazzo delle Poste στην Πλατεία Cesare Battisti στο Μπάρι από τις 6.30 μ.μ. Μαζί με εμπειρογνώμονες του κλάδου, κριτικούς τροφίμων και οίνου, δημοσιογράφους και influencers κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Βιοποικιλότητας της Απουλίας, θα είναι δυνατό να προβληματιστούμε σχετικά με τρεις λέξεις-κλειδιά, Τρόφιμα, Αισθητική και Όριο, για να ενεργοποιήσουμε έναν συμμετοχικό προβληματισμό σχετικά με τη σχέση μεταξύ της προστασίας της βιοποικιλότητας και της υγιεινής διατροφής.

Η βιοποικιλότητα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό σημείο καμπής για τη γεωργία μας, για τους νέους αγρότες, για να επιβεβαιώσουν την περιφερειακή ταυτότητα μέσα από τις συνταγές της παράδοσής μας, τις ιστορίες και τις μαρτυρίες που οι αγρότες, οι βιοπατριώτες μας, έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα.

 

Πηγή: baritoday.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *