ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Παρουσίαση 16 έργων αστικής ανάπλασης στις Συρακούσες

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην αστική ανάπλαση και τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανάκτηση και την ανασύσταση μεγάλου μέρους της επικράτειας

 

Εκατομμύρια και εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα υποβαθμισμένων ή εγκαταλελειμμένων περιοχών σε μητροπολιτικές πόλεις καθώς και σε περιοχές της ενδοχώρας, δεκάδες πρώην βιομηχανικά εργοστάσια, εγκαταλελειμμένοι σταθμοί και δημόσια συγκροτήματα, συγκροτήματα κοινωνικών κατοικιών προς ανακαίνιση: Η Σικελία έχει εδώ και χρόνια αναλάβει την πρόκληση της αστικής αναγέννησης για να εποικίσει εκ νέου αυτά τα τμήματα της επικράτειας και να τα καταστήσει βιώσιμα, περιβαλλοντικά βιώσιμα, εξοπλισμένο με καινοτόμες, ασφαλείς υπηρεσίες, χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης, παραγωγής, πολιτισμού και κοινωνικής ένταξης. Και το έχει ήδη κάνει σε δεκάδες περιπτώσεις, συχνά χάρη στη συνεργασία μεταξύ δημοτικών διοικήσεων και ιδιωτών: δεκαέξι από αυτά τα έργα, που ολοκληρώθηκαν ή ξεκίνησαν, θα παρουσιαστούν την επόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 10 π.μ., στο Κάστρο Maniace στις Συρακούσες, με την ευκαιρία της δεύτερης σκηνής, εξ ολοκλήρου αφιερωμένης στη Σικελία, της εθνικής εκδήλωσης «Πόλη επί σκηνής, ευρύ φεστιβάλ αστικής αναγέννησης», διοργανώνεται από τους Ance nazionale, Associazione Mecenate 90, Cidac και Fondazione Musica per Roma, υπό την αιγίδα του In/Arch, σε συνεργασία με τους Ance Sicilia, Ance Siracusa και τον Δήμο Συρακουσών, τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων, Συντηρητικών Αρχιτεκτόνων Τοπίου της Επαρχίας των Συρακουσών, του Συλλόγου Μηχανικών της Επαρχίας των Συρακουσών, του Επαρχιακού Κολλεγίου Τοπογράφων και Πτυχιούχων Επιθεωρητών των Συρακουσών και με την αιγίδα του Επιθεωρητή Πολιτιστικής Κληρονομιάς πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πτυχές των Συρακουσών. Η εθνική πρόεδρος της Ance, Federica Brancaccio, θα συμμετάσχει.

Με την ευκαιρία αυτή, ο στόχος της Ance Sicilia είναι να προωθήσει, μέσω διαφόρων προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών, την ανάπτυξη του τομέα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, τόσο στη Σικελία όσο και στη χώρα. Και υπάρχουν κεφάλαια για ολόκληρη την Ιταλία. Εκτός από τους πόρους που διατέθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, την ΕΤΕπ και το Συμπληρωματικό Ταμείο για περίπου 400 εκατομμύρια, το «ΕΣΑΑ» έδωσε ισχυρή ώθηση σε αυτή την εθνική στρατηγική χρηματοδοτώντας έως και 2,8 δισεκατομμύρια για την ανάκτηση περίπου 20 χιλιάδων οικιστικών μονάδων μέσω του «Pinqua» και των Ολοκληρωμένων Πολεοδομικών Σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων 9 έργων στο νησί για την κατασκευή 1.004 οικιστικών μονάδων σε ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα σε περιοχές προς ανάπλαση, με δαπάνη 214 εκατ. ευρώ.

 

Επιπλέον, η αστική ανάπλαση παράγει δύο άλλα θετικά αποτελέσματα: ο πρόεδρος του Svimez, Adriano Giannola, στην ομιλία του στη Ρώμη στις 7 Μαΐου για το θέμα αυτό, τόνισε ότι «οι νότιες πόλεις κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα έχουν χάσει το 3,3% του πληθυσμού τους. Η αστική ανάπλαση, συνδυάζοντας ολοκληρωμένες στρατηγικές και μέτρα που στοχεύουν στην οικοδομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού και στην επιδίωξη ενός πιο βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς αστικού συστήματος των πόλεων του Νότου, αποτελεί επίσης λύση στο πρόβλημα της ερήμωσης και της στεγαστικής έκτακτης ανάγκης».

Θέματα που γίνονται πολύ αισθητά στη Σικελία. Στην πραγματικότητα, τα συνδικάτα των ενοικιαστών υπολογίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 40.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης, σε σύγκριση με τον αριθμό των κενών οικιστικών μονάδων (μία στις τρεις, σύμφωνα με το Openpolis), μέρος των οποίων θα μπορούσε να ανακτηθεί με αστική ανάπλαση.

«Στη Σικελία – εξηγεί ο Santo Cutrone, πρόεδρος της Ance Siciliaπρέπει να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε το υπάρχον κτιριακό απόθεμα χωρίς να σπαταλήσουμε περισσότερη γη. Αυτά που κατασκευάστηκαν γύρω από τα λιμάνια αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύεται από τη συμβολική περίπτωση της ανάπλασης της περιοχής του τραπεζοειδούς προβλήτα στο λιμάνι του Παλέρμο, επειδή καταφέρνουν να τραβήξουν επενδύσεις για την αναγέννηση των παρακείμενων συνοικιών. Ωστόσο, προκειμένου να προωθηθεί αυτή η στρατηγική, οι δημόσιες διοικήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζονται ένα σαφές, σαφές και απλουστευμένο κανονιστικό πλαίσιο. Ελπίζουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό και ότι μια περίληψη των 7 νομοσχεδίων που παρουσιάστηκαν θα βρεθεί στη Βουλή. Και στις Συρακούσες θα ζητήσουμε επίσης από την περιφερειακή σύμβουλο περιβάλλοντος, Έλενα Παγανά, να ξεπεράσει τον κατακερματισμό και την ουσιαστική ασχετοσύνη των κανόνων που περιέχονται στους νόμους 13 του 2015 και 19 του 2020».

Ο πρόεδρος της Ance Siracusa, Paolo Augliera, δηλώνει: «Η Ance Siracusa εκμεταλλεύεται την ευκαιρία του ‘Città in Scena, Festival of Urban Regeneration 2024’ για να μοιραστεί τις σκέψεις που διεξάγει ο σύλλογος μας για την πόλη των Συρακουσών εδώ και χρόνια, ενεργοποιώντας σημαντικές συνέργειες με τη δημοτική διοίκηση και τους κύριους ενδιαφερόμενους. Εδώ και χρόνια, ο σύλλογός μας προωθεί την έρευνα σχετικά με τα θέματα της αστικής αναγέννησης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κατάνης, εξετάζοντας τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη κινητικότητα, την ενίσχυση των αστικών χώρων και τη σύνδεσή τους με τις φυσιολατρικές και αρχαιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που χαρακτηρίζουν την επικράτειά μας. Μεταξύ των αποτελεσμάτων των τελευταίων ερευνητικών συνεδριών, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει η προκυμαία του Μεγάλου Λιμανιού των Συρακουσών σε καλύτερη χρήση από όλους τους πολίτες, πυροδοτώντας μια ενάρετη διαδικασία ανάδειξης και αναγέννησης ενός μοναδικού και υπέροχου τμήματος της πόλης. Όλες οι καλές προθέσεις, ο καλός σχεδιασμός πρέπει, ωστόσο, να συνοδεύονται από απλουστευμένες γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες που δεν προκαλούν την απώλεια σημαντικών επιχειρηματικών επενδυτικών ευκαιριών, σύμφωνα με τους στόχους της αστικής ανάπλασης».

Ο δήμαρχος των Συρακουσών, Francesco Italia, καταλήγει: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την επιλογή των Συρακουσών ως σικελικής σκηνής του Φεστιβάλ. Από την ίδρυσή της, η διοίκηση αυτή έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις πολιτικές αστικής ανάπλασης ως εργαλεία για την ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας πόλης. Έχουμε επενδύσει πόρους και ενέργεια σε αυτά, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι μια βαθιά ανάπλαση του αστικού ιστού μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Οι διάφορες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν και οι πολλές που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη θεωρούσαν πάντα αυτό το στοιχείο ως ουσιαστικό μέρος, μαζί με το πολεοδομικό».

Το πρωί, τα έργα αστικής ανάπλασης του Caltagirone (“περιοχή Matrice και Sant’Agostino”), της Κατάνης (“Sant’Agata Li Battiati Park και Tremiestieri Etneo”) που παρουσίασε η Ing. Augusto Ortoleva, “Magma di Librino” του Ιδρύματος Antonio Presti και “Area Salinelle dei Cappuccini”), Enna (“ανατολικά προάστια της κάτω Enna”), Marsala (“πάρκο Salinella”), Messina (“αποκατάσταση της παραγκούπολης”). το απόγευμα θα είναι η σειρά του Παλέρμο (“πρώην συγκρότημα περιοχής Lolli”) που παρουσιάζεται από την αψίδα. Sergio Catalano και ο επιχειρηματίας και πρώην εθνικός αντιπρόεδρος της Ance Fabio Sanfratello. και “ανάπλαση της τραπεζοειδούς προβλήτας του λιμένα” που παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα της λιμενικής αρχής της δυτικής Σικελίας, Luca Lupi), Ραγκούσα (“πρώην ναυπηγείο”), Συρακούσες (“ασφάλεια των προαστίων και νέα παραθαλάσσια προσγείωση S.Lucia” που παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Francesco Italia, “νέα εργοστάσια Spero” που παρουσιάστηκε από την Ing. Gabriele Venusino, και “πρώην σχολικό ξενοδοχείο” που παρουσιάστηκε από την arch. Stefania Di Pietro, τεχνικός διευθυντής της Iacp Siracusa), Vittoria (“Lungomare Riviera Lanterna a Scoglitti”), Trapani (“ανάκτηση της περιοχής Cappuccinelli”).

 

 

Πηγή: siracusanews.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *