ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει το πρώτο εργοτάξιο του Αρχαίου Κρότωνα

«Τώρα γίνεται σοβαρό», δήλωσε ο δήμαρχος Κρότωνα, Vincenzo Voce, με την ευκαιρία των εγκαινίων του εργοταξίου, σήμερα το πρωί, στην περιοχή Acquabona, η οποία, στην πραγματικότητα, σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας εργασίας του προγράμματος Αρχαίος Κρότων/ntica Kroton. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σύμπλεγμα 2 που αφορά στον Αστικό Αρχαιολογικό Χώρο – Ανακάλυψη της κεντρικής συνοικίας Acquabona».

 

Οι δραστηριότητες εγκαινιάστηκαν από τον δήμαρχο Voce, τον συντονιστή των σχεδιαστών Alberto Giordano, την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Ανακάλυψη της κεντρικής συνοικίας Acquabona Gloria Mittica, την υποστήριξη της Rup Caterina Carricola, τον διευθυντή έργων Roberto Piperis και τα μέλη της Δημοτικής Επιχειρησιακής Μονάδας “Antica Kroton”, υπό τη διεύθυνση των Antonio Senatore, Flora Spagnulo και Pino Tarantino. Παρόντες ήταν επίσης ο Σύμβουλος Corigliano, οι Σύμβουλοι Passalacqua, Acri και Ioppoli.

Στόχος του έργου, όπως έχει καταδειχθεί, είναι η ένταξη της περιοχής Acquabona στο κύκλωμα του δικτύου αστικών αρχαιολογικών πάρκων της πόλης του Κρότωνα. Βρισκόμαστε, στην πραγματικότητα, σε μια περιοχή που αναπτύσσεται μεταξύ του ποταμού Esaro και της τάφρου Pignataro, η οποία αντιπροσωπεύει μία από τις συνοικίες της αρχαίας πόλης του Κρότωνα. Η παρέμβαση, η οποία μεταξύ άλλων ενσωματώνεται απόλυτα με την προεξέχουσα κατασκευή του νέου σχολείου «Γραβίνα», στοχεύει στη μετατροπή μιας περιοχής σε κατάσταση εγκατάλειψης σε ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

Οι αρχαιολογικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν με μια σειρά επεμβάσεων που θα αποσαφηνίσουν τη φύση, το είδος, την έκταση και τη χρονολόγηση των παρουσιών στην οικεία περιοχή. Θα πραγματοποιηθεί δραστηριότητα βοτανίσματος, με τη βοήθεια αρχαιολόγων, προκειμένου να προχωρήσει η συλλογή ακανόνιστου υλικού για την αξιολόγηση των επεμβάσεων στους τομείς κοντά στις αναδυόμενες τοιχοποιίες.

Οι εργασίες θα διεξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται οι στρωματογραφικές μονάδες που σχετίζονται με τις δομές. Στην πραγματικότητα, θα είναι δυνατή η λειτουργία κοντά στις δομές προεξοχής, ακόμη και χειροκίνητα, αποφεύγοντας λειαντικά εργαλεία στις επιφάνειες. Οι επόμενες ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν σε βάθος με ελεγχόμενη μηχανική εκσκαφή, χειροκίνητη ανασκαφή σε αρχαιολογικό έδαφος και στρωματογραφική ανασκαφή σε αρχαιολογικό έδαφος.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης αρχαιολογικές, φωτογραφικές και γεωαναφορικές έρευνες. «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την πόλη. Ένα έργο που προορίζεται να αλλάξει το πρόσωπο του Κροτόνε βρίσκεται σε εξέλιξη. Φτάσαμε σε αυτό το αποφασιστικό σημείο χάρη στην ομαδική εργασία και τη συνέργεια με την επαρχία, την εποπτεία και την περιφέρεια της Καλαβρίας, την οποία ευχαριστώ. Δημιουργήσαμε μια ad hoc μονάδα για ένα θεμελιώδες έργο για το μέλλον της πόλης που συντονίζεται από τον Δρ Senatore. Έκαναν αξιοσημείωτη δουλειά, όπως και οι σχεδιαστές. Αυτό είναι το πρώτο εργοτάξιο που ανοίγει στην πόλη, θα ακολουθήσουν και άλλα σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο δήμαρχος Voce.

 

 

 

Πηγή: crotoneok.it

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *