ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάδειξη του Corigliano-Rossano ως πρωτεύουσας στα προγράμματα της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας

 

Πρόσκληση σε υποψηφίους Δήμαρχους και πολιτικές δυνάμεις: μετρήστε το θάρρος τους απέναντι στη δυναμική του ιστορικού συγκεντρωτισμού

 

Η έλευση της επόμενης διοικητικής εκλογικής εκστρατείας στο Corigliano-Rossano θα πρέπει να οδηγήσει τα κόμματα και τους επίδοξους υποψηφίους να προβληματιστούν για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του Corigliano-Rossano και των γύρω περιοχών. Η στιγμή είναι πιο ευνοϊκή από ποτέ για να αγκαλιάσουμε θέματα που βασίζονται σε συγκεκριμένα προγράμματα. Πρέπει να είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπεραστούν ο προσωπικισμός και οι χαμηλού προφίλ συγκρούσεις. Οι ίδιες συγκρούσεις που, ιστορικά, έχουν τροφοδοτήσει την απογοήτευση και την έλλειψη κουλτούρας, ριζώνοντας την καθυστέρηση που υφίσταται η Συβαρίτιδα σε σύγκριση με άλλα καλαβρικά πλαίσια. Αν από τη μια οι παλιές άρχουσες τάξεις δεν αποτελούσαν εγγύηση αξιοπιστίας, από την άλλη οι νέες πολιτικές γενιές δεν κατάφεραν πάντα να εκπροσωπούν την καινοτομία και την ελπίδα. Αυτό που χρειάζεται τώρα, σε αυτήν ακριβώς την ιστορική στιγμή, είναι η προώθηση και εφαρμογή καινοτόμων σκέψεων και προκλητικών ιδεών που μπορούν να απελευθερώσουν μια πραγματική πολιτιστική ανανέωση, ικανή να δώσει νέα ώθηση στην κοινότητα του Ιονίου. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε με την ενστικτώδη συζήτηση και τη γλώσσα που αποτελείται από ψευδομοραλιστικά συνθήματα. Αυτή η γλώσσα, εκτός από αυτούς που περιορίζονται σε μάχες με πληκτρολόγιο και μετά προσκυνούν την έλευση κατακτητών από έξω από την επικράτεια του Ιονίου, έχει πλέον κουράσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Είναι ώριμη η ώρα να υιοθετήσουμε ένα όραμα για την περιοχή που προσφέρει στην πόλη Corigliano-Rossano και στη γειτονική περιοχή του Ιονίου μια προοπτική ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, οι περιστάσεις μας απαιτούν να σκεφτούμε έργα που μπορούν να απελευθερώσουν την ευημερία εξισορροπώντας εκ νέου τις απερίσκεπτες περιφερειακές ανισότητες. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η εφαρμογή δράσεων με στόχο την αναγνώριση της ισότιμης εδαφικής αξιοπρέπειας του Ιονίου σε σύγκριση με άλλα πιο χειραφετημένα πλαίσια στην Καλαβρία.

Σαφώς, το επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας πρέπει να είναι στην έκτακτη ανάγκη για την απασχόληση. Το τελευταίο αντιπροσωπεύει μια ανοιχτή πληγή στην κοινότητα του Corigliano-Rossano και σε ολόκληρο το Arco Jonico. Θα χρειαστεί να βρεθούν εκείνα τα συστήματα ικανά να καυτηριάσουν αυτό το τραύμα το οποίο, διαφορετικά, κινδυνεύει να γίνει γάγγραινα. Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα λυθεί το ζήτημα με τη συγκέντρωση προσπαθειών και εκλογικών προγραμμάτων σε θέματα όπως η κατασκευή κάποιων τμημάτων της κρατικής οδού ή στεφάνης στις γραμμές του Ιονίου. Ούτε μπορούμε να φανταστούμε ότι το ζήτημα της απασχόλησης μπορεί να λυθεί με την άφιξη του Nuovo Pignone. Πράγματι θα σήμαινε ότι οδεύουμε προς ένα αδιέξοδο. Είναι απαραίτητο να ελπίζουμε σε βαθύ προβληματισμό, προτείνοντας έργα στο εκλογικό σώμα που μπορούν να αντηχήσουν συγκεκριμένα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, απευθυνόμαστε στους σημερινούς υποψηφίους του χώρου: Δήμαρχο Στάζι, τον επίτιμ. Straface, τον Σύμβουλο Salimbeni, τον ακτιβιστή Piattello και προς όλες τις πολιτικές και αστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν και θα στηρίξουν τους υποψήφιους ηγέτες, μια πρόκληση αυτοδιάθεσης για το καλό της πόλης και ολόκληρης της επικράτειας.

Το σημείο καμπής για το μέλλον του Corigliano-Rossano βρίσκεται στην παραδοχή του θάρρους και της προνοητικότητας από την πλευρά της Πολιτικής Τάξης. Η υιοθέτηση διορατικών εκλογικών προγραμμάτων πρέπει να είναι επιτακτική, ώστε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Καλαβρίας να μετατραπεί σε ελκυστικό πόλο επενδύσεων και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Προγράμματα τα οποία κατά τη σύνταξη τους θα πρέπει να επιβεβαιώσουν, επίσης, και κυρίως, την ικανότητα των ανδρών και των κομμάτων να είναι απαλλαγμένοι από εξαρτήσεις εξωτερικών προς την επικράτεια του Ιονίου. Επίσης για να καταδειχθεί μια για πάντα η ικανότητα λήψης αποφάσεων αυτονομίας των πρωταγωνιστών απέναντι στην Πόλη. Χωρίς να επιτρέψουμε να επηρεαστούμε και να καθοδηγηθούμε από τις επιβεβλημένες επιταγές που εκκολάπτονται στις συγκεντρωτικές πολιτικές γραμματείες που στις όχθες του Ιονίου υπαγορεύουν τις πολιτικές ατζέντες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η πρόταση για ανάδειξη του Corigliano-Rossano σε πρωτεύουσα μιας νέας επαρχίας, μαζί με τον Κρότωνα, θα αντιπροσώπευε ένα θεμελιώδες βήμα προς την πολιτική-διοικητική αναδιάρθρωση της επικράτειας μας. Μια δημογραφικά σημαντική επαρχία θα έχει άμεση πρόσβαση στις περιφερειακές πολιτικές αποφάσεις, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο. Μια αναπτυξιακή ιδέα που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ιστορικές πρωτεύουσες της Περιφέρειας, αλλά η οποία θέτει ως πρόκληση τον εαυτό της να εξισορροπήσει εκ νέου ένα αποκλίνον «Σύστημα της Καλαβρίας». βασίζοντας τις αρχές της στη βάση της ισότητας και του δίκαιου δημογραφικού και εδαφικού μεγέθους των περιφερειακών περιοχών.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η ανάδειξη της Πόλης στην πρωτεύουσα θα αντιπροσώπευε το πραγματικό σημείο καμπής για το μέλλον μας και, μαζί με τον Κρότωνα, προφανώς, μια πραγματική επανεκκίνηση ολόκληρου του Ιονίου Τόξου. Μια νέα Επαρχία με πληθυσμό περίπου 400 χιλιάδες κατοίκους θα είχε σημαντικό βάρος στις περιφερειακές και εξωπεριφερειακές πολιτικές αποφάσεις. Όχι, λοιπόν, μια διαδικασία απλής ανύψωσης στην πρωτεύουσα, που εκτός των άλλων δεν υποστηρίζεται από τα νούμερα που αυτόνομα έχει στη διάθεσή της η Συβαρίτιδα. Μάλλον ένα έργο βάθους και προστιθέμενης αξίας που σέβεται τα κριτήρια που απαιτεί ο νόμος σχετικά με τη σωστή δημογραφική και εδαφική παράμετρο. Η ιστορία έχει αποδείξει πόσο άχρηστη ήταν η δημιουργία μικρών επαρχιών όπως η Vibo, ο Κρότωνας, η Biella, η Verbania, η Fermo κ.λπ. Αυτά τα γεωπολιτικά πλαίσια, στην πραγματικότητα, παρέμειναν εκτός διαχείρισης μεγάλων συμφερόντων στα σχετικά περιφερειακά πλαίσια. Είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε στον προαναφερθέντα ρόλο, αλλά, ακόμη περισσότερο, να το κάνουμε με τη βοήθεια ενός σημαντικού δημογραφικού στοιχείου που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες ήδη ενοποιημένες περιοχές.

Επιπλέον, η εργασία για τη δημιουργία μιας μητροπολιτικής περιοχής Κρότωνα-Καλλίπολης, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των 24 λιμανιών που υπάρχουν στην περιοχή, θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση των πόρων κατά μήκος του Ιονίου κόλπου. Ως εκ τούτου, ευνοώντας τη γένεση τουριστικών-αγροτικών-βιομηχανικών κοινοπραξιών μεταξύ των παράκτιων δήμων Καλαβρίας-Απουλο-Λουκανίας που έχουν θέα στο υδάτινο σώμα του Κόλπου του Τάραντα.

Το εικονογραφημένο έργο θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση ενός συγκεκριμένου και πραγματικού εκλογικού και πολιτικού προγράμματος από όλους τους υποψηφίους στο πεδίο. Για την εφαρμογή του δεν θα απαιτούνταν οικονομικές επενδύσεις από το κράτος. Πράγματι, η δέσμευση, η θέληση και το θάρρος στις πολιτικές επιλογές θα ήταν αρκετά.

Έχει έρθει η ώρα για όλες τις πολιτικές, τουλάχιστον αυτές που είναι απαλλαγμένες από διπλούς δεσμούς με τα περιβάλλοντα του ιστορικού συγκεντρωτισμού, να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αναγέννησης.

Μια πόλη, το Corigliano-Rossano, που γεννήθηκε χωρίς μια καλά καθορισμένη ψυχή, αλλά σε αναζήτηση ενός ακριβούς σκοπού: να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους της και στους ανθρώπους που μπορούν να εντοπιστούν σε αυτήν και που χρειάζονται καθοδήγηση. Χωρίς την προαναφερθείσα ελπίδα, η πόλη του Ιονίου κινδυνεύει να μην έχει καμία βεβαιότητα για το μέλλον. Επιπλέον, χάνοντας κάθε δυνατότητα να σχεδιάσετε τους στόχους που επιδιώκετε σε ένα καθαρό, λευκό σεντόνι. Ας ανακάμψουμε όλοι και ας ξαναγράψουμε, λοιπόν, μια ανανεωμένη αίσθηση του ανήκειν στην κοινή υπόθεση. Ωστόσο, για να το κάνετε αυτό, πρέπει να έχετε ένα όραμα. Πάνω απ’ όλα, υπάρχει ανάγκη για ικανούς άνδρες και γυναίκες ικανούς να κοιτάζουν με πάθος και αυτοπεποίθηση το κοινό τους συμφέρον: να δώσουν στη νέα πόλη συγκεκριμένες προοπτικές ανάπτυξης. Πράγματι, οι προοπτικές έλειπαν ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διοικητικής σύνθεσης. όταν πάλι η Πόλη, μοναδική πλέον, παρουσιάστηκε ως δύο αστικές και εδαφικά ξεχωριστές ψυχές. Τέλος, ας ανασυνδυάσουμε πολυκεντρικές διεργασίες που ξεκινώντας από την καρδιά του Συβαρίτικου δήμου, επεκτείνονται σε όλες τις κοινότητες που εμπίπτουν στο απέραντο πλαίσιο της Συβαριτικής και Κροτωνικής Ιόνιας Αψίδας.

Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να προλαβαίνουμε ακούγοντας άχρηστες φωνούλες από εκλογικές πλατφόρμες, χωρίς ποτέ να αντιληφθούμε πλήρως τις ευκαιρίες που μας προσφέρει το μέλλον.

 

Γραφείο Τύπου – Jonia-MagnaGraecia

 

Πηγή: magnagraecia.eu

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *