ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αεροδρόμια Καλαβρίας: Sacal, η ‘nduja «πετάει» στις χειραποσκευές. Η ασφάλεια της ENAC έδωσε το πράσινο φως

Η ‘nduja, ένα από τα συμβολικά προϊόντα της γαστρονομικής παράδοσης της Καλαβρίας, μπορεί να μεταφερθεί στις χειραποσκευές – και επομένως απευθείας στην καμπίνα – από επιβάτες που αναχωρούν από τα αεροδρόμια Lamezia Terme, Ρήγιο Καλαβρίας και Κρότωνα. Το πράσινο φως από τον Sacal έρχεται μετά το ok της διεύθυνσης ασφαλείας ENAC, μετά από αίτημα –της εταιρείας αεροδρομίου της Καλαβρίας– για τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες στην πραγματικότητα απαγόρευαν επίσης την επιβίβαση αυτών των προϊόντων με τον επιβάτη, επιτρέποντας τη μεταφορά μόνο στο αμπάρι, επειδή περιείχαν, σε ορισμένο ποσοστό, μείγματα υγρών και στερεών και, ως εκ τούτου, ταξινομούνται ως δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα.

«Η ‘nduja – όπως αναφέρεται στο αίτημα που υπέβαλε ο Sacal στην ENAC – είναι ένα τυπικό σαλάμι επάλειψης της Καλαβρίας, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των παραδοσιακών ιταλικών γεωργικών προϊόντων διατροφής, το οποίο από τη φύση του δεν αλλάζει σχήμα, αν και έχει μη σταθερή συνοχή. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο τουρισμός, η προώθηση της εικόνας της περιφέρειας Καλαβρίας, καθώς και η τυπικότητα των τοπικών προϊόντων και, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι τα πολυάριθμα απορριφθέντα αλλαντικά απορρίπτονται κατά καιρούς, χωρίς καμία δυνατότητα ανάκτησης, αν τίποτα δεν εμποδίζει, αυτή η Διεύθυνση ζητά να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες ώστε η ‘nduja, που αναχωρεί από τα αεροδρόμια της Καλαβρίας, γίνεται δεκτή για μεταφορά με αποσκευές». Μετά το οκ από την ENAC, μέσω ειδικής εγκυκλίου, η Sacal έδωσε επομένως τις απαραίτητες οδηγίες στους υπεύθυνους για τους ελέγχους και την επιβολή του νόμου, έτσι ώστε η ‘nduja που αναχωρεί από τους τρεις αερολιμένες της Καλαβρίας να επιτρέπεται επίσης για μεταφορά στις χειραποσκευές, καθώς και στον χώρο αποσκευών.

«Μας φάνηκε θεμιτό να υποβάλουμε αυτό το αίτημα στην ENAC – εξηγεί ο διευθυντής της Sacal, Marco Franchiniεπειδή ήταν ένας κανονισμός που προκαλούσε αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την εικόνα και τη σπατάλη τροφίμων.
Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η ρύθμιση ανάγκασε πολλούς κατοίκους της Καλαβρίας και τουρίστες να αφήσουν μεγάλες ποσότητες ‘nduja στο έδαφος όταν έφευγαν από τα αεροδρόμια μας. Αυτή η μάχη που κερδήθηκε, η οποία είναι λίγο παρόμοια με εκείνη που έλαβε χώρα στη Γένοβα για το πέστο πριν από μερικά χρόνια, μπορούμε να την ορίσουμε ως μια κοινή λογική και επιτυχημένη πρωτοβουλία που συνδυάζει την προώθηση της περιοχής με την ικανοποίηση όλων των επιβατών μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ENAC, και ιδιαίτερα την Δρ. Marfisi, που μας στήριξε σε αυτή την πρωτοβουλία».

 

 

Πηγή: calabrianews

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *