ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eπίσκεψη Bombardieri (ΓΣΕΕ Ιταλίας) στο λιμάνι της Gioia Tauro: ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου

 

«Αυτό το λιμάνι χρειάζεται σοβαρές δεσμεύσεις, ειδικά σε μια εποχή που η πρόκληση είναι παγκόσμια. Εδώ δεν τίθεται μόνο θέμα εργασίας, αλλά και σχέσεων με την Ευρώπη, η οδηγία για το σύστημα εμπορίας εκπομπών, οι επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και η αδυναμία διέλευσης από το Σουέζ, που χρειάζονται ακριβείς απαντήσεις και δεσμεύσεις». Αυτό είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ιταλίας Pierpaolo Bombardieri, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι της Gioia Tauro. Ο Bombardieri συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο της Αρχής Λιμενικού Συστήματος του Νοτίου Τυρρηνικού και του Ιονίου Πελάγους Andrea Agostinelli, στη συνέχεια συναντήθηκε με τους περιφερειακούς και επαρχιακούς διευθυντές της ΓΣΕΕ και μια αντιπροσωπεία λιμενεργατών που εργάζονται στην Gioia Tauro.

Σε αυτό το στάδιο, τα πλοία φτάνουν με καθυστέρηση περίπου 10-14 ημερών για να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένα καυτό θέμα για το οποίο ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ιταλίας ενώ υποθέτει ότι δεν θέλει να πολεμήσει με την κυβέρνηση, επεσήμανε ότι «ενώ μιλάμε για να δώσουμε περισσότερη εξουσία στις περιφέρειες, συνειδητοποιούμε ότι οι επιλογές και τα πλαίσια είναι παγκόσμια και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια και ως Ευρώπη όσον αφορά τη διατήρηση των δρομολογίων και την εδραίωση μιας οικονομικής κατάστασης που είναι ισότιμη στα λιμάνια της Μεσογείου». Ο Bombardieri σημείωσε ότι παρά τις επιτυχίες του λιμανιού, το μαλακό υπογάστριο αυτής της περιοχής αντιπροσωπεύεται από την έλλειψη αναπτυξιακών στρατηγικών του πίσω λιμανιού: «μια στρατηγική περιοχή στην οποία δεν ήταν δυνατό να συνδεθεί ο ακτιβισμός του λιμανιού με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες που θα δημιουργηθούν στις γύρω περιοχές. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για το μέλλον. Και θέλουμε να είμαστε εκεί για να δώσουμε τη συμβολή των προτάσεών μας, ελπίζοντας ότι η Περιφέρεια και η Επίτροπος ΕΟΖ θα έχουν κάποιες ιδέες». Ο Bombardieri ανέλαβε επίσης να οργανώσει μια ad hoc σύνοδο κορυφής με την ομάδα διαχείρισής του.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμενικού Συστήματος Νοτίου Τυρρηνικού και Ιονίου πελάγους, Andrea Agostinelli, καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ Ιταλίας Pierpaolo Bombardieri, συνοδευόμενο από τον Γενικό Γραμματέα του Uiltrasporti, Claudio Tarlazzi, τον Συνομοσπονδιακό Γραμματέα του Uil, Santo Biondo, τον Γενικό Γραμματέα του Uiltrasporti Calabria, Natale Spataro, και τον Γενικό Γραμματέα του Uil Reggio Calabria, Giuseppe Rizzo. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Agostinelli παρουσίασε τα χαρακτηριστικά υποδομής του λιμανιού, του πρώτου λιμένα μεταφόρτωσης στην Ιταλία και ενός από τους σημαντικότερους στη Μεσόγειο, εστιάζοντας στην πορεία ανάπτυξης του λιμανιού, το οποίο, κατά το παρελθόν έτος, έφτασε στο ρεκόρ κίνησης με 3.548.827 TEUs εγγεγραμμένα από το MedCenter Container Terminal και 363.942 αυτοκίνητα που διαχειρίζεται η Automar. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Agostinelli επικεντρώθηκε στα τρέχοντα προβλήματα που επηρεάζουν τον λιμένα της Gioia Tauro, καταδεικνύοντας τις αρνητικές συνέπειες της ευρωπαϊκής οδηγίας για το σύστημα εμπορίας εκπομπών και, πάνω απ’ όλα, της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα που οδήγησε στους περιορισμούς της κυκλοφορίας κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ.

 

 

 

 

Πηγή: calabrianews

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *