ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφοροποιημένη αυτονομία, De Luca: «Έτοιμος για μάχη. Αρκετά με την ιστορία ότι στο Νότο υπάρχει παρασιτισμός και στο Βορρά αρετή»

Ο Περιφερειάρχης Καμπανίας ανακοινώνει μια ολομέτωπη μάχη κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου και λέει ότι είναι έτοιμος να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο: «Η ενότητα της Ιταλίας κινδυνεύει»

 

«Η Ιταλία διαιρεμένη, ο Νότος προδομένος». Το «τείχος» πίσω από τον Vincenzo De Luca εξηγεί ήδη σαφώς και κατηγορηματικά τις σκέψεις του σχετικά με το ζήτημα της διαφοροποιημένης αυτονομίας. Ο Περιφερειάρχης Καμπανίας λέει ότι είναι έτοιμος για μια ολομέτωπη μάχη ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, ακόμη και μια προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο «ένα λεπτό μετά την τελική έγκριση του νόμου».

«Σκοπεύουμε να διεξαγάγουμε μια εκστρατεία αλήθειας. Κυκλοφορούν ψευδή στοιχεία για να δικαιολογήσουν αυτή τη λειτουργία ενός νέου χάσματος Βορρά-Νότου. Οι κεντροδεξιοί πολιτικοί συνεχίζουν να λένε ανοησίες. Αρκετά με τον ισχυρισμό ότι στο Νότο έχουμε παρασιτισμό και σπατάλη των δημοσίων δαπανών και στο Βορρά αρετή. Είναι απαράδεκτο. Έχουν περάσει 30 χρόνια τώρα. Είναι λάθος. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πρόκληση της δημόσιας αποτελεσματικότητας από οποιονδήποτε. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τους πάντες, αλλά δεν είμαι πλέον πρόθυμος να δεχτώ εκστρατείες παραποίησης. Διαμαρτύρονται στον Βορρά όταν λένε ότι ο Νότος είναι η μπάλα στο πόδι για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας. Δεν κάνω παράπονα, αλλά επισημαίνω τις αφόρητες αντιφάσεις αυτού του νομοσχεδίου, που το καθιστούν «δόλιο» νόμο. Είναι μια μάχη δημοκρατίας για τα παιδιά μας. Και είμαστε μια εύθραυστη δημοκρατία, ακρωτηριασμένη από τα είκοσι χρόνια φασισμού», δήλωσε ο Ντε Λούκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Palazzo Santa Lucia.

 

Το χάσμα Βορρά-Νότου όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες και την υγεία

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Περιφέρειας παρουσίασε μια σειρά δεδομένων για να υποστηρίξει τη θέση του: «Ένας πολίτης της Καμπανίας λαμβάνει 5000 ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο από έναν πολίτη του Βορρά. Θα χρειαστούν επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να ευθυγραμμιστούν οι δημόσιες δαπάνες της Καμπανίας με εκείνες μιας περιφέρειας στον Κεντροβορρά. Όσον αφορά στην υγεία, η Καμπανία λαμβάνει 30% λιγότερους πόρους. Η Λομβαρδία έχει πάνω από 40.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εμείς έχουμε λίγο πάνω από 12.000. Όταν κάποιος από το Βορρά έρχεται εδώ για να κάνει έρευνες και αναφορές, παίρνοντας πίσω τα φορεία, πριν ανοίξει το στόμα του πρέπει να πει ποια είναι η διαφορά στην κατανομή των κλινών μεταξύ Νότου και Βορρά. Αυτά είναι επαίσχυντα στοιχεία για την Ιταλία, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την προδοσία της συνταγματικής επιταγής των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών για την υγειονομική περίθαλψη. Διαχειριζόμαστε το σύστημα υγείας μας με 10/15 χιλιάδες λιγότερους εργαζόμενους. Αυτοί είναι δραματικοί αριθμοί. Δεν απαριθμώ, λοιπόν, τα στοιχεία για την απασχόληση και το κατά κεφαλήν εισόδημα που είναι της ίδιας διάρκειας».

 

Η εκστρατεία κινητοποίησης και οι πρωτοβουλίες στην Καμπανία

Στη συνέχεια, ο Ντε Λούκα ανακοίνωσε μια εκστρατεία κινητοποίησης από την Περιφέρεια της Καμπανίας σχετικά με το ζήτημα της διαφοροποιημένης αυτονομίας, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά πρωτοβουλιών: «Με αυτή την εκστρατεία κινητοποίησης έχουμε κάποιους άμεσους στόχους. Ο Calderoli λέει ότι το νομοσχέδιό του επιτρέπει σε όλες τις περιοχές να ξεκινήσουν από το ίδιο σχέδιο. Θέλω να τον πάρω στα λόγια του. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πότε θα εξισορροπηθεί εκ νέου η κατανομή του ταμείου υγείας. Οι περιφέρειες του Νότου πρέπει να έχουν το ίδιο προσωπικό και τις ίδιες κλίνες με τον Βορρά. Ας ξεκινήσουμε με το ίδιο επίπεδο δημόσιων δαπανών. Όλοι είναι ίσοι, Νότος και Βορράς. Στη δημόσια διοίκηση, έχουμε κατά ένα τρίτο λιγότερους υπαλλήλους από ό,τι στις κεντροβόρειες περιφέρειες. Δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο με νεροπίστολα και θερμοπυρηνικά όπλα. Στόχος μας, λοιπόν, είναι όλες οι περιφέρειες να ξεκινήσουν από το ίδιο σημείο. Το έθνος καταστρέφεται. Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει πλέον να μιλάει για το έθνος. Αυτός είναι ένας νόμος για το «αντι-Risorgimento». Το έθνος σκοτώνεται. Δεν μιλάμε για ένα έθνος όλη την ώρα, αλλά το υπερασπιζόμαστε. Θα παρουσιάσουμε και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες θα συμμετέχουν οι τοπικές αρχές, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων αυτή η μεταρρύθμιση δεν έχει νόημα να υπάρχει. Μια άλλη πρωτοβουλία θα έχει ως στόχο την κινητοποίηση του κόσμου του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση της ενότητας της Ιταλίας. Το μπλοκάρισμα των ταμείων ανάπτυξης και συνοχής προκαλεί τεράστια ζημιά στον πολιτιστικό προγραμματισμό. Είναι όλα μπλοκαρισμένα, είναι κρίμα. Μια τρίτη πρωτοβουλία θα απευθύνεται στον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τρία χρόνια χωρίς να δημιουργήσουμε εργοτάξια και θέσεις εργασίας. Όταν βλέπω τον υπουργό Fitto, δεν καταλαβαίνω τι λέει. Μοιάζει με περιφρονημένο ιερέα. Μια άλλη πρωτοβουλία θα είναι αφιερωμένη στο θέμα της μηδενικής γραφειοκρατίας. Αυτή η χώρα πρέπει να απελευθερωθεί από τον γραφειοκρατικό βάλτο που την κατακλύζει. Τέλος, ετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι. Υπάρχει ένα ουσιαστικό άρθρο που εγγυάται την ισότητα των πολιτών που παραβιάζεται με αυτήν τη μεταρρύθμιση. Η ενοποίηση της Ιταλίας κινδυνεύει. Προετοιμαζόμαστε για έναν «πόλεμο» σε όλα τα πεδία. Δικαστική, και όχι μόνο. Πιστεύουμε ότι υπάρχει λόγος να προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα κάνουμε τα πάντα. Εάν προχωρήσουν ούτως ή άλλως, είμαστε επίσης έτοιμοι για δημοψήφισμα, αλλά θα θέλαμε να προβλέψουμε τα πράγματα. Θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο και την τελική έγκριση του νόμου για να ασκήσουμε την έφεση, αλλά προετοιμαζόμαστε αμέσως για να είμαστε έτοιμοι ένα λεπτό αργότερα να ξεκινήσουμε την έφεση».

 

Το μήνυμα προς τον Calderoli και ο κίνδυνος των συμπληρωματικών συμβάσεων στις βόρειες περιοχές

Ο Ντε Λούκα δεν φείδεται επικρίσεων στον υπουργό Περιφερειακών Υποθέσεων και Αυτονομιών της Ιταλικής Δημοκρατίας Ρομπέρτο Καλντερόλι: «Ποιος εκτροχιάστηκε σε σύγκριση με τη συνάντηση στη Νάπολη είναι αυτός, όχι ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καμπανίας. Αυτός είναι ένας νόμος απάτης. Όταν λέγεται ότι πρέπει να καθορίσουμε τα βασικά επίπεδα παροχών που είναι τα ίδια για όλους τους ιταλούς πολίτες και στη συνέχεια καθορίζονται σε δύο χρόνια, αστειευόμαστε. Όταν λέγεται ότι αυτή η επιχείρηση γίνεται χωρίς επιπλέον κόστος για το κράτος, μας κοροϊδεύουν. Προτείνουμε οι περιφέρειες του Βορρά να μην μπορούν να συνάπτουν συμπληρωματικές περιφερειακές συμβάσεις, είτε για την υγεία είτε για την εκπαίδευση. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι ότι, εάν μια πλούσια περιφέρεια συνάψει μια περιφερειακή συμπληρωματική σύμβαση και δώσει επιπλέον 2000 ευρώ σε γιατρό ή νοσοκόμα, θα έχουμε μια πτήση από τον Νότο προς τον Βορρά. Και αν κάνουν το ίδιο πράγμα για το προσωπικό των σχολείων, θα έχουμε άλλη μια πτήση και θα έχουμε σπάσει την ενότητα της Ιταλίας, ειδικά αν αγγίξουμε την ενότητα του σχολικού συστήματος».

Υπήρξε επίσης ένα τρύπημα στην πολιτική του πλευρά («Η κεντροαριστερά πρέπει να κάνει αυτοκριτική γιατί έδωσε το κακό παράδειγμα όταν προχώρησε μόνη της στη μεταρρύθμιση του Τίτλου V») και μια πρόσκληση προς τους άλλους προέδρους των Νότιων Περιφερειών («Τις επόμενες ημέρες θα ακούσω επίσης συναδέλφους από τις άλλες περιοχές του Νότου. Ελπίζω ότι η αλήθεια έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτούς από τις κομματικές σημαίες»).

«Ελπίζουμε ότι όλοι οι πολίτες και οι πολιτικοί του Νότου έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους που διαθέτουμε. Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι η μοίρα του Νότου, αλλά ολόκληρης της Ιταλίας. Αν κάποιος στο βορρά νομίζει ότι σκοτώνοντας τη νότια Ιταλία θα σταθεί ξανά στα πόδια της, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Θα ήταν μια οριστική καταδίκη για τις γενιές των νέων νότιων. Εάν αυτό το νομοσχέδιο προχωρήσει, ολόκληρες γενιές δεν θα έχουν πλέον την ευκαιρία να ζήσουν εδώ. Είμαστε η γη όπου ο ανθρωπισμός αναπνέει από όλες τις πλευρές. Αλλά είμαστε επίσης η γη όπου η φτώχεια είναι μια πραγματικότητα της ζωής για τόσες πολλές οικογένειες. Νομίζω ότι μπορούμε επίσης να καταφύγουμε σε διαδηλώσεις στους δρόμους, στη Ρώμη ή στην Piazza del Plebiscito στη Νάπολη. Όταν αγγίζεις πράγματα όπως το σχολείο, αγγίζεις την ενότητα της Ιταλίας. Υπάρχουν πολλοί διανοούμενοι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην έκκλησή μας», κατέληξε ο κυβερνήτης της Καμπανίας.

 

 

Πηγή: napolitoday

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *