ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγροδιατροφή και ο τουρισμός στο επίκεντρο των οικονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών της επαρχίας του Τάραντα

Τα λόγια του Alfonso Cavallo, περιφερειακού διευθύνοντα της Coldiretti Puglia

 

Φέρνοντας τη γεωργία, την αγροδιατροφή και τον τουρισμό πίσω στο επίκεντρο των οικονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών της επαρχίας του Τάραντα, με τον γεωργικό τομέα στον Τάραντα επίσης στο εργατικό μέτωπο έχει 21.000 υπαλλήλους και είναι ο δεύτερος τομέας μετά τη βιομηχανία που απορροφά 24.000. Αυτό ζητά η Coldiretti Puglia, βάσει της μελέτης Svimez σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την κρίση της ILVA (χαλυβουργική Τάραντα), με εκτίμηση των άμεσων, έμμεσων και συναφών ζημιών.

Κατά τα έτη μεταξύ 2011 και 2023, λόγω των γνωστών γεγονότων που επηρέασαν την ILVA, εκτιμήθηκε απώλεια ΑΕΠ άνω των 24.000.000.000€, εκ των οποίων 17.000.000.000€ στον Νότο και 7.000.000.000€ ευρώ στον Κεντρο-Βορρά, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις και στις εξαγωγές με -11 δισεκατομμύρια ευρώ σωρευτικά και περίπου 1.400.000.000€ απώλειες μόνο το 2023.

“Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή απώλεια και για τον Τάραντα, καθώς και για τη χώρα Ιταλία, η οποία δεν έχει αποζημιωθεί στο ελάχιστο από στοχευμένες πολιτικές και πολιτικές κινήτρων προς όφελος άλλων οικονομικών τομέων, που έχουν αφεθεί στο διακύβευμα για δεκαετίες, πράγματι υποκύπτουν λόγω ποτέ αναχαίτισης και πλήρως αποσαφηνισμένων περιβαλλοντικών αντανακλάσεων, αλλά ο Τάραντας δεν είναι μόνο η ILVA”, λέει ο πρόεδρος της Coldiretti Puglia, Alfonso Cavallo.

Η Coldiretti ζητεί να διασφαλιστεί στους πολίτες-καταναλωτές η προστασία και ο σεβασμός του γεωργικού μοντέλου που οικοδομείται γύρω από την περιοχή και η βεβαιότητα της ασφάλειας των τροφίμων και του περιβάλλοντος. «Η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός και η ποιοτική αγροδιατροφή αποτελούν θεμελιώδη και ουσιώδη συστατικά για την ανάπτυξη της επαρχίας Ιονίου. Η Coldiretti δεν δέχεται βιομηχανικές στρατηγικές που δεν λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων κοινοτήτων. Ζητούμε να γίνει σεβαστό το μοντέλο γεωργίας που οικοδομείται γύρω από την περιοχή και η βεβαιότητα της επισιτιστικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας που πρέπει να διασφαλιστεί στους πολίτες-καταναλωτές και να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ισχυρή συμμετοχή σε ένα «πρόβλημα» που δεν επηρεάζει μόνο το εισόδημα και την ανάπτυξη, αλλά επηρεάζει και την ίδια τη ζωή του ατόμου. Το έδαφος είναι το εργαλείο για να προσφέρει ομορφιά, καλοσύνη και γνησιότητα, επομένως, και μια ευκαιρία για αυθεντική βελτίωση της ποιότητας ζωής, η οποία δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό μιας φαινομενικής και μη βιώσιμης ανάπτυξης».

Είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε την ύπαιθρο και τις θάλασσες για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική κυριαρχία – λέει η Coldiretti Puglia – αξιολογώντας με εξαιρετική προσοχή και αίσθημα ευθύνης μελλοντικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές που κινδυνεύουν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά παρά να αποφέρουν οφέλη. Σε κίνδυνο κινδυνεύει η αλιεία και η μυδοκαλλιέργεια, τουρισμός που δεν πρέπει να συνεχίσει να πλήττεται – καταλήγει η Coldiretti Puglia – τη ζημιά από την παραμόρφωση του τοπίου, με την οικονομία ΠΟΠ της Απουλίας να βρίσκεται στην όγδοη θέση στην Ιταλία για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΠΕ, στα οποία προστίθενται τα 4 εθνικά ΕΠΠΕ και τα 2 περιφερειακά αλκοολούχα ποτά ΓΕ, για συνολικά 66 Γεωγραφικές Ενδείξεις, όταν σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου Ismea-Qualivita, ο τομέας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Απουλία ανέρχεται σε 678 εκατομμύρια ευρώ, με τον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων να αντιπροσωπεύει το 6,9% και τον αμπελοοινικό τομέα το 93,1%.

 

Στη φωτογραφία του εξωφύλλου: Alfonso Cavallo, περιφερειακός διευθύνων Coldiretti Puglia

Πηγή: tarantobuonasera

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *