ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Επίλυση του ζητήματος της χαλυβουργίας μια για πάντα” (Τάρ.)

Confartigianato καλεί το νομάρχη: Μια συνάντηση αμέσως

«Ελπίζαμε ότι η είσοδος του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της χαλυβουργίας θα σηματοδοτούσε μια σταθερή αλλαγή ρυθμού σε σύγκριση με το παρελθόν. Αντίθετα, η εταιρεία εξακολουθεί να αγνοεί τις εμπορικές συμφωνίες με τους προμηθευτές της. Ξεκινώντας από τους μεταφορείς, οι εταιρείες μας αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά σοβαρές καθυστερήσεις πληρωμών, αψηφώντας όλους τους συμβατικούς και διαπραγματευτικούς κανόνες. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της Acciaierie d’Italia και περιμένουμε να μάθουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εντός της κυβέρνησης».

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Francesco Sgherza, Πρόεδρος της Confartigianato Imprese Puglia, σχολιάζει την πολλοστή διαμάχη μεταξύ των εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της πρώην Ilva.
«Οι μεταφορείς, ειδικότερα, καθώς και πολλές άλλες εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού, έχουν εγγυηθεί τη συνέχεια στην παροχή των υπηρεσιών τους παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν συμβεί μόνο όταν τα τιμολόγια έχουν εξοφληθεί εν μέρει – παρατήρησε η Confartigianato – Παρόλο που η εταιρεία μόλις τώρα αρχίζει να εκκαθαρίζει τις καθυστερούμενες οφειλές (τέλος του 2022 και πρώτοι μήνες του 2023), εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κρίσιμα ζητήματα και σε αυτά προστίθεται η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Acciaierie d’Italia, ο φάκελος της οποίας βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της Invitalia και του Arcelor Mittal, οι οποίοι θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Για τους μεταφορείς, το φάντασμα είναι αυτό της διαχείρισης της πρώην Ilva από τον επίτροπο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε εξευτελιστικές πληρωμές σε σύγκριση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες, τους εργαζόμενους. Η χρόνια και παρατεταμένη καθυστέρηση πληρωμών προστίθεται στο γεγονός ότι ακόμη και πριν από την είσοδο της Invitalia, η εταιρεία είχε αναθεωρήσει ριζικά τους τρόπους ανάθεσης της μεταφοράς, πυροδοτώντας ένα καθεστώς ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ των μικρών μεταφορέων, με αποτέλεσμα πολλοί να αποκλείονται από το σύστημα. Οι πρώτες που πλήρωσαν το τίμημα ήταν οι μικρές εταιρείες που ιστορικά προμήθευαν τη χαλυβουργία, οι οποίες πάντα είχαν τη δική τους συμβολή, ειδικά στα χρόνια της μεγαλύτερης δυσκολίας της πρώην Ilva».

«Είναι ειλικρινά απίστευτο ότι το γεγονός ότι ο Adi παρακολουθεί την πληρωμή των τιμολογίων από το τέλος του 2022 και τις αρχές του 2023, ακούγεται σαν νίκη, όταν δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εκπλήρωση μιας συμβατικής υποχρέωσης – συνεχίζει ο Michele Giglio, περιφερειακός πρόεδρος των Μεταφορέων της Confartigianato Puglia. Ελπίζουμε ότι οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα έχουν ως αποτέλεσμα να ξεπεραστεί μια για πάντα αυτή η κατάσταση που σέρνεται εδώ και χρόνια. Είναι απολύτως απαραίτητο και επείγον να ανακτήσουμε το συντομότερο δυνατόν τις κανονικές λειτουργίες ενός στρατηγικού βιομηχανικού κόμβου της χώρας, ξεκινώντας από τις σχέσεις με εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή που έχουν εκδιωχθεί από την πρώην αλυσίδα εφοδιασμού Ilva: είναι απαραίτητο να εργαστούμε προς το συμφέρον των σωστών σχέσεων και με στόχο την υγιή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των προμηθευτικών εταιρειών, όχι μόνο με βάση την αρχή της μέγιστης έκπτωσης, αλλά με στόχο την καινοτομία και τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και για την καλύτερη εκπροσώπηση της κατάστασης των εταιρειών μας, ξεκινήσαμε κάθε χρήσιμο πολιτικό διάλογο σε εθνικό και εδαφικό επίπεδο, αρχής γενομένης από αυτόν με τον Νομάρχη του Τάραντα».

Η επιστολή του Confartigianato προς τη νομάρχη του Τάραντα Paola Dessì.

«Είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο ότι οι οδικές μεταφορές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας του χαλυβουργικού κόμβου του Τάραντα, επιτρέποντας την προμήθεια πρώτων υλών και διασφαλίζοντας τη διάθεση στην αγορά τελικών και ημικατεργασμένων προϊόντων – αναφέρει η επιστολή προς τη νομάρχη – Τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες μας, επιδεικνύοντας για πολλοστή φορά μεγάλο αίσθημα ευθύνης, έχουν εγγυηθεί την παροχή υπηρεσιών μεταφορών παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν μόνο όταν τα τιμολόγια έχουν εξοφληθεί εν μέρει”.

«Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, τα κρίσιμα ζητήματα δεν έχουν ξεπεραστεί και πρέπει να επισημάνουμε με μεγάλη ανησυχία τον κίνδυνο ότι με αυτόν τον τρόπο καταλήγουμε να θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση πολλών δραστηριοτήτων – υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Sgherza – Ειδικότερα, οι συνεργάτες μας που εργάζονται με τη χαλυβουργία του Τάραντα έχουν επισημάνει την έλλειψη ομοιόμορφης μεταχείρισης στις εμπορικές σχέσεις: Σε σύγκριση με παρόμοιες υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί, μεμονωμένες εταιρείες καταγράφουν πολύ διαφορετικά χρονοδιαγράμματα αμοιβών, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πλήρη αναστολή πληρωμών ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022, κατά παράβαση όλων των διαπραγματευτικών και νομικών κανόνων».

«Αν και, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, η εταιρεία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αρχίσει να πληρώνει τα παλαιότερα τιμολόγια, η κατάσταση απέχει πολύ από την επίλυση. Η κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται η ADI, στο επίκεντρο ενός τραπεζιού διαπραγματεύσεων στην κυβέρνηση αυτές τις μέρες, υπενθυμίζει στο μυαλό των μεταφορέων τη δραματική κατάσταση που έχει ήδη βιώσει με την Ilva και την επακόλουθη διοίκηση του Επιτρόπου που οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις σε γελοίες πληρωμές σε σύγκριση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες, εργάτες».

«Αυτές σίγουρα δεν ήταν οι προοπτικές που συνδέονται με την είσοδο του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της χαλυβουργίας Taranto. Η πολυαναμενόμενη εξομάλυνση των σχέσεων με τους προμηθευτές δεν επιτεύχθηκε ποτέ, το αντίθετο: η αίσθηση είναι αυτή μιας ολοένα και πιο αυτοαναφορικής εταιρείας, περιχαρακωμένης πίσω από τις δικές της χρεοκοπίες, σήμερα ακόμη περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν».

«Για τους λόγους που αναφέρθηκαν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την εδαφική και στρατηγική σημασία του εργοστασίου του Τάραντα, πιστεύουμε ότι το συμφέρον του είναι ουσιώδες – καταλήγει η επιστολή προς τον νομάρχη του Τάραντα – να εκπροσωπήσει στην κυβέρνηση την ανάγκη προστασίας της δραστηριότητας των τοπικών εταιρειών και να ανακτήσει μια φυσιολογική ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Για το σκοπό αυτό, σας ζητούμε επείγουσα συνάντηση που θα μας επιτρέψει να ανταλλάξουμε πληροφορίες και ενδείξεις για το παρόν και το μέλλον, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση ενός κλίματος ομαλότητας για τις επιχειρήσεις στον τομέα των οδικών μεταφορών, ξεπερνώντας το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που παρουσιάζονται και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή τους».

 

Πηγή: tarantobuonasera

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *